İş dünyası rekabetçi, dinamik ve sürekli değişen bir ortam. Kimimiz çalışan kimimiz ise girişimci olarak o ortama dahil olmak ve becerilerimizi faydaya dönüştürmek istiyoruz.

Çoğumuz bir işi iyi yapabilmenin başarmak için yeterli olacağına inansak da bazılarımız çok iyi biliyor ki; başarılı olabilmek için işi bilmenin yanında çeşitli kişilik özelliklerine de sahip olmalıyız. Bu yazımızda, iş dünyasının gereksinimleri ile örtüşen ve başarı yolunda önemli avantajlar sağlayan kişilik özelliklerini irdeliyoruz.

Liderlik

Kişisel gelişim sektörü, alakalı alakasız herkesin fikir beyanı neticesinde sosyal medya benzeri bir çöplüğe dönüşmeden önce net olarak bilirdik ki, liderlik; hedef koyma, ekip yönetimi, motivasyon, karar verme ve sorun çözme gibi birçok beceriyi içeren bir kavram. Lider vizyon sahibi olur, insanlara ilham verir ve takımı yönlendirir. Bilgi ve tecrübeyle desteklenmesi gereken bir kişilik özelliği olan liderlik, tabiri caizse başarıya giden geminin kaptanlık makamıdır.

İletişim Becerileri

İletişim çağında olduğumuzun farkındayız ve mekandan bağımsız olarak hepimiz birbirimizle iletişim halindeyiz. Fakat iletişim araçlarının ve yöntemlerinin artması iletişime kalite getirdi mi, tartışılır. İyi iletişim kurabilme yeteneği iş dünyasında büyük öneme sahip ve iyi bir iletişimci olmak etkili şekilde bilgi aktarabilme, dinleyebilme ve empati yapabilme becerilerini içerir. İletişim becerileri iş ilişkilerini geliştirir ve işbirliklerinin başarısını artırır.

Kararlılık

Başarılı insanların en bilinen ortak özelliklerinden biri, hedeflerine ulaşmak için kararlılıkla çalışmaları ve zorluklarla karşılaştıklarında pes etmemeleri. Uzun vadeli başarı için gereken motivasyon ve azim kararlılıktan beslenirken, odağın dağılması engellenerek geminin doğru rotada kalması da sağlanır.

Yaratıcılık ve İnovasyon

İş dünyasında rekabetçi olmak için yaratıcı düşünme ve inovasyon yeteneği son derece önemli. Yeni fikirler üretme, problem çözme ve farklı perspektifler sunma becerilerini içeren yaratıcılık kavramı, hemen her gün yeni teknolojilerin ve çözümsel modellerin doğduğu çağımızda daha da fazla önem kazandı. İnovasyon yani daha makul bir ürün, hizmet veya yöntem geliştirebilmek ise bir işletmeyi rakiplerinden ayırarak büyümesini sağlayacak en önemli faktörlerden biri.

Esneklik ve Adaptasyon

İş dünyası hızla değişen dinamik bir ortam. Esneklik ve değişimlere hızla adapte olma yeteneği ise olmazsa olmaz unsurlardan biri. Esneklik, yeni fırsatları görme ve değişen koşullara uyum sağlama becerilerini içerir. Değişimlere direnç göstermek yerine esnek bir yaklaşım benimsemek, gerek kendi doğrularımıza saplanıp yeni doğruların ıskalanmasını engellemesi, gerekse çözüm odaklı empatik yaklaşıma yöneltmesi açısından oldukça önemli.

İşbirliği

Dev barajlardan köprülere, en gelişmiş otomobillerden tırnak makası kadar basit aletlere kadar hiçbir ürün yoktur ki, insan işbirliği olmaksızın ortaya çıkmış olsun. Medeniyetimizin her adımında insan işbirliğinin izleri ve eserleri var. Bu özelliği ile işbirliği yapabilme becerisi, iş dünyasında başarılı olmak için en önemli unsurlardan biri. İşbirliği ekip çalışması, takım ruhu ve diğer insanlarla uyum içinde çalışmayı gerektirirken, projelerin başarısını artırır, farklı yetenekleri bir araya getirir ve yeni fikirlerin ortaya çıkmasını sağlar.

Özgüven

İş dünyasında özgüven; kendine güvenmek, riskleri göze almak, yeni fırsatları keşfetmek ve hedeflere inanmak demektir. Aynı zamanda başkalarına liderlik etme ve işletmeyi büyütme konusunda da önemli role sahiptir. Başarılı olmak için ihtiyaç duyduğu tüm özelliklere sahip olan ancak başarabileceğine inanmayan birinin başarma ihtimali düşünüldüğünde, özgüvenin önemi, beyaz zemindeki siyah nokta misali belirgin hale gelecektir.

Özetle; en önemli şeyin işi iyi yapabilmek olduğunu düşünsek de bazı işlerde detaylar işin kendisinden daha önemli olabilir. Örneğin; yapılan bir araştırmada insanlara “bir restorana yeniden gitmenizi engelleyecek olayları önem sırasına göre listeler misiniz” diye sorulmuş ve şaşırtıcı cevaplar alınmış. İlk sıralarda olmasını bekleyeceğimiz “yemeklerin lezzetli olmaması” cevabı listede ilk 5 içerisinde yer almamış ve garsonların tavırları, hijyen, konfor, mönü, otopark gibi detaylardan sonra listelenmiş. Bu örnek bize iş dünyasında başarılı olmak için sadece işi iyi bilmenin yeterli olmadığını ve başarılı olabilmek için farklı unsurları bir araya getirmemiz gerektiğini gayet yalın bir dille anlatıyor. Farklı unsurları doğru karışımla bir araya getirebilmek için ise liderlik, iletişim becerileri, kararlılık, yaratıcılık, esneklik, işbirliği, özgüven gibi kişilik özelliklerine sahip olmanız gerekiyor. Bu özellikler iş dünyasındaki zorluklarla başa çıkmamıza ve uzun vadeli başarılar elde etmenize yardımcı olacaktır.