Napoli pizza (Pizza Napoletana) en lezzetli pizzadır. İtalya'nın Napoli kentinden dünyaya yayılan geleneksel pizza türüdür. 2017 yılında UNESCO tarafından somut olmayan kültürel miras olarak kabul edildi. Napoli pizzanın bir türü de Canotto'dur: En basit malzemelerin az sayıda kullanılmasıyla yapılan, teknolojik açıdan pek çok ince nüansa sahip, ortası ince kenarları diğerlerine göre daha kabarık bir pizzadır.

Canotta denilmesinin nedeni; kenarlarının kabarık olması ve şişme bir botun kenarına benzetilmesinden kaynaklandığı bilinmektedir. Ama ne fark eder ki! Önemli olan inanılmaz lezzetli olması değil mi? Hazırsanız Napoli pizzayı yapmaya başlayalım.

1000134961

MALZEMELER

Biga:

Su 150 gr

Un 300 gr

Yaş maya 1 gr

Hamur için:

Biga 451 gr

Su 75 gr

Tuz 9 gr

Yaş maya 1 gr

Sos ve dolgusu:

Domates sosu

Mozzarella

Fesleğen

1000134965

YAPILIŞI

Pizzanın en önemli kısmı olan hamurdan başlayalım. Ön karıştırma (biganın hazırlanması): Maya ve unu yaklaşık 20 derece sıcaklıktaki suya ekleyip elle veya yoğurma makinesiyle pürüzsüz bir kıvama gelene kadar karıştırın. Bir tepsiye yerleştirip kapağını kapatın ve 10 ya da 12 derece sıcaklıkta 24 saat bekletin.

2. Ana karıştırma: Bigayı parçalara ayırıp miksere koyun, maya ve su ekleyin. Suyun buz gibi soğuk olması çok önemli bir nokta. Düşük devirde yaklaşık 15 dakika yoğurun. Hamur yumuşak ve elinize yapışmayan bir kıvamda olmalı. Mikseri yüksek hıza getirip tuzu ekleyin. Ve tekrar her şeyi güzelce karıştırın.

3. Hamurun yoğrulması ve dinlendirilmesi: Hamuru mikserden çıkarın, yoğurun, oda sıcaklığında 10-15 dakika bekletin, yüzeyi zeytinyağıyla fırçalayın.

Daha sonra hamuru iki eşit parçaya bölüyoruz. Her parçayı yuvarlayıp top haline getirin.

Fermantasyon: (Seçenek 1) Hamur parçalarını oda sıcaklığında 3-4 saat bekletin. Daha sonra germeye ve pişirmeye başlayın. (Seçenek 2) Hamuru büyük bir kaba koyun ve 5 derecede 24 ya da 48 saat bekletin.

Pişirmeye hazırlık: Hamuru buzdolabından çıkarıp oda sıcaklığında biraz ılınmasını bekleyin. Daha sonra onu delerek, ona doğru yuvarlak şeklini verip, kenarlığını oluşturuyoruz.

Ardından domates sosunu sürüyoruz, üzerine mozarella dilimlerini yerleştiriyoruz ve biraz zeytinyağı gezdiriyoruz.

Maksimum sıcaklıkta pişirin. Bunun için fırında maksimum ısıya ihtiyacımız var. Fırını 30 dakika kadar önceden 300 dereceye kadar ısıtıyoruz. Pizzayı yaklaşık 5-6 dakika kadar pişiriyoruz.

Kenarları kabarık lezzetli pizzamız hazır.

Afiyet olsun.

1000134964

NAPOLİ PİZZANIN PÜF NOKTALARI

Pizza için özel un kullanın. Marketlerde pizza ununu rahatça bulabilirsiniz. İçine sevdiğiniz ürünleri ekleyin. Kendinizi standart ürünlerle sınırlamayın. Lezzetler ve dokularla denemeler yapın. Ve o zaman kesinlikle en iyi ve en lezzetli pizzayı ortaya çıkaracaksınız. Ortası ince, kenarları kabarık ve yumuşaktır. Hamur genelde elde açılır. Parmak uçlarıyla bastırarak açarsanız kenarlar kabarık kalır. Soğuk sıkım, kaliteli sızma zeytinyağı ekleyin. Taze fesleğen; aromatik tat için mutlaka kullanılır. Kenarlarının hafif yanık olması daha çok tercih edilir. Fesleğeni fırına atmadan önce veya çıktıktan hemen sonra koyabilirsiniz.