Fransızca financier olarak adlandırılan mekik, 17’nci yüzyılda ortaya çıkan bir kek gibi ama Fransız mutfağında pasta diye geçiyor. Financier ya da Türkçeye çevrilmiş haliyle mekik, badem ezmesinin hafifleştirilmiş hali gibidir.

Birkaç basit malzemeyle hazırlanan financier tarifi narin, tereyağlı ve cevizli bir lezzetle doludur. Fransız pastanelerinde bulabileceğiniz klasik, tereyağlı bademli çay kekidir. Sabah kahvesi veya 5 çayının yanında servis edilen mükemmel tatlı bir atıştırmalıktır.

Financier geleneksel bir kek türü değildir ve pişirildiğinde kabarmaması gerekir, dolayısıyla karbonat veya kabartma tozu yoktur. Yapısı pişirme sırasında sıvının buharlaşması nedeniyle oluşur ve bu nedenle financier 2 cm'yi geçmeyecek şekilde küçük formlarda pişirilir. Badem ununu fındık veya Antep fıstık unu ile değiştirebilirsiniz ancak o zaman kekin yapısı farklı olacaktır.

Financier glutensiz olarak da hazırlanabilir, bunun için unu nişasta ile değiştirmeniz gerekir. Ayrıca bu keklerin içindeki dolguyu da kullanabilirsiniz, ancak en iyi seçenek taze veya dondurulmuş meyvelerdir. Kurutulmuş meyve kullanmayın, çünkü nemi çeker ve kekler kuru olur.

Geleneksel olarak küçük, dikdörtgen kalıplarda yapılıyor ancak ben yuvarlak kalıp kullandım. Bu tarifi yapmanız için gereken tek şey basit bir mini çörek tepsisidir. Bu tarifi hızı ve basitliği nedeniyle de seviyorum; miksere bile ihtiyacımız yok. Dışı harika çıtır, içi yumuşak, tereyağlı olan bu financier tarifi ağzınızda eriyecek.

MALZEMELER

Tereyağı 80 gr

Badem unu 90 gr

Şeker pudrası 120 gr

Un 35 gr

Tuz 3 gr

Yumurta beyazı 90 gr

Yaban mersin; 24 adet

YAPILIŞI

Başlangıç olarak özel bir aroma katacak noisette yağını birlikte hazırlayacağız. Bunu yapmak için tereyağını ısıtmanız ve kaynatmanız gerekir. Önce köpük olacak, sonra ceviz aroması çıkacak ve eritilen tereyağının rengi açık kahverengiye dönecek. Süzüp bir kenarda soğumaya bırakın.

Şimdi badem ununu, pudra şekerini, tuzu ve unu karıştırıyoruz. Daha sonra yumurta beyazları ekleyin, her şeyi bir spatula ile tekrar karıştırın. Sonunda Noisette tereyağını ekleyin. Yağın çok sıcak olmaması çok önemli yoksa hamurun içindeki yumurta beyazlar kıvrılır.

Hamuru karıştırın ve kalıplara dökün. Silikon kalıpta pişirmek en iyisi, ben teflon kalıpta pişirdim ama kalıbı tereyağıyla iyice yağladım. Şimdi geriye kalan tek şey meyveleri eklemek, bugün yaban mersini financier var ama favorim vişne.

Fırını önceden 190 derecede ısıtın ve kekleri 15-20 dakika pişirin. Kalıbın boyutuna bağlı olarak biraz daha fazla veya daha az zamana ihtiyacınız olacaktır. En önemlisi keklerin renginin kahverengiye dönmesidir. Hazır olduktan hemen sonra kekleri kalıptan çıkarın ve 15-20 dakika soğumaya bırakın.

Financier hazır ama dikkatli olun, farkına bile varmadan keklerin hepsini yiyip bitirebilirsiniz.

Afiyet olsun…

BÜTÇEYİ KORUYAN ALIŞVERİŞ TÜYOLARI

Bütçe yönetimi günümüzde her zamankinden daha fazla önemli hale geldi. Parayı etkili bir şekilde yönetmek ve harcamalarını kontrol altında tutmak, finansal huzurun anahtarıdır. İşte etkili bütçe yönetimi için tüyolar: 1- Alışveriş listesi ve ihtiyaç duyulan ürüne odaklanın. 2- Fırsatları değerlendirin. 3- Kaliteli ürünü tercih edin. Bütçenizi koruyarak alışveriş yapmak için de 3 tane tüyo vereyim: 1-Kullanmadığınız eşyaları evde tutmayın, satın. 2-Planlı alışveriş yapın ve indirimleri takip edin. 3- Bir aylık veya yıllık finansal hedefler belirleyin.