Leziz ve yapış yapış bir tarçınlı rulo düşünüldüğünde akla elbette cinnabon gelir. Bu nefis hamur işinin kökeni antik zamanlara kadar uzanır. İleri yıllarda Avrupalı fırıncılar, tarçın içeren tarifler deneyip özel günlerde tüketilen çeşitli tatlı, baharatlı ekmekler ve rulolar yaptı.
18’inci yüzyılda tarçınlı rulolar, İskandinavya fırıncılığının temel bir parçası haline geldi. 20’nci yüzyıla gelindiğinde tarçınlı rulolar, ABD’ye ulaşıp popüler oldu. Amerikalı fırıncılar tarife kendi yorumlarını katarak bugün gördüğümüz varyasyonları ortaya çıkardı. Özellikle kış aylarında iç ısıtan aromalara sahip lezzet ve yumuşak hamur canım çektiğinde cinnabon pişiriyorum. Daha önce birçok tarif paylaşmıştım ancak bugün yeni bir hamur yapacağız. Bunun tüm cinnabonların en lezzetlisi olduğunu söyleyebilirim.
MALZEMELER
Hamur için;
Süt 350 gr
Yumurta 3 adet
Yaş maya 17 gr
Toz şeker 80 gr
Tuz 14 gr
Un 750 gr
Tereyağı 120 gr
İçi dolgusu;
Yumuşak tereyağı 160 gr
Toz şeker 150 gr
Kakao 20 gr
Tarçın 10 gr
Krema üstüne;
Maskarpone 250 gr
Krema 150 gr
Şeker pudrası 80 gr
Vanilya 1 paket
YAPILIŞI
Cinnabonda en önemli şey hamurdur, o yüzden ilk onunla başlayalım. Hamur için tüm malzemeler soğuk olmalıdır. Süt, maya, yumurta, şeker ve tuzu karıştırın. Maya eriyene kadar her şeyi karıştırın. Unu ekleyip hamuru yoğurun. En sonunda küp halinde kesilmiş tereyağını parça parça ekleyip yoğurmaya devam edin. Hamur yapışkan olacaktır, bu normaldir ve tarifteki miktardan daha fazla un eklemeyin.
Hamurun mayalanacağı kabı ayçiçeği yağıyla yağlayın. Hamuru yaklaşık 28 derece sıcaklıkta 90 dakika mayalanmaya bırakın. Fermantasyon sırasında hamuru yavaşça uzatıp tekrar katlıyorum. Bu şekilde gluten daha iyi gelişir ve hamur ellerinize yapışmayı bırakır.
Fermente hamuru un serpilmiş bir masaya aktarın. Çok fazla un kullanmayın, hamur yapışmaz ve işlenmesi çok rahattır.
Yumuşak tereyağı, şeker ve tarçını karıştırarak iç harcını hazırlayalım. Esmer şeker ve Seylan tarçını kullanırsanız cinnabonlar daha da lezzetli olacaktır.
Hamuru yaklaşık 5 mm kalınlığında bir dikdörtgen şeklinde açın. Dolguyu tüm yüzeye dağıtın ve rulo halinde yuvarlayın. (Ben büyük cinnabonları severim ve bu nedenle bu miktardaki hamuru 12-13 parçaya böldüm.) Çörekleri birbirinden uzak bir şekilde bir fırın tepsisine yerleştirin. Streçle örtün ve sıcak bir yerde 40 dakika bekletin.
Fırını önceden 180 derecede ısıtın. Streci cinnabon üzerinden çıkarın ve yaklaşık 40 dakika fırında pişirin.
Cinnabonlar pişerken biz de kremasını hazırlayacağız. Bunu yapmak için tüm malzemeleri karıştırın ve bir karıştırıcıyla iyice çırpın.
Cinnabonlar pişince fırından çıkarın ve hemen kremayla kaplayın. Bu şekilde krema tüm katmanlara nüfuz edecek ve ona enfes tadı aşılayacaktır.
Ailenize lezzetli cinnabonlar yapabilirsiniz ancak dikkatli olun, bağımlılık yapar.
Afiyet olsun
Yumurta haşlarken nelere dikkat edilmeli?
Haşlayacağınız kaba su ve yumurtayı koyun. Kısık ateşte kaynamaya bırakın. Bu süre en fazla 10 dakika olmalıdır. Kaynama suyunu az miktar tuz eklerseniz köpürme, taşma azalacağı gibi daha kolay soyulacaktır. Buzdolabından aldığınız yumurtayı 15-20 dakika oda ısısında suda beklettikten sonra kaynatırsanız çatlama olasılığı azalır. Yumurta haşlama süreleri ise şöyle: 2-3 dakikanın altındaki pişirme sürelerinde yumurtada olabilecek zararlı bakteriler ölmeyeceği için risk oluşabilir. 4-5 dakikalık sürede yumurta kayısı kıvamın gelir. 6-7 dakikada orta katı, 8-10 dakikada ise tam katı olacaktır. Daha uzun süre pişen yumurtada A ve D vitaminleri zarar görür.
Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...