Tarihi 300 yıl önceye uzanan bir İtalyan kurabiyesi amarettinin tarifini paylaşacağım. Ana maddesi badem olan ancak orijinal tarifte kayısı çekirdeği de bulunan amaretti kurabiyelerinin nasıl ortaya çıktığıyla ilgili hikaye 18’inci yüzyıla uzanıyor.

Milano Kardinali, 1719’da Saronno kasabasına sürpriz bir ziyaret yapar. Küçük fırınları olan Lazzaroni Ailesi de kardinale tatlı ve güzel bir ikramda bulunmak ister. Malzeme olarak ailenin elinde sadece kayısı çekirdeği, yumurta akı ve şeker vardı. Ancak bu onları daha sonra hit olacak bir başyapıt olan amaretti kurabiyelerini ortaya çıkarmaktan alıkoymadı.

Kardinal, kurabiyeleri çok lezzetli bulur. Tüm dünyaya yayılan kurabiyeleri aile üyeleri, üretmeye devam ediyor. Fırıncılıktan şekerciliğe geçen aile, orijinal tarifini sır gibi sakladıkları kurabiyeleri ince kağıtlara sarıp güzel teneke kutularda satıyor.

Bu kurabiyeleri yapıp sevdiklerinizi memnun etmenizi öneririm. Yapımı çok basit, badem aroması ve yumuşak dokusuyla herkes beğenecektir.

MALZEMELER

Badem unu 200 gr

Pudra şekeri 60 gr

Şeker 60 gr

Yumurta akı 2 tane

Kuru yaban mersini 60 gr

Portakal kabuğu 1 tane

Bal 20 gr

Tuz (bir tutam)

Vanilya

Acı badem aroma 1-2 damla

Üzeri için

Yumurta akı 1 tane

File badem 100 gr

YAPILIŞI

Kurabiyeleri yapmaya şekeri, pudra şekerini ve badem ununu bir kapta karıştırarak başlayın.

Kurutulmuş yaban mersini ve portakal kabuğu rendesini ekleyin. Portakal kabuğu yerine limon kabuğu rendesi de ekleyebilirsiniz ama portakal bademle daha iyi gidiyor.

Ayrıca bir tutam tuz, vanilya ve acı badem aroması eklemeyi de unutmayın.

Başka bir kapta yumurta aklarını ve balı mikserle çırpın. Daha sonra bir kaşıkla her iki karışımı da birleşene kadar karıştırın.

Daha sonra kurabiyeleri oluşturmaya başlayın. Ceviz büyüklüğünde top haline getirin.

Her bir topu önce yumurta akına batırın, ardından bademlere bulayın.

Kurabiyeleri bir fırın tepsisine yerleştirin ve önceden 170 dereceye ısıtılmış fırında 18-20 dakika pişirin.

Kurabiyelerin rengi hafif değişecek. Dışı çıtır, içi yumuşak ve nemli, zengin badem aromalı olacak.

Soğuduktan sonra üzerlerine pudra şekeri serpin.

Bu çok lezzetli amarettilere eşlik etmesi için kendinize bir kahve hazırlayın.

Afiyet olsun…

KAZANDIRAN TASARRUF

Hayat şartları giderek zorlaşıyor. Bunun için tasarrufu alışkanlık haline getirmek gerekiyor. Unutmayın çocuklarınız da sizleri örnek alacak ve küçük yaştan itibaren tutumlu olmaya başlayarak çok şey kazanacaklardır. Kazandıran tasarruf önerimin bu haftaki konusu kuaför masrafı. Kuaförler tatlı sohbetleriyle sizleri güzelleştirirken, diğer yandan ‘yeni kesim, yeni renk, biraz balyaj, biraz besleyici serum’ diyerek yüklü ödemenin kapısını açan kuaförlere ayırdım. Ne kadar az giderseniz o kadar kazançlı olursunuz. Kolay kullanılan modeller ve renklerle pek çok bakımı evinizde de yapabilirsiniz. Saçlarınızı kendiniz ya da arkadaşınızla boyayabilir, saç bakımıyla ilgili sırları keşfedip uygulayabilirsiniz.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...