Çocukluktan kalma tatlılar her zaman nostaljiyi çağrıştırır. Kremalı külahlar da benim için öyle.  Çocukluğumda beze kremasıyla satılıyorlardı ama annem evde onları vanilyalı kremayla hazırlıyordu.

Kremalı külahın tarihçesine baktığımızda Schaumrolle adıyla Avusturya’da da karşımıza çıkıyor. 1867’de Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun kurulması sonrası Schaumrolle bu ülkeden göç edenlerce Güney Amerika’ya götürülüyor. Schaumrolle, Avusturya’nın meşhur ve sevilen tatlarından biridir. Ülkede her zaman bir fincan kahvenin yanından ikram edilir, özellikle öğleden sonra atıştırmalık olarak tüketilir.

Bu hamur işi Almanya’da ise Schillerlocken olarak biliniyor. Anton Graff'ın Friedrich Schiller'in Portresi adlı eserine kadar uzanır. Schillerlocken adı tatlının şekli için ilham kaynağı olan, portredeki altın sarısı bukleli saç stilinden geliyor. Sovyet tatlıcıların Alman tarifini benimsediği de ifade ediliyor.

Bu tatlıyı hazır milföy hamuruyla da yapabilirsiniz ama hamuru kendiniz yapmayı denerseniz farkı anlayacaksınız.

MALZEMELER

Hamur için

Un 250 gr

Su 115 gr

Tuz 5 gr

Tereyağı 250 gr

Cream Patisserie (Pastacı kreması)

Süt 350 gr

Şeker 150 gr

Yumurta sarısı 50 gr (3 adet)

Mısır nişastası 25 gr

Tereyağı 50 gr

Vanilya  1 paket

YAPILIŞI

Her zamanki gibi bu tatlıya da hamurdan başlayacağız. Su çok soğuk olmalı, tereyağını küçük küpler halinde kesmeli ve buzdolabında iyice soğutmalısınız.

Un, tuz ve tereyağını ince kırıntılar oluşana kadar karıştıralım. Buzlu su ekleyip hamuru yoğuralım. 30 dakika kadar buzdolabında soğutalım. Soğuduktan sonra hamuru hafifçe dikdörtgen şeklinde yuvarlayıp zarf gibi katlayalım.

Buzdolabında 1 saat kadar bekletelim. Sonra tekrar açıp zarf gibi katlayalım ve 1 saat daha buzdolabında bekletelim.

Bu aşamadan sonra hamuru açıp şeritler halinde kesmek gerekiyor. Bu şeritleri metal kalıpların etrafına sararak 1 saat buzdolabında bekletelim.

Kremayı yapmanın zamanı geldi. Krema yapmak için bir sos tenceresinde süt ve vanilyayı kısık ateşte kaynatalım

Başka bir kapta yumurta sarılarına şekeri ekleyerek çırpalım. Nişasta ekleyip tekrar çırpalım.

Tenceredeki süt vanilya karışımı kenarlardan kaynamaya başladığında sütün 1/3’ünü alıp yumurtalı karışıma azar azar ekleyip iyice karıştıralım. (Bu işlem temperleme olarak bilinir.)

Yumurtalı süt karışımını ocaktaki sütün üzerine yavaş yavaş ekleyip karıştıralım. Kısık ateşte pişirmeye devam edelim. Kıvam alması için sürekli karıştırmak gerekiyor.

Büyük hava kabarcıkları oluştuğunda ocağın altını kapatalım ve tereyağını ekleyip karıştırarak eritelim.

Geniş bir kaba kremayı boşaltalım ve üzerinde yapışık bir şekilde streç yerleştirip soğutmaya bırakalım. (Bunu kabuk bağlamaması için yapıyoruz.) Oda sıcaklığında soğumaya bırakalım, sonra buzdolabında bekletelim.

Artık külahlarımızı pişirmeye başlayabiliriz. Fırını önceden 220 derecede ısıtalım. Külahları fırın tepsisine yerleştirelim. Bu sıcaklıkta 15 dakika pişirelim. Daha sonra fırın ısısını 190 dereceye düşürüp altın sarısı rengi oluşuncaya kadar pişirelim.

Pişen külahları oda sıcaklığında soğutalım. Tek yapmamız gereken içlerini kremayla doldurup üzerine pudra şekeri serpmek.

Umarım bu lezzetli külahların kremalı versiyonunu beğenirsiniz.

Afiyet olsun…

Mutfak gereçleri alırken nelere dikkat edilmeli?

Mutfakta kullandığımız gereçlerin seçimi birçok açıdan önemlidir. Doğru mutfak gereçlerini seçmek, yemek hazırlama sürecini daha verimli hale getirir. Örneğin bıçak türleri farklı görevler için tasarlanmıştır. İhtiyaçlarınıza uygun olmayan bıçağı seçmek kullanım sırasında sorunlara neden olabilir. Gelin bıçak alırken göz önünde bulundurulması gereken faktörlere bakalım: KESKİNLİK; bıçağın en önemli özelliklerinden biridir. Keskin bıçaklar yiyeceklerin doğal tatlarının ve meyvelerin sulu kısımlarının korunmasına yardımcı olur. AĞIRLIK; bıçağın işlevselliğini ve kullanım rahatlığını etkiler.  Bıçağın ağırlığı, kişisel tercihlere ve kullanım amacına bağlı olarak değişebilir. KULP; sap malzemesi ele iyi oturmalı ve kaymayı önlemeli.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...