Sonbahar, turuncu şifa deposu bal kabağının mevsimidir. Tezgahlarda bütün ya da dilimlenmiş halde sıklıkla karşımıza çıkmaya başlayan bal kabağı, bağışıklık sistemini güçlendirir, bağırsak hareketlerini hızlandırır, tok tutar ve cilde de iyi gelir. Tatlıdır, hoş kokuludur ve sağlıklıdır. Faydaları saymakla bitmez. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmede önemli bir yeri olan bal kabağıyla çorbadan, tatlıya kadar birbirinden lezzetli ve sağlıklı tariflerle farklı şekillerde tüketebilirsiniz. Ama herkes onu sevmeyebilir, özellikle de çocuklar. Ancak bal kabaklı bir cheesecake yaparsanız sevmeyenlerin bile hoşuna gidecektir.

MALZEMELER

Cheesecake tabanı için;

Bisküvili 250 gr

Tereyağı 100 gr

Ceviz 70 gr

Toz şeker 40 gr

İç harcı için;

Labne 450 gr

Yumurta 2 adet

Bal kabağı püresi 300 gr

Toz şeker 100 gr

Krema 50 gr

Üzeri için;

Tuzlu karamel

Toz şeker 100 gr

Krema 120 gr

Tereyağı 30 gr

Tuz 1-2 gr

NASIL YAPILIR?

Bal kabağını fırında pişirerek başlayalım. Bal kabağını parçalara ayırın ve 25-30 dakika önceden 200-220 derecede ısıtılmış fırına koyun.

Bundan sonra bal kabağını blender ile püre haline getirin. Bu şekilde parçasız kabak püresi elde etmelisiniz, ardından soğumaya bırakın.

Artık cheesecake'in tabanını hazırlayabiliriz. En sevdiğiniz kurabiyeleri alın ve kırıntı haline gelinceye kadar öğütün. Sonra ceviz, şeker ve eritilmiş tereyağı ekleyin. Her şeyi iyice karıştırın ve cheesecake kalıbına yerleştirin.

Cheesecake'in kalıptan kolayca çıkabilmesi için kalıbın duvarlarını tereyağıyla iyice yağlamayı unutmayın.

Cheesecake tabanını önceden 160 derecede ısıtılmış fırında 10 dakika kadar bekletin. Sonra tabanı soğumaya bırakalım.

Taban soğurken kabak katmanını hazırlayacağız. Cheesecake hazırlarken tüm malzemelerin oda sıcaklığında olması gerektiğini unutmayın, bu nedenle önceden buzdolabından çıkarın.

Labneye şekeri ekleyip çırpma teli ile karıştırın. Yumurtaları birer birer ekleyin, tekrar iyice karıştırın. Artık kabak püresini ekleyip en son kremayı ekleyebiliriz.

Kütlenin homojen hale gelmesi için her şeyi iyice karıştırmanız gerekir. Daha sonra her şeyi kalıba döküp önceden 120 dereceye ısıtılmış fırına koyuyoruz, altına borcamı kaynar su ile yerleştiriyoruz.

Cheesecake pişerken fırının kapağını açmayın. Yaklaşık pişirme süresi 90-120 dakikadır. Cheesecake'i önce kapalı olarak fırında soğutun, ardından 6 saat veya bir gece buzdolabında bekletin.

Cheesecake'i buzdolabında soğuttuktan sonra ev yapımı tuzlu karamel yapıp cheesecake'imizi bununla süslemenizi öneririm.

Bunun için şekeri kehribar rengine gelene kadar eritin ve kremayı ayrı olarak ısıtın. Erimiş şekere tereyağı ekleyip iyice karıştırın. Sıcak krema ve tuzu ekleyin. Her şeyi iyice karıştırın, ocaktan alın ve soğumaya bırakın.

Artık tek yapmamız gereken karameli cheesecake'in üzerine döküp çay demlemek ve sonbahar cheesecake'inin tadını çıkarmak.

Afiyet olsun

HAYATIMIZ TASARRUF

Havalar soğumaya başladı. Yakında evde ısınma araçlarını da çalıştırmaya başlayacağız. Bunu yapmadan önce şu bilgilere bir göz atalım: Isınma elektrik dışında sistemlerle de çözülebilir. Eviniz müstakilse hem ısınma hem de serinleme konusunda mimari çözümler var. Su güneş enerjisiyle ısıtılabilir, duvar ve camların yalıtımı artırılabilir. Ayrıca kışın kalın giysiler veya birkaç kat giyebilirsiniz. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) oturma odası için belirlediği standart sıcaklık 21 derecedir. DSÖ, diğer odalar için 18 dereceyi uygun görüyor. 

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...