Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) göre Mart'ta aylık enflasyon yüzde 2,46 oldu. Böylece yıllık tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yüzde 38,1'e düştü. TÜİK en çok artışın yüzde 9,51 ile gıda ve alkolsüz içeceklerde ve yüzde 9,47 ile konutta gerçekleştiğini hesapladı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından mart ayı enflasyon verilerine ilişkin paylaşım yaptı. M. Şimşek son 10 aydır gerileyen yıllık enflasyonun martta yüzde 38,1 olduğunu bildirerek, "Piyasalarda son dönemde yaşanan dalgalanmanın enflasyona etkisinin, sıkılaşan finansal koşullarla sınırlı kalmasını bekliyoruz. Fiyat istikrarı hedefimiz doğrultusunda tüm politika araçlarımızı güçlü bir koordinasyonla kullanmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da sosyal medya hesabından TÜİK mart ayı enflasyon verilerine ilişkin paylaşım yaptı. Ekonomi programının temel önceliğinin enflasyonu düşürmek olduğunun altını çizen Yılmaz, güçlü siyasi ve sosyal sahiplenmeyle, bütüncül bir çerçeveye sahip programı başarıyla hayata geçirmeye devam ettiklerini vurguladı. Yılmaz, "Geçen yıl haziran ayında başlayan dezenflasyon süreci, mart ayında da etkisini sürdürerek, 10 aydır kesintisiz olarak devam ediyor." değerlendirmesinde bulundu.
C. Yılmaz ayrıca "Dönemsel gelişmeler kısa süreli olumlu veya olumsuz etkiler yapabilir. Aslolan ise programın ana çerçevesi ve istikametidir. Son dönemde görüldüğü üzere, kısa dönemli etkilere yönelik olarak kurumlarımız gerekli tedbirleri hızla alma kapasitesine sahiptir. Güçlü ve istikrarlı bir ekonomi, kapsayıcı sosyal politikalar için koordinasyon içinde ve tüm paydaşlarla istişare ve işbirliğiyle çalışmaya devam edeceğiz. Enflasyonun çok daha düşük oranlara gerilediği bir ortamda, istikrar içinde büyümeyi ve sosyal refahı artırmayı hedefliyoruz. Tek haneli oranlara ulaşıncaya kadar enflasyon ile kararlı mücadelemizi sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.
Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise Mart'taki aylık enflasyonu 3,91, yıllık enflasyonu ise 75,20 olarak hesapladı. ENAG'a göre Mart'ta en çok artış yüzde 6,55 ile gıda ve alkolsüz içeceklerde ve yüzde 5,62 ile lokanta ve oteller kategorilerinde gerçekleşti.
Sorular şunlar: TÜİK mi, ENAG mı? Sizin pazarda, markette, okulda veya diğer ihtiyaçlarınızı karşıladığınız yerlerde hissettiğiniz enflasyon kaç? Hükümet yetkililerinin açıklamaları size inandırıcı mı yoksa manipülatif mi geliyor?
M. Şimşek ve ekibi göreve başlayalı neredeyse iki sene oldu. Biz hala, TÜİK verilerini baz aldığımızda dahi %38’leri konuşuyoruz. Bu hızla gidersek, faizler birkaç yıl daha yüksek kalırsa ve kredi olanaklarına erişim sağlanamazsa… Bizi bol finansal açmazlı, konkordatolu ve iflaslı günler bekliyor gibi görünüyor.