Aralık ayına sayılı günler kaldı, kış tatillerinin zamanı geldi. Şimdi lezzetli kurabiyeler ve mis kokulu keklerin de tam zamanı.  Bu yüzden sizi yeni ve şenlikli bir şeyler pişirmeye davet ediyorum. İlk olarak stollen ile başlayalım. Tarihini de kısaca hatırlatayım. Stollen, 14’üncü yüzyıl Almanya'sına kadar uzanan bir gelenektir. Almanlar, tatil kutlamaları için fuarlarda ve festivallerde satmak üzere Noel'de stollen somunları pişiriyordu. İlk stollen somunları, Katolik kilisesinin izin vermemesi nedeniyle süt veya tereyağı olmadan yapılıyordu. 17’nci yüzyılın ortalarında izin verilmesiyle birlikte günümüzdeki tarif ortaya çıktı. Şimdi hazırsanız kavanoza koyup süsleyerek sevdiklerinize hediye edebileceğiniz kurabiye şeklinde stollen tarifimize başlayalım.

MALZEMELER

Un 300 gr

Kabartma tozu 10 gr

Tereyağı 100 gr

Lor peyniri 150 gr

Toz şeker 100 gr

Tarçın 1 çay kaşığı

Kakule 1 çay kaşığı

Yeni Bahar 1 çay kaşığı

Toz zencefil 1 çay kaşığı

Vanilya 1 paket

Portakal kabuğu 2 adet

Portakal suyu 40 gr

Kuru üzüm+kuru yaban mersini 100 gr

Kuru fıstığı 50 gr

Üzerine serpmek için

Tereyağı 50 gr

Şeker pudrası

YAPILIŞI

Kurutulmuş meyveleri en az 8-10 saat portakal suyunda bekleterek başlayalım.

Bundan sonra hamuru hazırlıyoruz. Tüm ürünler oda sıcaklığında olmalıdır.

Lor peynirini bir blender ile macun benzeri bir duruma getirin, gerekirse biraz krema ekleyin.

Yumuşak tereyağını şekerle kabarıncaya kadar çırpın. Ardından lor peynir ekleyin ve her şeyi tekrar iyice çırpın.

Daha sonra tüm kuru malzemeleri (un, kabartma tozu ve baharatlar) birleştirip her şeyi eleyip ilk karışıma ekliyoruz. Birleşene kadar her şeyi iyice karıştırıyoruz ve sonunda kuru meyveler ile ince kıyılmış fıstık ekliyoruz. Portakal kabuğu da ekliyoruz.

Ortaya çıkan hamurdan küçük küpler oluşturup pişirme kağıdı üzerine birbirinden kısa bir mesafede yerleştirin ve önceden 200 derecede ısıtılmış fırına koyuyoruz.

Pişirme süresi yaklaşık 15-20 dakikadır. Hafif kızarana kadar pişirin.

Kurabiyelerimiz piştikten sonra henüz sıcakken eritilmiş tereyağı ile yağlayıp üzerine bolca pudra şekeri serpiyoruz.

Soğuduktan sonra her şeyi bir kavanoza koyun, kapağını kapatın ve birkaç gün daha olgunlaşmaya bırakın. Böylece kurabiyeler daha da güzel kokulu ve lezzetli olacak.

Bu tarifte dilediğiniz kuru meyve ve kuruyemişleri kullanabilir, dilediğiniz baharatları da ekleyebilirsiniz.

Deneyip yapın ve tadını çıkarın!

Afiyet olsun…

ATIK AZALTIM HAFTASI

Avrupa Atık Azaltım Haftası (EWWR), atık önleme konusunda farkındalık yaratmaya yönelik günümüzdeki en büyük kampanyadır. Her yıl kasım ayında etkinlikler düzenleniyor. Atık azaltmak için hepimizin yapacağı bir şeyler var. Örneğin bir ürünü satın almadan önce ona gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını kendinize sorabilirsiniz. Yeniden kullanmak için, hayatınızın her alanında, mümkünse, tek kullanımlık ürünleri yeniden kullanılabilir ürünlerle değiştirebilirsiniz. Geri dönüşüm için, ürettiğiniz atıkları geri dönüşüm kutularına özenle bırakabilirsiniz. Ve temizlik için, en basit ifadeyle doğayı kirletmemek gerekir. Haftanın bugün son günü ancak daha temiz bir dünyada yaşamak için bu etkinliğin gönüllüsü olabilir ve yılın her günü katkıda bulunabilirsiniz.