Tartları gerçekten çok seviyorum; tatlı ya da tuzlu dolgulu yapılabilirler. Onlarla ilgili en önemli şey hamurun temelidir, bu yüzden sürekli yeni tarifler değil, aynı zamanda hamuru hazırlamak için farklı teknolojiler de deniyorum.

Sonuçta, tartın tadı öncelikle hamura bağlıdır. Hamurun bileşimi hep aynı; un, tereyağı, tuz, sıvıyağ, biraz şeker ama malzemeyi karıştırma şekline göre hamurun dokusu değişiyor. Paylaşacağım teknikle karıştırılan hamur esnek, güçlü, kolay sarılır.

Pişirildikten sonra katlı ve yumuşak, nemli dolgudan yavaş yavaş ıslanır ve geniş hacmini iyi tutar. Bunun için şunları yapmalıyız: Unun bir kısmını tereyağı ile karıştırarak sudan izole eden yağlı bir tabaka oluşturuyoruz. Sadece sonradan eklenen un suya bağlanır ve gerekli gluten bağlarını oluşturur. Rendelenmiş ve dondurulmuş yağ parçaları pişirilirken hava kabarcıkları oluşur, bu da hamuru kat kat yapar. İlk başta hamurda yeterince sıvı yağ yokmuş gibi görünebilir ancak buzdolabında soğuttuktan sonra mükemmel bir şekilde yuvarlanıyor. Hamurdan bahsettikten sonra tarifimize geçelim.

Malzemeler

Hamur için;

Tereyağı 280 gr (80 gramı rendeleyin ve dondurun, 200 gram 1x1 cm küpler halinde kesilmiş)

Un 360 gr

Toz şeker 35 gr

Tuz 6 gr

Su 120 gr

Dolgusu için;

Ispanak 800 gr

Zeytinyağı 2 yemek kaşığı

Yumurta 2 adet

Yumurta sarısı 2 adet

Süt 125 gr

Krema 200 gr

Kaşar peyniri 200 gr

Tuz

Karabiber

YAPILIŞI

Dinlendirmek için zamana ihtiyaç olduğundan önce hamuru hazırlayarak başlayalım.

Tereyağını rendeleyin ve dondurucuya koyun. Sonra unu (180 gram) tuz ve şekerle karıştırın. Bu işlemi rondo kullanarak yaptım.

Küp şeklinde kesilmiş soğuk tereyağını una ekleyip macun kıvamına gelinceye kadar rondoda çırpın.

Kalan unu ekleyelim. Ayrıca rondo kullanarak tüm kütleyi küçük parçalar oluşana kadar karıştırın.

Şimdi tüm kütleyi bir kaseye aktarın ve rendelenmiş dondurulmuş tereyağını ekleyin. Elinizle hafifçe yoğurup karıştırın.

Geriye kalan tek şey su eklemek. Su soğuk olmalı. Bir spatula kullanarak her şeyi birleşene kadar karıştırın.

Homojen bir hamuru karıştırmaya çalışmanıza gerek yoktur. Hamur toparlandıktan sonra bir poşete aktarın ve hafifçe dikdörtgen şeklinde yuvarlayın.

Hamuru yaklaşık 1 saat soğumaya bırakın. Sonra daire şeklinde açıp kalıba yerleştirin ve tekrar buzdolabında 1 saat daha soğutun.

Hamur soğurken ıspanak dolgusunu hazırlayacağız.

Yıkanmış ıspanakları zeytinyağında hafifçe kavurun. Yumuşadığı anda bir süzgece aktararak fazla suyunu boşaltıp soğumaya bırakın.

Dolgu için yumurta, süt, krema ve yumurta sarısı karıştırın. Tuz, karabiber ve peynir ekleyin. Her şeyi karıştırdıktan sonra soğutulmuş ıspanağı ekleyin.

Artık tartı pişirme aşamasına geçebiliriz. Fırını 200 derecede ısıtın. Kalıba aktardığınız hamuru fırına yerleştirip 15 dakika pişirin.

Tart biraz pişirilmelidir. Daha sonra fırından alıp ıspanaklı karışımımızı ekleyip tekrar fırına koyalım. Tart kızarıp dolgusu piştiğinde (yaklaşık 30-40 dakika) fırından çıkarıp soğumaya bırakalım.

Not: Ben 30 cm'lik kalıp kullandım, eğer kalıbınız 22 cm ise malzeme miktarını yarıya indirmeniz gerekiyor.

Afiyet olsun…

Hesaplı bayram temizliği nasıl yapılır?

Bayram denildiğinde akla ilk gelen şeylerden biri bayram temizliğidir. Günümüzde temizlik ürünlerine hatırı sayılır bir bütçe ayırmak gerekiyor. Temizlik alışverişinde nasıl tasarruf yapabiliriz? Çok amaçlı olan farklı alanlarda da kullanıma uygun ürünleri tercih ederseniz fazla sayıda temizlik ürünü almanıza gerek kalmaz.  İsterseniz evde çok amaçlı yüzey temizleyici yapabilirsiniz. Bunun ihtiyacınız olan malzemeler; Yarım litre su, yarım litre sirke, 20 damla limon yağı, 20 damla çay ağacı yağı. Şimdi yapılışına geçelim; su ile sirkeyi bir kabın içerisine dökün. Limon ve çay ağacı yağlarını ekleyip karıştırın. Bu malzemeyle tüm yüzeyleri temizleyebilirsiniz.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...