San Sebastian cheesecake tarifini sizlerle daha önce paylaşmıştım, kolay hazırlanışı ve öngörülebilir tadı nedeniyle çok seviyorum. Bugün yine San Sebastian tarifim var ama zengin bir Antep fıstığı aroması ve parlak bir meyve sosuyla olacak. Tarif basit ve herhangi bir özel hazırlık gerektirmiyor. Tek şey, tüm cheesecakeler gibi stabilize edilmesi için bir gün önceden hazırlanması gerekiyor.

1000129869

MALZEMELER

Labne 300 gr

Mascarpone 300 gr

Krema (%35) 400 gr

Yumurta 4 adet (büyük boy)

Toz şeker 150 gr

Antep fıstığı ezmesi 80 gr

Mısır nişastası 25 gr

Vanilya ekstraktı 1 tatlı kaşığı

Meyve sosu için;

Frambuaz 125 gr

Toz şeker 25 gr

Meyve sirkesi 1 yemek kaşığı

1000130367YAPILIŞI

Cheesecakelerin açıklamalarını çok sık görüyorum, onları hazırlamak için tüm malzemelerin oda sıcaklığında olması gerekiyor. Zamanım olmadığı için şansımı deneyip buzdolabındaki malzemelerle cheesecake yaptım. Ve benim için her şey yolunda gitti.

Öyleyse başlayalım. Büyük bir kapta labne ve mascarpone peynirini birleştirin. Pürüzsüz olana kadar bunları iyice karıştırın. Her seferinde bir yumurta ekleyin ve iyice karıştırın. Şekeri, vanilyayı ve fıstık ezmesini ekleyip tekrar karıştırın. Artık kremayı ekleyebilirsiniz. Yüksek yağ içeriğine sahip krema kullandığınızdan emin olun.

Mısır nişastasını ekleyin ve pürüzsüz hale gelinceye kadar karıştırın. Her şeyi bir çırpma teli veya blender kullanarak karıştırabilirsiniz. Mikser kullanmayın; kütleyi havayla doyurmamıza gerek yok.

Fırını önceden 250  derecede ısıtın. Pişirme kağıdını suyla iyice ıslatın ve fazla suyunu sıkın. Bu kağıdı pişirme halkasına yerleştirin. Peynir karışımını dökün ve fırına koyun.

Yüksek sıcaklıkta 20-25 dakika pişirin. Ardından fırını kapatıp cheesecake'i 10 dakika daha içerisinde bekletin.

Daha sonra cheesecake'i fırından çıkarıyorum, yüzeyi biraz sıvı kalmalı ve tamamen soğuyuncaya kadar oda sıcaklığında bırakın. Stabil olması için en az 6-8 saat buzdolabında bekletin.

Meyve sosu için dondurulmuş meyveleri kullanabilirsiniz. İstediğiniz meyvelere şeker ve sirke ekleyin. Karışımı kaynatın ve blender ile püre haline getirin. (Sosta ahududu var o yüzden çekirdeklerini ayırmak için karışımı süzgeçten geçirdim.)

Artık tek yapmanız gereken cheesecake'i dikkatlice kalıptan çıkarıp servis tabaklarına yerleştirmek. Üzerine de meyve sosunu döküp misafirlerinize servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Kutufoto

CHEESECAKE YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Pürüzsüz, çatlamayan ve lezzetli bir cheesecake yapmayı kim istemez. Gelin mükemmel bir klasik cheesecake için nelere dikkat etmemiz gerektiğine bir göz atalım. Tabanı hazırlarken fazla yağ eklerseniz çok sert olur. Tabanı kalıba koyduktan sonra bardak veya spatulayla bastırarak sıkıştırın. Peynirli karışımı hazırlarken malzemeler (peynir, yumurta, krema) oda sıcaklığında olmalı. Soğuk malzemeler çatlamaya neden olabilir. Ayrıca karışımı fazla çırparsanız hava kabarcıkları oluşur ve pişerken çatlamalara sebep olur. Şekeri iyice eritirseniz pürüzsüz bir kıvam elde edersiniz. Cheesecake’i düşük sıcaklıkta ve uzun sürede pişirin. Fırına su dolu bir kap koyarak nem sağlarsanız çatlamaları önler. Soğutma ve dinlendirmede önemlidir.  Ani ısı değişimi çatlamaya yol açar. Fırında bekletip oda sıcaklığına getirdikten sonra en az 4-6 saat, tercihen bir gece buzdolabında dinlendirin.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...