Bugün size çok sevdiğim ve ‘tatlıların kraliçesi’ olarak adlandırılan trileçeden bahsetmek istiyorum. Çok hafif olduğundan sofraların vazgeçilmez tatlısıdır.

Trileçenin tarihçesine baktığımızda 1930’lu yıllarda Meksika’dan Latin Amerika ülkelerine yayıldığını görürüz. Tatlı, Nikaragua’dan da koloni döneminde Avrupa’ya ve tüm dünyaya yayıldığı biliniyor. Latin Amerika dizilerinin de bu tatlının yayılmasında etkisi vardır. Türkiye’ye 2000’li yıllar sonrası Balkanlar’dan gelen bu tatlı, o kadar sevildi ki tüm restoran ve kafelerde satılmaya başlandı. Artık bir Türk tatlısı olarak kabul ediliyor.

Trileçe ismi İspanyolcada "üç" ve "süt" anlamına gelen "tres" ve "leches" kelimelerinden gelmektedir. Adını üç süt ürününden alır; yoğunlaştırılmış süt, krema ve süt. Bu çok lezzetli ve sıra dışı tatlı, narin bir bulut gibi çıkıyor. Kurban Bayramı’nda ziyarete gelen akrabalarınız, arkadaşlarınız için de hazırlayıp ikram edebileceğiniz güzel bir seçenektir.

1C

MALZEMELER

Hamur için;

Yumurta 6 adet

Şeker 180 gr

Un 180 gr

Kabartma tozu 6 gr

Tuz bir tutam

Vanilya 1 paket

Şerbeti için

Süt 400 gr

Krema 300 gr

Yoğunlaştırılmış süt 300 gr

Karamel için;

Şeker 250 gr

Krema 300 gr

Nişasta 40 gr

Su 100 gr

2-24

YAPILIŞI

Hazırlanması ve soğuması zaman aldığından tatlımızı yapmaya karamel ile başlayalım. Şekeri karamel rengine dönüşünceye kadar eritin. Kremayı da bir kapta ısıtın ve karamel kütlesinin üzerine döküp yavaşça karıştırın. Su ve nişastayı karıştırıp karamele ekleyin. Birleşene kadar her şeyi iyice karıştırın. Ardından oda sıcaklığında tezgahın üzerinde bırakın.

Şimdi hamuru hazırlayabiliriz. Yumurtaların beyazını sarılardan ayırın. Yumurtanın akıyla şekerin yarısını yüksek devirde kabarıncaya kadar çırpın. Bir tutam tuz eklemeyi de unutmayın.

Ayrı olarak sarıları şekerin kalan yarısıyla çırpıp vanilyayı ekleyin. Şimdi tek yapmamız gereken bu iki kütleyi dikkatlice karıştırıp un ve kabartma tozunu eklemek. Pürüzsüz olana kadar her şeyi karıştırın.

Fırınınız önceden 180 derecede ısıtılmış olsun. Bir pişirme kabı hazırlayın. Hamuru kalıptan çıkarmayı kolaylaştırmak için altına pişirme kağıdı serin.

5-23

Hamuru kalıba döküp düzeltin ve 20-25  dakika pişirmek üzere fırına koyun.

Hamur pişerken şerbeti hazırlayalım. Bunu yapmak için tüm malzemeleri karıştırın. Daha iyi sonuç alabilmek için biraz ısıttıktan sonra oda sıcaklığında bekletin.

Hamur pişince biraz soğumaya bırakın. Sonra kalıptan ayırın kağıdı çıkarın, ters çevirip tekrar kalıba koyun.

Hamurun tamamını bir şişle delin. Böylece şerbet daha iyi emilecektir. Şerbetin tamamını üstüne dökün, hamur iyice emmelidir.

Artık tek yapmamız gereken karameli döküp buzdolabında en az 3-4 saat bekletmek. Sonra dilediğiniz gibi süsleyin ve misafirlerinizi harika bir tatlıyla mutlu edin.

Afiyet olsun…

Kurbaneti1

ET UYGUN ŞARTLARDA SAKLANMALI

Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı. Kurban etinin sınıflandırılması ve saklanması hem sağlık hem de bütçemiz açısından önemlidir. Bu konuda şu uyarılara dikkate almanızı öneririm: Etler kesimden sonra 0-4 derece aralığındaki sıcaklıkta 24 saat dinlendirilmeli. Buzdolabı poşetleriyle belli miktarlarda ambalajlanıp etiketlenerek buzlukta bir ay, şoklandıktan sonra -18 derecede bir yıla kadar saklanabilir. Sakatat çabuk bozulduğu için kısa sürede tüketilmelidir.

Eti 'kıymetli etler' ve 'kuşbaşı' ile 'kıymalık' olarak adlandırırız. Kıymetli etler; bonfile, antrikot, kontrfiledir. Kuşbaşılık etler genel olarak daha çok ön kol bölgesinden veya arka butlardan tercih edilir. İşin uzmanları bonfile, antrikot gibi etlerin ızgara olarak pişirilmesini tavsiye ediyor. Kıymadan çeşitli yemekler, köfte yapılabilir. Buttan elde edilecek etten kavurma ya da şiş yapılarak da tüketilebilir. Kurban Bayramınızı kutlar, hayırlara vesile olmasını dilerim.​

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...