Bir anda hayatımıza giren, daha doğrusu gündemimize giren ChatGPT ile yapay zekayla hızlı bir tanışmamız oldu toplum olarak. Oysa robot Sophia’ya vatandaşlık veren Suudi prens haberlerini izlerken, şaşırmaktan fazlasını yapmak gelmemişti elimizden.

Teknoloji alanında çalışanlar, özellikle de yazılımcılar yapay zeka nimetinden faydalanmaya devam ederken, yapay zekanın suistimal edildiği eğitim alanına başka bir yazıda değinelim.

Sıkça görmeye başladığımız AI yani ‘Artificial Intelligence’ (Yapay Zeka) ibaresi, gıdadan ev elektroniğine, yazılımdan otonom araçlara kadar hayatımızın birçok alanında yerli yersiz kullanılmaya başlandı. Oysa hızlanan bu teknolojik gelişimin varacağı, ya da varacağını düşündüğümüz bir nokta var: Üst insan!

“Üst İnsan” da neyin nesi?

Üst insana ulaşmak için yapılan çalışmalar, kusurlu (!) insanın standardını yükseltmek adına gelişmeye devam ediyor. Elbette çok pahalı olan bu teknolojik gelişmeler, her insana eşit şekilde ulaşamayacak. Felçli olan, vücudunun belirli uzuvlarını kullanamayan engelli insanlar için Elon Musk’ın şirketi Neuralink tarafından geliştirilen beyin çipi ciddi umutlar, beraberinde bazı soruları da getirdi. Elbette ilk akla gelen soru “İhtiyacı olan herkes bu çip teknolojisine sahip olabilecek mi?” sorusu olurken, sonrasında ise distopik yaklaşımlar birbirini izledi. Acaba bu beyin çipiyle insanlar kontrol altına mı alınacaktı? Yoksa bu pahalı teknoloji ‘halk tipi’ olarak vatandaşa da ulaşacak mıydı?

Matt Damon’un başrolünü oynadığı ‘Elysium: Yeni Cennet’ filmindeki gibi en yeni ve gelişmiş sağlık teknolojilerini sadece sınıfsal farklılıkları olan kesim mi kullanacak yoksa bu sadece bir distopya evreni olarak mı kalacak? Elbette bunu sadece zaman gösterecek.

Çip: Sorun mu, Çözüm mü?

“Çip sorunu” başlığına ise dünya Covid19 salgını döneminde aşina oldu. Dünyada çip üretiminde sıkıntı yaşandığında başta otomobil ve akıllı telefon olmak üzere teknolojik cihazların üretim ve geliştirilmesinde de ciddi sorunlar ve maliyet artışları görülmüştü. Şimdi ise çip üretilmesi sırası hayvan deneylerini başarıyla geçen ve ilk olarak bir insana takılarak denen yepyeni bir aşamaya geçti.

Hayvan deneylerini başarıyla geçerek insana takılan çip bir çözüm mü olacak, yoksa üretilemeyen çipler yeni sorunlar mı doğuracak?

Şimdi artık bize düşen bu teknolojinin gerçekten uzuvlarını kullanamayan insanlara ulaştığını ve bir “kontrol” mekanizması olduğu endişesinin yersiz olduğu gerçeğini görmeyi beklemek olacaktır. Peki ya siz, çipli yaşama hazır mısınız?