Anneler; fedakâr yürekleri, sonsuz şefkatleriyle hayatımızı güzelleştiren kahramanlarımız. Bugün dünyanın en özel varlıkları olan annelerin onurlandırıldığı özel bir gün. Annelerimizi bu özel gününde unutmayalım. Onlara özel olduklarını hissettirelim, değer verdiğimizi  gösterelim. Ziyaret edelim, birlikte zaman geçirelim. Birlikte zaman geçirmek hediyelerin en güzelidir.

Başta anneler olmak üzere sevip değer verdiğiniz herkes için yapabileceğiniz pastanın temelini oluşturan pandispanyadan bahsetmek istiyorum. Pandispanya; keklerin, hamur işlerinin ve çeşitli ruloların temelidir. Pandispanya vanilyalı veya çikolatalı olabilir. Farklı bir lezzet için fıstık veya badem unu da eklenebilir.

Klasik pandispanya; yumurta, şeker ve un karışımıdır. Pandispanya meyve veya meyve dolgularıyla çok iyi eşleşir. Pandispanya biraz kuru çıkabileceğinden ıslatmayı unutmayın! Birçok insan çikolatanın tadını sever, o yüzden gelin çikolatalı pandispanya yapalım.

MALZEMELER

Yumurta 5 adet

Şeker 150 gr

Un 130 gr

Kakao 30 gr

Kabartma tozu 8 gr

Ayçiçek yağı 70 gr

Sütlü çikolata 30 gr

YAPILIŞI

Yazdığım malzemeler 18 cm'lik bir kalıp için gereken miktardır. Pandispanya yüksek olacağı için pişirme kabının kenarları yüksek olmalıdır.

Pişirme çemberi yağlamayalım, sadece altına pişirme kağıdı koyalım.

Yumurtaların aklarını ve sarılarını ayırın. Bu işlem; küçük bir miktar bile olsa yumurta sarısının beyaza karışmaması için dikkatli yapılmalıdır.

Karıştırma kabı tamamen kuru olmalıdır. Çikolatayı eritip bir kenara koyun.

Yumurta sarılarını 50 gram şekerle çırpmaya başlayın. Kütlenin boyutu artıp hafiflediğinde ayçiçeği yağı ve eritilmiş çikolatayı ekleyin ve pürüzsüz olana kadar her şeyi tekrar iyice çırpın.

Yumurtanın akını da şekerle beze oluşana kadar çırpalım. Yumurta aklarını çırparken mutlaka bir tutam tuz ekleyelim.

Yumurta akını kabarıp parlaklaşana kadar çırpınca mikseri kapatabiliriz.

Şimdi un, kakao ve kabartma tozunu bir kapta karıştıralım. Daha iyi karıştırma için bu kuru kütleyi elemek en iyisidir.

Bu sırada fırını açıp 180 dereceye ısıtalım.  

Çırpılmış yumurta aklarını azar azar yumurta sarısı karışımına ekleyip her şeyi dikkatlice karıştırıyoruz. Bu işlem kesinlikle mikser ile yapılmamalıdır. Karışımın havadarlığını kaybetmemesi için sadece elle karıştırmalıyız.

Bu aşamada tek yapmamız gereken, elde edilen karışıma un karışımını eklemek. Ayrıca katlama hareketlerini kullanarak her şeyi dikkatlice karıştırın.

Hamuru kalıba dökün ve yaklaşık 40-45 dakika fırında bekletin. İlk 30 dakika pandispanyanın çökmemesi için fırının kapağını açmayın.

Hazır olup olmadığını kuru bir çubukla kontrol edin. Kek halkasını ters çevirin olduğu gibi soğumaya bırakın.

Soğuduktan sonra pandispanyayı filme sarın ve daha lezzetli olması için 8 saat buzdolabında bekletin.

Pandispanyanızdan hemen güzel bir pasta yapabileceğiniz gibi streçle sarıp dondurucuda saklayabilirsiniz.

Afiyet olsun…

Sebze seçerken nelere dikkat edilmeli?

Her sebzenin kendine has rengi ve dokusu bize tazeliği hakkında ipucu verir. İşte sebze seçerken dikkat edilmesi gerekenler: Patates; sert ve filizlenmemiş olmalı. Soğan; kabukları üzerinde bulunmalı, kuru ve sert olmalıdır.  Domates; orta sertlikte olmalıdır. Salatalık; koyu yeşil renkli ve biçimli olmasına dikkat edin. Havuç; parlak ve turuncu olanları satın alın. Limon; kabuğu ince olsun. Patlıcan; kabuğu parlak ve pürüzsüz olmalı. Bir baskı uyguladıktan sonra eski haline dönüyorsa alabilirsiniz. Brokoli; koyu yeşil yapraklı olanlar taze ve doğaldır. Taze fasulye; ince ve uzun olanları seçin. Marul, maydanoz, nane; buketi canlı durmalı. Çok çamurlu olanlardan uzak durun. Turp; çok yarık ve yumuşak olanları almayın. Lahana; yaprakları sert ve kapalı olmalı. Mantar; rengi beyaza yakın olmalı. Güvenilir yerlerden satın alınmalı.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...