Pampuşki, Ukrayna mutfağının sembol hamur işlerinden biridir. Sıra dışı bir tada ve karşı konulmaz bir kokuya sahiptir. Küçük yuvarlak hamur rulolarından oluşan pampuşkiye o güzel tadı ve kokuyu veren sarımsak sosudur.
Pampuşkinin doğum yeri Ukrayna Odessa’dır. Alman sömürgeciler tarafından getirildiği biliniyor. Başlangıçta, bu küçük pişmiş hamur topları Odesa’da vardı. Sonra restoranların menüsüne girdi ve 19. yüzyılın sonunda sarımsaklı çörekler, tüm Ukrayna’ya yayıldı.
Günümüzde pampuşkisiz bir Ukrayna mutfağı düşünülemez. Ulusal bir yiyecek olan pampuşki, borş çorbasının yanında servis edildiği gibi ekmek yerine de tüketilebilir. Fazla sarımsak içerdiği için soğuğa karşı da bir koruyucu görevi görür.
MALZEMELER
Un 450 gr
Tam buğday unu 150 gr
Yaş maya 18 gr
Şeker 40 gr
Tuz 6 gr
Ayçiçek yağı 60 gr
Su 365 gr
Sarımsaklı sos için;
Ay çiçeği yağı 4 yemek kaşığı
Sarımsak 2-3 dış
Maydanoz+dereotu
Tuz 1 tutam
Su 4-5 kaşık

YAPILIŞI
Pampuşkiyi yapmaya hamurdan başlıyoruz. Her iki un türünü, şekeri, oda sıcaklığındaki suyu ve mayayı bir kaba koyalım. Hamuru yoğurun, sonra tuz ve ayçiçeği yağı ekleyin.
Hamur ellerinize yapışmadığında yoğurma tamamlanmış olur. Hamuru bir top haline getirin ve bitkisel yağ ile yağlanmış geniş bir kaba koyun, üzerini kapatın ve 1 saat mayalanmaya bırakın.

Bir saat sonra hamuru tekrar katlayın ve 1 saat daha beklemeye bırakın.
Mayalanma süresi yaklaşık 2 saattir. Ancak sıcaklığa bağlıdır, ne kadar sıcak olursa o kadar hızlı mayalanır.
Şimdi çöreklerimizi şekillendirmeye başlayabiliriz. Hamurdan 50 gramlık toplar yapın.

Pişirme kağıdı serili fırın tepsisine topları belli aralıklarla dizin. Üzerini streç ile örtün ve boyutları büyüyene kadar bekleyin.
Topların boyutu artacak, yaklaşık 1 saat sürecek.

Fırını önceden 200 derecede ısıtın. Çöreklerin üzerine yumurta sarısı sürün ve fırına koyun. Fırının sıcaklığını da 180 dereceye düşürün. Yaklaşık 25-30 dakika pişirin. Pampuşki kızarıncaya kadar pişirin.
Pampuşkiler pişerken üzerlerini yağlamak için sosu hazırlayalım. Bunu yapmak için yeşillikleri ince ince doğrayın, sarımsağı rendeleyin. Hepsini su, tuz ve bitkisel yağ ile karıştırın.

Fırından hemen sonra hazır olan pampuşkinin üzerine lezzeti ve etkileyici kokuyu verecek olan sarımsak sosunu bolca dökün.
Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...
MUTFAKTA TASARRUF
Gıda harcamalarında tasarrufun ilk adımı iyi bir alışveriş listesi hazırlamaktır. İyi bir alışveriş listeniz varsa tasarruf için önemli bir adımı atmışsınız demektir. İyi bir listenin aşırı harcamalarını yanı sıra yiyecek israfını da önleyeceğini unutmayın. Elbette bu listenin de bazı kuralları var. Önceliklerinizi doğru sıralamanız gerekir.
Önceliklerinizi doğru belirlerseniz alışverişlerinizi çok daha hesaplı hale gelecektir. Hafta boyunca yiyeceğiniz her şeyi planlamak, alışveriş listesi hazırlamanızı kolaylaştırabilir. Gerçekten ihtiyacınız olan gıdalar listenizin üst sıralarında yer almalıdır. Ayrıca artan döviz kurları karşısında gıda fiyatları da cep yakmaya devam edecek. Bu süreçte ne kadar çok tasarruf yaparsanız o kadar kazançlı çıkarsınız.