Aşina olduğumuz burger, ABD’de ortaya çıktı. Ve bu burger hikayesi 1885 yılında Seymour adında küçük bir kasabadaki fuarda başladı. Fikir, insanların hareket halindeyken yiyebilmeleri halinde daha fazla yiyecek satabileceğini fark eden Charlie Nagrin'e ait.

Herkes bir burgerin köfteyle başladığını bilir. Ancak diğer malzemeler olmasaydı köfte hâlâ köfte olarak kalırdı. Burger yapısının dayanıklılığından ve iştah açıcı görünümünden topuz sorumludur. Onu yemek ya da satın almak isteyip istemediğiniz ne kadar kızardığına ve ne kadar aromatik olduğuna bağlıdır.

Brioche bir burger klasiğidir. Belirgin kremsi notalara sahip zengin bir topuz. Farklı soslarla eşleşir. Hafif kabarık bir dokuya sahiptirler ve kızartıldığında hızla ince, çıtır bir kabuk oluştururlar.

Mağazada basit klasiklerden gurmelere kadar çok sayıda burger ekmeği bulabilirsiniz. Ama bu hamburger ekmeğini evinizde kendiniz yapmaya çalışın, hiç de zor değil ve inanın en lezzetlisi bu burger ekmeği olacak.

Malzemeler

Tatlı sert başlangıç

Un 75 gr

Su 35 gr

Şeker 12 gr

Yaş maya 2 gr

Hamur için

Un 200 gr

Şeker 35 gr

Tuz 4 gr

Yaş maya 5 gr

Süt 50 gr

Yumurta 2 adet (80 gr)

Tereyağı 70 gr

YAPILIŞI

İlk önce tatlı sert başlangıç hazırlayın. Bunu yapmak için malzemeleri (un, su, şeker, yaş maya) karıştırın ve 25-27 derece sıcaklıkta 7-8 saat bekletin.

Daha sonra burgerimizin hamuruna başlıyoruz. Tereyağı hariç tüm malzemeleri karıştırın ve elastik bir hamur haline gelinceye kadar yoğurun. Bunu bir stant mikseri kullanarak yapmak daha iyidir.

Ardından tereyağı parçalarını birer birer ekleyin. (Tereyağı parçalarının soğuk olmaları gerekir.)

Tereyağını yavaş yavaş ekleyin ve hamuru pencere testi (*) kıvamına ulaşıncaya kadar yoğurun.

Hamuru 25-27 derece sıcaklıkta 2 saat bekletin, kabaracak ve boyutu artacaktır.

Sonra hamuru 6 parçaya bölüp toplar oluşturuyoruz. Bunları bir fırın kabına koyun ve 25 derece sıcaklıkta 2 saat daha bekletin.

Bu süre zarfında büyüyecek ve boyutları artacaktır. Pişirmeden önce üzerlerine hafifçe çırpılmış yumurta sürün ve susam serpin.

180 derecede yaklaşık 20 dakika kadar pişirmeniz gerekiyor.

Fırından çıkardıktan sonra burgerinizi hazırlayıp yiyebilirsiniz. İsterseniz burger ekmeklerinin bir bölümünü soğutup dondurucuya koyabilirsiniz. 

Ben büyük kısmını donduruyorum. Bu burger ekmeği, buzları çözüldükten sonra bile ilk yapıldığındaki gibi yumuşaklığını ve lezzetini koruyor.

Afiyet olsun…

(*) Pencere testi: Ekmeği yoğurmak için karıştırıcı kullanmayı tercih ederseniz, hamurun ilerleyişini takip etmelisiniz. Hamuru içini görecek kadar uzatıp uzatamayacağınızı görmek için bir ‘pencere camı testi’ uygulamalısınız. Eğer hamur parçalanmadan esniyor ve şeffaf oluyorsa yoğurmanız yeterlidir. Eğer hamur parçalanıyor ve delik açılıyorsa biraz daha yoğurmanız gerekiyor. Ekmek fazla yoğrulursa, onu kurtarmak mümkün olmaz. En iyisi yeniden başlatmaktır.

EKMEĞİNİZİ İSRAF ETMEYİN

Tarifimizin hamburger ekmeği olunca tasarruf konumuzda aynı olsun istedim. Dünyada en çok ekmek tüketen ülkeler arasında birinci sırada Türkiye yer alıyor. Türkiye'de bir kişi yılda 199.6 kg ekmek tüketiyor. Buna karşılık günde 6 milyon, yılda 2.1 milyar adet ekmek israf ediliyor. İsrafın nedenlerine girmeden, bunu önlemek için neler yapabileceğimize kısaca değinmek istiyorum: 
· İhtiyacınız kadar alın · Dilimleyerek servis yapın · Gününde tüketilecekse poşette muhafaza edin · Uzun sürede tüketilecekse buzdolabında veya derin dondurucuda saklayın · Bayatlayan ekmeği galeta unu veya kurutulmuş ekmek içi şeklinde çeşitli yemek, pasta ve tatlı yapımında kullanarak değerlendirin.