Avrupalıların tatil anlayışında değişiklikler var.
Ana hedef şu:
Tatillerini uzun tutacak daha fazla harcama yapacak. Alternatif destinasyonlara daha fazla ilgi gösterecekler. Turistler aynı zamanda yeni keşiflere de yönelecek. Avrupalılar, seyahat bütçelerini artırarak tatilleri bir öncelik olarak görmeye devam ediyor. Yüzde 30’u, kişi başı bin 501 euro ile 2 bin 500 arasında harcama planlarken, yüzde 17’si bu miktarın üzerine çıkmayı planlıyor.
Şunu da unutmayalım:
Uzun tatil demek para harcama demektir. Yan sektör de nefes alacak.
Avrupa Seyahat Komisyonu’nun (ETC) yeni araştırmasına göre, bu ilkbahar ve yaz aylarında seyahat etmeyi planlayan Avrupalıların oranı az da olsa düşerken, tatile çıkanlar daha uzun konaklama süreleri ve daha yüksek harcama bütçeleri belirliyor. Ayrıca, daha çeşitli destinasyonlar tercih ediliyor.
Seyahat etmeyi en çok planlayanlar arasında yüzde 80 ile Polonya, yüzde 79 ile Birleşik Krallık, yüzde 75 ile Hollanda, yüzde 75 ile İspanya ve yüzde 73 ile İtalya bulunuyor. Buna karşılık, seyahat etme oranı en düşük olanlar ise yüzde 65 ile Fransa, yüzde 68 ile Belçika, yüzde 69 ile Avusturya, yüzde 69 ile İsviçre ve yüzde 70 ile Almanya oldu.
Avrupa genelinde tatil yapma isteği geçen yıla göre 3 puan düşerek yüzde 72’ye gerilese de, tatil süreleri ve seyahat harcamaları artıyor. 2025 yılının Nisan-Eylül ayları arasında Avrupa’nın yüzde 27’si, geçen yıl aynı döneme göre yüzde 6 artışla, üç ya da daha fazla seyahat planlıyor. Ayrıca, tatilcilerin yüzde 42’si 7-12 gece süren tatilleri tercih ediyor.
Avrupalılar, seyahat bütçelerini artırarak tatilleri bir öncelik olarak görmeye devam ediyor. Yüzde 30’u, kişi başı bin 501 euro ile 2 bin 500 arasında harcama planlarken, yüzde 17’si bu miktarın üzerine çıkmayı planlıyor.
Akdeniz destinasyonlarına olan talep yüzde 8 azalsa da, Doğu Avrupa’ya olan ilgi yüzde 3 artış gösterdi. Özellikle Avusturya, Bosna-Hersek, Arnavutluk, Belçika ve Bulgaristan gibi ülkeler daha fazla ilgi çekiyor.
Daha az bilinen destinasyonları tercih eden tatilcilerin yüzde 38’i genellikle 10 günden daha uzun süre kalıyor ve daha yüksek bütçelerle seyahat ediyor.
Değişen iklim, tatil kararlarını giderek daha fazla etkiliyor. Avrupalıların yüzde 81’i, iklim değişikliği nedeniyle seyahat alışkanlıklarını yeniden şekillendirdiğini belirtiyor. Bu kapsamda, tatilcilerin yüzde 17’si hava durumu tahminlerini daha yakından takip ederken, yüzde 15’i daha ılıman iklimleri tercih ediyor ve yüzde 14’ü aşırı sıcak bölgelerden kaçınıyor.
ETC Başkanı Miguel Sanz, bu verilerin, seyahat talebinin dayanıklılığını vurguladığını belirterek, artan güvenin, daha uzun konaklamalar, yükselen harcamalar ve keşfe açık bir seyahat anlayışıyla kendini gösterdiğini ifade etti.
Bir yeni haber:
Alman tur operatörü Schauinsland-Reisen, Türkiye’de her şey dahil konsepte yeni bir alternatif sundu.
“Hafif her şey dahil” (Al Light) isimli konseptte müşterilere standart her şey dahil konseptinden farklı olarak alkollü içecekler kapsam dışı bırakıldı.
Yeni konsept, müşterilere haftalık kişi başı 50 euroya kadar tasarruf sağlıyor. Yetkililer, bu alternatifin giderek popülerleştiğini ve otellerde konaklayanların yaklaşık yarısı tarafından tercih edildiğini belirtti. Şirket, gelecekte bu modeli daha fazla otele yaymayı planlıyor.
Konsept, Türkiye’deki yüksek enflasyon nedeniyle artan otel fiyatlarının sektöre etkisini azaltmayı hedefliyor. Özellikle Alman turistler arasında fiyatların yüksek olması nedeniyle rezervasyonlarda durgunluk yaşanıyor. Bu durum, otelcileri tur operatörleriyle fiyat düşürme konusunda daha esnek davranmaya yöneltti. Sektör yetkilileri, bu tür girişimlerin aile tatillerini daha erişilebilir hale getireceğini düşünüyor.