Brioş (brioche) sıradan bir çörek değil, dünyanın en lezzetli çöreğidir. Brioş ilk olarak 16. yüzyılda Normandiya'da, 17. yüzyılda ise Batı Fransa'daki Vendée'de üretilmeye başlandı.

Geleneksel olarak en yumuşak hamurdan yapılmış altı yuvarlak parçanın fırınlanmadan önce birbirine bastırılmasıyla yapılır. Buluşun özü; mayalı hamurla hazırlanan hamurun, soğukta bekletilerek bir gün mayalanmasının geciktirilmesiydi. Brioş, uzun zamandan beri çeşitli tariflere göre hazırlanıyor; iç harcı olmayan ve çeşitli iç harçlarla yapılan tatlı ve tuzlu brioşlar mevcut. Sizlerle brioş hamuru tarifi paylaşacağım, içine tatlı veya tuzlu iç harcı ekleyebilirsiniz. Ben peynir ve kurutulmuş domates eklemeyi tercih ettim.

1000138826

MALZEMELER

Yumurta 250 gr

Süt 40 gr

Yaş maya 20 gr

Un 350 gr

Şeker 30 gr

Tuz 5 gr

İç malzemeler;

Peynir (3 çeşit) 250 gr

Kuru domates 100 gr

Pesto sos 1 yemek kaşığı

1000134021

YAPILIŞI

Brioş yapımına hamuru hazırlayarak başlayalım. Malzemelerimizi buzdolabından alıp kullanalım. Bu glüten gelişimi için önemlidir.

Tereyağı ve tuz dışındaki tüm ürünleri derin bir kaba koyalım. Mikserle düşük devirde yoğuralım. Yaklaşık 3-4 dakika yoğurun. Ardından hızı artıralım ve 5 dakika daha karıştıralım.

Hamur homojen ve pürüzsüz hale gelmesi geldikten sonra yavaş yavaş tereyağını ekleyelim.

Düşük hıza ayarlayıp tereyağı parçalarını teker teker eklemeye başlayalım. Bir sonraki parçayı önceki parça hamura tamamen yedirdikten sonra ekleyelim.

Hızı orta-yüksek olarak ayarlayıp 10 dakika boyunca yoğurmaya devam edelim. Hamur artık kabın kenarlarına yapışmamaya başladığında hazır olmuş demektir. Şimdi tuz ekleyip her şeyi tekrar karıştıralım.

Bitmiş hamuru, ayçiçeği yağı sürülmüş ve streç ile kaplanmış geniş bir kaseye aktaralım. Oda sıcaklığında yaklaşık 1 saat bekletelim.

Bir saat sonra hamuru katlayıp bir kaba koyup 12-18 saat buzdolabında bekletmemiz gerekiyor.

Buzdolabında mayalandıktan sonra iç harcını hazırlayalım. Peyniri rendeleyip kuru domatesi küçük parçalar halinde keselim. Bunları pesto sos ile birlikte hamura ekleyip eşit şekilde dağıtalım. Şimdi hamuru eşit parçalara bölüp top haline getirelim.

Hamuru kalıplara paylaştırıp serin bir yerde mayalanmaya bırakalım. Yaklaşık 2 saat kadar. Hamurun iki katını dolduracak kadar doldurulması gerekiyor. Önceden 180 derecede ısıtılan fırına brioşu koyalım.

Brioş yaklaşık 35-40 dakika kadar fırında pişer. Pişip pişmediğini tahta bir şiş yardımıyla kontrol edelim.

Ve lezzetli çöreğin tadına bakma zamanı geldi.

Afiyet olsun.

1000134022

Brioş yapmanın püf noktaları

Başarılı bir brioş yapmak için dikkat edilmesi gereken noktaları var çünkü hem teknik hem de zaman isteyen bir tarif. Düzgün bir hamur kıvamı için tereyağı, süt ve yumurta soğuk olmalıdır. Hamur yoğurdukça toparlanacaktır. Tereyağını yoğurma işleminin sonuna doğru, azar azar ekleyin. Hamuru uzun süre (12 dk) yoğurmak gerekir. Hamur en iyi sonucu buzdolabında 12-18 saat mayalanarak verir. Soğuk hamuru şekillendirmek çok daha kolay olacaktır. Şekillendirdikten sonra serin bir yerde tekrar mayalanmaya bırakmak gerekiyor.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...