Fransa'da 1981 yılında Paris-Brest-Paris bisiklet yarışı başladı. Paris’ten Brest’e gidilip dönülen 1200 kilometrelik bu zorlu maratona katılan 400 kişiden ancak 30’ı bitiş çizgisine ulaşabildi.

Hem sporcuların hem de bisikletlerin dayanıklılığını ve yeteneğini test etmek amacıyla organize edilen bu yarış, büyük ilgi gördü. Aynı yıl ünlü pasta şefi Louis Durand, choux (şu) hamurundan yapılan bisiklet şeklindeki ‘Paris-Brest’ tatlısını icat etti. Bu tatlı Fransız klasiklerinden biri oldu.  Birlikte bu tatlıyı yapmaya ne dersiniz? Ve Antep fıstığı da ekleyip daha yoğun bir tat elde edelim.

1000145029-1

MALZEMELER 

Hamur için; 

Su 90 gr
Süt 50 gr
Tereyağı 60 gr
Tuz 2 gr
Şeker 5 gr
Un 80 gr
Yumurta 100 gr
Craquelin (çıtır) hamuru için;
Un 40 gr
Antep fıstığı unu 40 gr
Şeker 50 gr
Tereyağı 50 gr
Cream patiserie (pastacı kreması);
Süt 250 gr
Şeker 100 gr
Yumurta sarısı 50 gr (3 adet)
Mısır nişastası 25 gr
Tereyağı 50 gr
Vanilya
Krema (yüzde 35) 100 gr
Antep fıstığı kreması 50 gr

1000145004

YAPILIŞI

Her zamanki gibi önce hamurunu hazırlayalım.  Su, süt, tereyağı, tuz ve şekeri bir tencerede orta ateşte karıştırın.

Süt kaynama noktasına geldiğinde ocaktan alın. İçerisine un eleyerek ekleyin. Unu iyice yedirene kadar hızlı karıştırın. Bu şekilde hamurunuz toplanacak. Kısık ateşte 2-3 dakika daha karıştırarak devam edin.  Ocaktan alarak 5 dakika soğumaya bırakın.

Bir kapta yumurtayı blender ile karıştırın. Hamuru karıştırarak yumurtayı azar azar ekleyin. Hamur, spatuladan akarken pürüzsüz ve akışkan olmalıdır.

Silikon donut kalıbı kullandım. Aynı boyutta mükemmel donutlar elde etmemizi sağlayacak. Her bir bölmeyi hamurla doldurun. Kalıbı dondurucuya koyun.

Sonra çıtır hamuru hazırlayacağız. Tüm malzemeleri bir kasede toplayın. Karıştırın. Daha parlak bir renk için biraz yeşil gıda boyası ekledim.
Hamuru toplayıp yağlı kağıt arasına koyun ve 1,5 mm kalınlığında açın, daha fazla değil.

Tekerlek şeklinde daireler kesin. Donutların çaplarıyla (orta ve dış) eşleşmelidir. Dondurucuya koyun.

Şimdi kremasını hazırlayacağız. Bir sos tenceresinde süt ve vanilyayı kısık ateşte kaynatın. Başka bir kapta yumurta sarılarına şekeri ekleyerek çırpın. Nişasta ekleyip tekrar çırpın.

Tenceredeki süt vanilya karışımı kenarlardan kaynamaya başladığında sütün 1/3'ünü alıp yumurtalı karışıma azar azar ekleyip iyice karıştırın. Bu işlem temperleme olarak bilinir.
Yumurtalı süt karışımını ocaktaki sütün üzerine yavaş yavaş ekleyin ve karıştırın. Kısık ateşte pişirmeye devam edin. Kıvam alması için sürekli karıştırın.
Büyük hava kabarcıkları oluştuğunda ocağın altını kapatın ve tereyağını ekleyip karıştırarak eritin.

Geniş bir kaba kremayı boşaltalım ve üzerinde yapışık bir şekilde streç yerleştirip soğutmaya bırakalım. Bunu kabuk bağlamaması için yapıyoruz. Oda sıcaklığında soğumaya bırakıp sonra buzdolabında bekletin.

Hazır kremayı mikser ile yoğun kıvama gelene kadar çırpıp soğuyan kremaya ekleyerek tekrar yavaş bir şekilde karıştırın. Antep Fıstık kreması da ekleyip dikkatlice karıştırın.

Pişirme aşamasında ise; Choux hamurlu donutlarımız dondurulduğunda, bunları çıkarıp bir fırın tepsisine yerleştirebilirsiniz. Üzerine krakelin buz halkaları yerleştirin.

Önceden 250 derecede ısıtılmış fırına tepsiyi yerleştirin (Fanı çalıştırmayın). Fırının sıcaklık ayarını kapatalım. 6-7 dakika sonra tekrar fırının sıcaklık ayarını 175 derecede açalım. 25-30 dakika fırın kapağını açmadan kızarana kadar pişirin.
Hazırlanan kremayı sıkma torbasında koyun ve donatılar alt kısımlarında bir delik açarak içine sıkın.

Afiyet olsun

100014513

PARİS-BREST TATLISININ PÜF NOKTALARI

Dokusu ve lezzetiyle büyüleyen Paris-Brest tatlınızın başarılı olması için şu noktalara dikkat etmek gerekir: Suyu ve yağı kaynattıktan sonra unu tek seferde ekleyip hızlıca karıştırın. Hamurun top haline gelmesi gerekir. Un eklendikten sonra 2-3 dakika kadar kısık ateşte karıştırarak pişirin.  Yumurtaları teker teker ekleyin ve her seferinde tamamen karışmasını bekleyin.  Hamuru sıkmadan önce üzerine yumurta sarısı sürmek yüzeyin daha parlak ve güzel kızarmasını sağlar. Sıkma torbasıyla düzgün ve eşit kalınlıkta halka yapmak kabarma ve pişme açısından önemlidir. Hamurun güzel kabarması için önceden ısıtılmış fırında pişirmek önemlidir. İlk 20-25 dakika boyunca fırının kapağını açmayın. Yoksa hamur sönebilir. Hamur tamamen soğuduktan sonra içi doldurulmalıdır.

Kurban Bayramınızı en içten dileklerimle kutluyorum.