Funchoza, Orta Asya ve Uzak Doğu’da çok popüler olan bir salatadır. Kökeninden pek emin değilim. Her zaman Kore yemeği olduğunu düşünmüştüm ancak son araştırmalar bunun aslında Uygur yemeği olduğunu gösteriyor. Bu salatanın birçok çeşidi var. Özellikle bu tarif benim favorim.
Bu salataya taze bir hava katmak için çiğ sebzeler kullanma fikrini seviyorum. Hazırlanması kolay ve diyet yapanlar ya da gluten içeren yiyecekleri tercih etmeyenler tarafından da rahatlıkla tüketilebilir.
Funchoza, yeşil maş fasulyesi nişastasından yapılan ince, uzun bir eriştedir. Görüntü olarak erişteler, pişirildikten sonra bile şeffaf kalır. Bu yüzden Funchoza’un ikinci adı ‘cam erişte’ dir. Sıcak ve soğuk olarak salatalarda, çorbalarda ve sıcak yemeklerde kullanılır. Sebze, mantar, et ve deniz ürünleriyle servis edilir. Kaynar suda buharda pişirilir, et suyuna katılır, hatta kızartılır. Funchoza ve pirinç eriştesi, Asya mutfağının enginliğine uzanan muhteşem bir yolculuğun parçasıdır. Bana katılın, egzotik yemekler pişirin, yeni duyguların ve lezzetin tadını çıkarın.
MALZEMELER
Funchoza 1 küçük paket
Karides (Jumbo) 10 adet
Biber tatlı 1 adet
Salatalık 1 adet
Kabak yarım adet
Havuç 1 adet küçük boy
Sarımsak 2-3 dış
Soya sosu 4 yemek kaşığı
Susam yağı 1 tatlı kaşığı
Tatlı acı sos 1 tatlı kaşığı
Kırmızı ve karabiber bir tutam
Kişniş 1 çay kaşığı
Zeytin yağı 50 gr
Tuz
YAPILIŞI
Pirinç eriştelerini paket üzerindeki talimatlara göre hazırlayın. Kaynar suda 10 dakika beklettikten sonra çıkarın ve soğuk suda iyice durulayın.
Karidesleri soyun. Tavaya az miktarda yağ koyup karidesleri birkaç dakika kavurun. Damak tadınıza göre bir miktar tuz ve karabiber ekleyin. Karidesleri çıkarıp bir kenara koyun.
Bu salata için tüm sebzeleri uzun ince şeritler halinde (jülyen) doğrayın.
Aynı tavaya biraz daha yağ ekleyip biberleri ve kabakları yüksek ateşte hızlıca kavurun.
Ben çıtır sebzelerin birleşimini çok seviyorum, bu yüzden her şeyi hızlı ve yüksek ateşte pişiriyorum. Eğer wok'unuz varsa mutlaka kullanın.
Şimdi yapmamız gereken tüm malzemeleri funchoza'a ekleyip dikkatlice karıştırmak. Susam yağı ve soya sosu da ayrı bir oryantal lezzet katacak.
Servis ederken üzerine susam ekleyebilirsiniz.
Afiyet olsun
FUNCHOZA YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Bu salatanın tarifini sadece karidesle değil, etle de hazırlayabilirsiniz. Sadece sebzelerle de pişirebilirsiniz. Tercihlerinize ve zevklerinize odaklanın. Elinizde bulunan sebzeleri eklemekten çekinmeyin. Ana kural, her şeyi çok ince doğrayıp, ateşte birkaç dakika pişirmektir. Çeşitli tatlı ve ekşi soslar kullanmayı ihmal etmeyin. Funchose yerine ince pirinç eriştesi de kullanabilirsiniz. Bu sayede hem hızlı pişer hem de eriştelerle uyumlu olur. Sebzeleri ve eti yüksek ateşte kısa sürede soteleyin. Sebzelerin diri kalması lezzeti artırır. Önce eti soteleyin, ardından havuç gibi sert sebzeleri ekleyin. Son olarak biber ve soğan gibi daha hızlı pişenleri koyun. Funchoza ılık ya da soğuk olarak servis edilebilir. 1-2 saat buzdolabında bekletilirse daha da lezzetli olur. Lezzetleri denemekten korkmayın. Farklı varyasyonları deneyin, yaz için bu tür salatalar sadece lezzetli ve doyurucu olmakla kalmaz, aynı zamanda hazırlanması da çok az zaman alır.