Bir önceki yazıda kripto paranın ne olduğuna ve nasıl çalıştığına değinmiştik. Kripto para birimlerinin, merkezi olmayan bir yapıda çalışan, dijital olarak üretilen ve kriptografi (şifreleme) kullanılarak güvenli hale getirilen sanal paralar olduğunu, blok zinciri (blockchain) teknolojisi üzerine inşa edildiklerini ve bu sayede güvenli ve şeffaf şekilde işlem yapılmasını sağladıklarını ileterek en ünlü ve yaygın kullanılan kripto para birimi Bitcoin olsa da birçok farklı kripto para birimi bulun

Ne ve nasıl sorularının detaylı yanıtlarını merak edenlerin öncelikle blockchain teknolojisini, ardından ise kripto para birimlerinin blockchain teknolojisi üzerindeki yerini araştırmasını öneririm. Biz bu yazıda, kripto paraların faydalarına ve parasal sistemin tekelden kurtulması iddiasına değineceğiz.

 Kripto para birimlerinin faydaları

Kripto para birimleri birçok fayda ve avantaj sunar. İşte kripto para birimlerinin en önemli faydaları:

Merkezi otoriteye ihtiyaç duymamak: Kripto para birimleri merkezi bir otoriteye (banka, hükümet vb.) ihtiyaç duymadan çalışır. Bu sayede kullanıcıların aracılar olmadan doğrudan işlem yapmasını sağlar ve işlem maliyetlerini azaltır.

Güvenlik ve gizlilik: Kripto para birimleri, kriptografi kullanarak güvenli ve gizli işlemler yapılmasını sağlar. Her işlem şifrelenir ve doğrulanır. Bu da işlemlerin güvenliğini sağlar.

 Hızlı ve küresel işlemler: Kripto para birimleri, ülke sınırlarını aşan ve hızlı işlemlere olanak tanır. Geleneksel banka işlemleri gibi uzun süreler ve aracılarla uğraşılmaksızın işlemler anında gerçekleşir.

Düşük işlem maliyetleri: Kripto para birimleri ile yapılan işlemler geleneksel finansal sistemlere kıyasla daha düşük maliyetlere sahiptir. Aracılar ve işlem ücretleri olmadığı için kullanıcılar daha uygun komisyonlarla işlem yapabilir.

Finansal erişim ve bankacılık dışı nüfus: Kripto para birimleri finansal hizmetlere erişimi olmayan ve bankalarla ilişkisi olmayan kişilere finansal hizmetler sunma potansiyeline sahiptir. İnternet bağlantısı olan herkes kripto para birimlerini kullanabilir.

İnovasyon ve yeni ekonomi modelleri: Kripto para birimleri inovasyonu ve yeni ekonomi modellerini teşvik eder. Akıllı sözleşmeler ve tokenizasyon (sayısal varlık üretme) gibi yeni teknolojilerle birlikte yeni iş modelleri ve projelerin ortaya çıkmasına olanak tanır.

Herkesi anlayabileceği bir örnekle basitleştirelim… Yurtdışında bulunan birine para göndermeniz gerektiğini düşünün. Bunu sadece SWIFT işlemi ile yapabilirsiniz. SWIFT işlemi yapabilmeniz için sizin de alıcının da bir bankada hesaplarınız bulunmalı, kimlikleriniz doğrulanmış olmalı ve işlemi yapacak bankaların SWIFT sistemine dahil olmaları gerekir. Yani bu işlem SWIFT ve ona kayıtlı bankaların tekelindedir ve diledikleri komisyonu ödemek zorundasınızdır. Bu nedenle göndermek istediğiniz 100$’ın 20’si komisyona gider. Kriptoda ise işler öyle yürümez. Sanal cüzdanınızı açar, tutarı ve alıcının cüzdan numarasını girerek gönder butonuna basarsınız. Tutar anında ve 99.90$ olarak alıcının cüzdanına yansır.

Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication: Bankalararası Finansal Telekomünikasyon Derneği, dünya çapındaki finans kuruluşlarının finansal işlemlerle ilgili bilgileri güvenli, standartlaştırılmış ve güvenilir bir ortamda gönderip almasını sağlayan bir ağ sağlar.“

Çoğunluk kripto paralara bireysel talih ve çabasız kazanç penceresinden bakıyor olsa da kripto paralar aslında sandığımızın ötesinde fırsatlar ve tehditler barındırıyor. Şu anda Dünyanın en değerli para birimi Bitcoin (1Bitcoin=52.250$) ve kimin ürettiği bile bilinmiyor. Düşünsenize; herkesin para üretebildiği ve üretilen bu paraların değerlerinin “gerçek serbest pazar” şartlarında belirlendiği bir ekonomik sistem… Devletlerin para basma, bankaların para transferi yapma ve rezerv para birimi sahibi ülkelerin ekonomik dayatma tekellerinin yok olduğu bir ekonomi dünyası… İnsanlık tarihi inanılmaz şeylerle dolu ve bir inanılmazın daha gerçekleşmesine ramak kalmış olabilir.