Basit tarifleri paylaşmaya dikkat ediyordum ancak bu yazımda sizleri biraz zorlayacak bir tarife yer vereceğim. Faydaları saymakla bitmeyen, şifa deposu iki meyvenin buluştuğu bir tarif olacak.

Yaban mersinli mangolu tart tarifi için bilgi, beceri ve ekipman gerekecek. Ancak bu durum sizi korkutmasın. Adımları takip ederek hem ilginç hem çok lezzetli yaban mersinli ve mangolu tartı yapmaya çalışın.

MALZEMELER

Tart hamuru için;

Un 80 gr

Badem unu 40 gr

Yumurta 25 gr

Tuz bir tutam

Tereyağı 55 gr

Vanilya

Şeker pudrası 40 gr

Yaban mersini frangipane için;

Badem unu 30 gr

Şeker 30 gr

Yumurta 30 gr

Tereyağı 30 gr

Tuz bir tutam

Yaban mersini 80 gram (30 adet)

Mango ganaj için;

Beyaz çikolata 80 gr

Krema 45 gr

Mango püresi 30 gr

Yaban mersini ganaj için;

Beyaz çikolata 135 gr

Krema 50 gr

Yaban mersini 40 gr

YAPILIŞI

Önce tart hamurunu hazırlıyoruz. Mutfak robotunda unu, pudra şekeri, badem unu, vanilya ve tuzu karıştırın.

Küp şeklinde kestiğiniz soğuk tereyağı ekleyip çok küçük parçalar haline gelene kadar karıştırın. Yumurta  ekleyin ve biraz daha karıştırın.

Pişirme kağıdının üzerine hamuru döküp yuvarlak bir top hale getirin. Hamurun üzerini pişirme kağıdıyla örtün ve 2-2,5 mm kalınlığında açın. Soğuması için buzdolabında 3-4 saat dinlendirin.

Bir saat içinde frangipaneyi hazırlamaya başlıyoruz.

Frangipane, kek, tart ve diğer tatlılarda kullanılan, bademle hazırlanan bir dolgu malzemesidir. Badem ezmesine çok benziyor. İçine koyulan tereyağı ve yumurtayla daha akışkan bir kıvam alıyor. Bu dolguyu diğer meyvelerle de deneyebilirsiniz.

Yumurta hariç tüm malzemeleri pürüzsüz olana kadar çırpın, en sonunda yumurtayı ekleyin, her şeyi iyice karıştırın ve buzdolabında 2 saat bekletin.

Hamuru tart kalıbına yayın. Pişirmeden önce dondurun. Fırını önceden 160 derecede ısıtın ve tartı altın rengi oluncaya kadar yaklaşık 20 dakika pişirin.

Tart pişip soğuyunca tartın 1/3'ünü frangipane ile doldurun üzerine yaban mersini batırın ve önceden 160 derede ısıtılmış fırında 15 dakika kadar pişirin.

Daha sonra mangolu ganajı soğumuş tartın üzerine dökelim. Kremayı kaynatın ve çikolatanın üzerine döküp karıştırın, Ardından sıcak mango püresini ekleyin. Karışım homojen oluncaya kadar her şeyi bir blender ile püre haline getirin. Tartın üzerini ganajla kaplayıp buzdolabında 2 saat bekletin.

Tart neredeyse hazır. Geriye sadece yaban mersinli ganajla süslemek kalıyor. Ben silikon kalıp kullandım. Yoksa tartın üzerine krema gibi sürebilirsiniz.

Kremayı kaynatın ve çikolatanın üzerine döküp karıştırın ve yaban mersini ekleyin. Karışım homojen olana kadar her şeyi bir blender ile püre haline getirin.

Bu karışımı silikon kalıba doldurup dondurucuda birkaç saat beklettikten sonra tartın üzerine yerleştirin.

Afiyet olsun…

EVDE KAZANDIRAN TASARRUF TÜYOLARI

Evimizi ısıtırken ısıdan nasıl tasarruf ederiz? Bunun için uzmanların önerileri şöyle: Camlarınızı çift cam yapın (Camdan kaçan ısıyı yüzde 50 oranında engeller). Kuru hava soğukluk hissi uyandırdığından kış için hava nemlendiricisi alın. Gece oda sıcaklığını düşürün. Kullandığınız ısıtıcıların önünü açık tutun. Pencere ve kapıları izole edin (Yüzde 5 enerji tasarrufu sağlar). Perdeniz ısıtıcının önünü değil pencereyi kapatsın. Dört saatten uzun süreli dışarı çıktığınızda evin sıcaklığı düşürünüz. Duvarda, pencerede ve zemindeki çatlakları tamir ediniz. Çatınızı izole edin.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...