Bu hafta sizlerle paylaşmak ve birlikte yapmak için seçtiğim tarif; tarçınlı rulo. Genellikle yumuşak bir mayalı hamurun içine süt, yumurta ve tereyağı karışımının sürülmesiyle yapılır. İçine farklı ceviz, haşhaş, reçel kısacı sevdiğiniz malzemeyi koyup yapabilirsiniz. Ben tarçını tercih ettim. Ancak bu tarifte normal maya değil, ekşi kullanacağız. Eğer ekşi maya ile çalışma konusunda deneyiminiz ve en önemlisi ekşi mayanız varsa bu tarif tam size göre...
MALZEMELER
Ekşi maya 150 gr
Süt 130 gr
Yumurta 2 adet
Un 350 gr
Toz şeker 100 gr
Tereyağı 70 gr
Ayçiçek yağı 20 gr
Tuz 4 gr
İç malzemeler;
Tereyağı 100 gr
Toz şeker 120 gr
Tarçın 15 gr
YAPILIŞI
Ekşi maya ile çalışmak daha fazla zaman alır. Ama hamurun tadı daha derinleşiyor ve farklılaşıyor. O halde vakit kaybetmeden bu tarifle nefis ve aromalı bir rulo hazırlayalım.
Hamuru yapmaya başladığınızda mayanız aktif olmalıdır. Süt, yumurta, un ve mayayı karıştırın.
Hamuru gluten iyice gelişinceye kadar yoğurun. Yumuşak tereyağını ayçiçeği yağı ve şekerle karıştırın. Bu karışımı iyice karıştırın. Yavaş yavaş küçük parçalar halinde hamura ekleyin.
Hamuru homojen ve pürüzsüz hale gelinceye kadar yoğurun. Tuzu ekleyin. Hamur elinize yapışmayacak kıvamda olmalı. Yoğurma işleminin ardından kabı ayçiçeği yağı ile yağlayıp hamuru içine koyun. Üzerini streç filmle kapatıp ılık bir yerde mayalanmaya bırakın.
Hamurun mayalanması yaklaşık 4 saat sürecektir. 1,5 saat sonra hamuru biraz açıp katlayın. 2,5 saat ve 3,5 saat sonra bu germe ve katlama işlemini tekrarlayın.
İç harcı için oda sıcaklığındaki yumuşak tereyağını şeker ve tarçınla karıştırın. Homojen bir kıvam elde etmelisiniz. Çikolatayı sevenler çikolata aroması için kakao da ekleyebilirler.
Her şey hazır olunca hamuru açmaya başlıyoruz. Hamuru iki eşit parçaya bölün. Her parçayı dikdörtgen şekline getirin.
İç harcını tüm yüzeye yayın. Yukarı yuvarla. İki rulo elde edeceksiniz, bunları başak şekline getirin.
Fırın kaplarını hazırlayıp ruloları kalıplara yerleştirin ve hamur mayalanana kadar 28-30 derecede bekletin.
Hamur mayalandıktan sonra fırını 180 derecede ısıtın.
Ruloların üstünü çırpılmış yumurta ile yağlayın. Ruloları fırına koyup 35-40 dakika pişirin. Üstleri güzelce kızaracaktır.
Ruloları hafifçe soğutup servis tabağına alın. Üzerine bir miktar pudra şekeri serpebilirsiniz.
Afiyet olsun…
TARÇINLI RULONUN PÜF NOKTALARI
Yaş mayalı tarçınlı rulonun başarılı olması için bazı kritik noktalar vardır. Özellikle mayalanma süresi ve pişirme teknikleri önemlidir. Yaş mayalı tarçınlı rulonun güzel kabarması, yumuşak ve lezzetli olması için dikkat edilmesi gereken temel noktalar şunlar: Süt ve sıvılar ılık olmalı. Genellikle 180 derecede 30–40 dakika, üstü kızarana kadar pişirilir. Fırın kapağını ilk 15 dakika açmamalısınız. Aksi takdirde rulolar sönebilir. Daha yumuşak olması ve iyi kabarması için yüksek proteinli un kullanın. Kuru veya toz maya tavsiye etmiyorum. Yaş veya ekşi maya tercih edin. En önemlisi de az maya ile çalışmak ve hamur aşamasında acele etmemek.
Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...