Mevsim nedeniyle meyvelerin bol olduğu aylardayız. Her zaman evlerimizde bir çeşit de olsa bulunuyor. Ancak havaların sıcak olduğu şu günlerde mutfakta fazla zaman geçirmeyi pek istemiyoruz. İşte böyle durumlar için güzel bir önerim var. Gelin birlikte meyveli galette yapalım. Hem kalan meyveleri değerlendirelim hem de mutfakta fazla kalmadan güzel bir tatlı yapalım.
Evde biraz elma kaldı, bu yüzden ben elmalı galette yapacağım. Bu galetteyi istediğiniz meyveyle yapabilirsiniz. Dondurulmuş meyve de kullanabilirsiniz. Her meyvede farklı bir lezzet ortaya çıkacaktır. Galette hamuruyla çalışırken önemli bir kural vardır; un da dahil her şey çok soğuk olmalıdır. Neredeyse buz gibi tereyağı, su ve hamurun sıcak ellerle minimum teması. İnanın bana, sonunda ortaya çıkaracağınız lezzetin tüm emeğinize değdiğini göreceksiniz.
MALZEMELER
Hamur için
Tereyağı 180 gr
Un 300 gr
Tuz bir tutam
Su 100 gr
Dolgusu için
Elma 4-5 adet
Toz şeker 120 gr
Mısır nişastası 1 yemek kaşığı
Tarçın 2 gr
Tereyağı 20 gr
Şeker 1 yemek kaşığı
YAPILIŞI
Galetteyi yapmaya hamurla başlayalım. Önce soğuk tereyağını rendeleyip 15-20 dakika dondurucuda bekletin. Sonra hızlıca unla karıştırın ve tuz ekleyin. Tereyağı parçalarıyla homojen olmayan bir karışım elde edeceksiniz. Buzlu su ekleyin ve tüm hamuru bir topak haline getirin.
Buradaki prensip hamuru hiçbir şekilde yoğurmamak, bunun yerine parçaları suyla toplamaktır. Sonuç olarak, rengi oldukça düzensiz bir hamur parçası elde etmelisiniz. Bu normaldir.
Hamuru streç filme sarın ve en az 2 saat buzdolabında bekletin. Ben hamuru genellikle akşamdan hazırlayıp gece boyunca buzdolabında bırakıyorum. Hamur dinlendirilmelidir. Tüm prensip glutenin gelişmemesi, yani hamurun elastik olmamasıdır. Bunun için soğuk tereyağı ve buzlu su kullanıyoruz.
Hamur iyice soğuduktan sonra buzdolabından çıkarın. Üzerine un serpin ve hamuru oklava ile 2 mm kalınlığında açın. Hamur ilk başta çok sert olacaktır, telaşlanmayın ve ısıtmaya çalışmayın. Sadece oklava ile yavaş yavaş açın.
Hamuru daire şeklinde açmanız gerekiyor. Dairenin kenarları eşit olmayacak ama bu önemli değil.
İç harcı hazırlarken hamuru tekrar buzdolabına koymak daha iyidir. Pişirme kağıdına koyup soğutun.
Bu sırada elmaları ince dilimler halinde kesin, şeker, nişasta ve tarçın ekleyin. Her şeyi birleşene kadar karıştırın.
Fırını önceden 200 derecede ısıtın. Elmalı dolguyu hamurun ortasına koyun, eşit şekilde dağıtın, ancak hamurun kenarlarını dolgusuz bırakın. Hamurun kenarlarını katlayın. Hamurun kenarlarını (üst taraflarını) yağlayın ve üzerine şeker serpin.
Elmalı galetteyi fırına koyalım. Yaklaşık 30 dakika pişirin. Hamur iyice kızardığında galette hazır olacaktır.
Tüm turtalar gibi galette de sadece sıcakken değil, ikinci gün bile lezzetlidir.
Kesinlikle tekrar tekrar yapacağınız mükemmel bir tatlıdır.
Afiyet olsun.
MÜKEMMEL GALETTE YAPMANIN SIRRI
Galette de başarılı sonuç almak için en önemli kural; kullanacağız malzemelerin soğuk olması gerekir. Hamur yoğurulmadan sadece toparlanacak kadar işlem yapılmalı. Hamur mutlaka buzdolabında dinlendirilmelidir. Elmalı yapacaklar; Granny Smith gibi ekşi ve sert olanları tercih etmelidir. Elma dilimlerini önceden tarçın ve az miktarda şekerle önceden karıştırın. Biraz limon suyu eklerseniz kararmasını da önlersiniz. Hamurun kenarlarını meyvelerin üzerine doğru kıvırırken ortasını açık bırakın. Kenarlara yumurta sarısı sürmek ve biraz esmer şeker serpmek hem lezzet hem de altın rengi bir görüntü verir. Yüksek ısıda (200 derece), 30 dakika pişirin ve altının da kızardığından emin olun. Servis ederken yanında bir top vanilyalı dondurma çok yakışır.
Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...