Bazen tatlı dolgulu çörekler için temel hamur tarifine ihtiyacınız vardır. Bugün her zaman elinizin altında bulunması gereken bir tarif paylaşmak istiyorum.

Önce müsaade ederseniz bu tarifin sahibinden kısaca bahsetmek isterim. Fransa’da doğan Richard Bertinet’in ekmeğe olan sevgisi çocukluktan başladı. 14 yaşında amcasının Paris’teki fırınında çalışmaya başladı. Aynı yıllarda fırıncılık eğitimi de aldı. 1980’lerde İngiltere’ye taşınan Richard Bertinet, pişirme teknikleriyle ‘gerçek ekmeğin şövalyesi’ olarak adlandırılır. İngiltere’de aşçılık okulu kuran ve katılmak için aylar öncesinden kayıt yaptırmak gereken evde pişirme kurslarıyla üne kavuşan Bertinet’in 2005’te çıkan ilk kitabı ‘Hamur’ ekmek pişirme konusunda bir rehber kabul edilir. Beş bölümden oluşan ve 50’den fazla tarifin yer aldığı kitabı pişirme sanatında ustalaştırır. Şimdi Bertinet’in hamur tarifiyle güzel bir çörek yapalım. Bu basit bir tarif; kolay yapılır ve çok lezzetlidir. Bu hamuru tatlı dolgulu çörekler, rulo ya da cinnabon için kullanabilirsiniz.

MALZEMELER

Hamur için;

Un 500 gr

Süt 250 gr

Yaş maya 15 gr

Tuz 10 gr

Şeker 40 gr

Tereyağı 60 gr

Yumurta sarısı 1 adet

Dolgusu için;

Erikli marmelat 200 gr

YAPILIŞI

Bu çörekler için marmelat kullanmak daha iyidir. Sadece reçeliniz varsa içine biraz pektin ve şeker ekleyip kaynatın. Birkaç dakika kaynattıktan sonra reçeliniz marmelat kıvamına gelecektir.

Çöreği yapmaya hamurla başlayalım; ılık sütü (30 dereceden fazla sıcak olmasın) maya ve unla karıştırın. Biraz yoğurup oda sıcaklığında 30-40 dakika bekletin.

Bekleme süresi tamamlandığında yumurta, şeker ve tuzu ekleyin. Gluten oluşuncaya kadar yoğurmaya başlayın. Hamurun aşırı ısınmasına izin vermeyin; sıcaklığı 26 dereceyi geçmemelidir.

Mutfağınız sıcaksa hamuru buzdolabında 30 dakika kadar bekleterek soğumasını sağlayın.

Hamurunuz elastik hale gelip elinize yapışmayı bıraktığında tereyağını küçük parçalar halinde ekleyin. Ben soğuk tereyağı kullanmayı tercih ediyorum.

Daha sonra hamuru 26 derece sıcaklıkta 45 dakika mayalanmaya bırakın. 45 dakika sonra hamuru rulo gibi katlayıp 45 dakika daha bekletin.

Hamurumuz mayalandıktan sonra çörekleri oluşturmaya başlayacağız. Bunun için hamuru 50’şer grama bölün, 18 adet hamur topları elde edeceksiniz.

Her topun biraz açılması ve oval bir şekil verilmesi gerekiyor. Bir kenarına biraz marmelat koyun. Diğer kenarından küçük kesikler yapıp rulo gibi sarın.

Bu işlemden sonra elde ettiğiniz çörekleri pişirme kağıdıyla kaplı bir fırın tepsisine yerleştirin.

Hamurun kabarması için 25-26 derece sıcaklıkta bırakın. Yaklaşık 45-50 dakika boyunca. Çörekleri fırına koymadan önce üzerlerine biraz yumurta sarısı sürün.

Çörekler önceden 180-190 derecede ısıtılmış fırında pişirin. Piştikten sonra üzerlerine biraz pudra şekeri serpin.

Bu çörekler ve rulolar için evrensel bir hamur tarifidir. Farklı tatlı dolgular ekleyip farklı şekillerde yuvarlayabilirsiniz. Hamurdaki şeker miktarını azaltırsanız, lezzetli dolgulu turtalarda da kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun…

KAZANDIRAN TASARRUF YÖNTEMLERİ

Tasarruf köşesinde bugün fazla bilinmeyen bazı yöntemlerden bahsetmek istiyorum: Su fiyatının önlenemez yükselişi karşısında su arıtma cihazıyla musluk suyu içilebilir hale getirilebilir.  Enerji verimliliği sağlayan elektronik aletler ve aydınlatma sistemleri kullanılabilir. Bina yalıtımı uzun vadede ciddi tasarruf sağlar. Odaları gün ışığından yararlanmalı. Sıcak yemeği soğutmadan dolaba koymayın. Yemeğin pişme durumun fırının kapağını açarak değil lambasından yararlanarak kontrol edin. Yemeği fırının üst rafında pişirmek süreden yüzde 20 tasarruf sağlar. Elektrik, su ve doğalgaz faturalarını inceleyin. Daha sık toplu taşıma kullanın. Evinizin ihtiyacı olan malzemeleri öncelik sıralamasına göre belirleyin.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...