Her yıl 2 Şubat "Dünya Krep Günü" olarak kutlanıyor. Eski Sovyetler Birliği ülkelerinde de baharın başlangıcı nedeniyle krep haftası düzenleniyor. İnsanlar bu özel günlerde evde krep yapar, krep yemeye gider hatta krep temalı etkinliklere katılır.

Bu tür özel günler insanları krep yapmaya teşvik ettiği gibi farklı tarifleri denemelerine olanak sağlar. İnce ve yuvarlak bir hamurun tavada pişirilmesiyle elde edilen krep, Fransız mutfağının bir lezzetidir. Herkesin kendine özgü krep tarifi de vardır. Bugün sizi anneannemin özel tarifiyle tanıştırmak istiyorum. Bu küçük kreplere muli deniyor. İçinde tatlı bir ricotta peynir dolgusu var.

1000128739

MALZEMELER

Krep hamuru için;

Süt 500 gr

Yumurta 3 adet

Tereyağı 50 gr

Un 220-250 gr

Toz şeker 40 gr

Tuz 5 gr

Vanilya

Peynirli dolgusu için;

Ricotta peyniri 400 gr

Toz şeker 100 gr

Yumurta 1 adet

Tuz bir tutam

Vanilya

Tereyağı 80 gr

1000128737

YAPILIŞI

Büyük bir kapta yumurtaları, şekeri, vanilya ve tuzu hafifçe çırpın. Bu çok uzun süre ve dikkatli bir şekilde yapılmamalıdır: Asıl mesele, malzemelerin bir araya gelmesidir. Bu karışıma sütün yarısını ekleyin. Homojen bir kıvam elde etmek için bir çırpma teli ile karıştırın. Unu ince bir elek ile eleyin.

Yumurta-süt karışımına azar azar un ekleyin, pürüzsüz hale gelinceye kadar çırpma teli ile karıştırın. Topak olmadığından emin olun!

Kalan sütü hamura ekleyin ve bir çırpma teli ile iyice karıştırın. Tereyağını eritin. Sıcakken hamura ekleyin. Karıştırın ve oda sıcaklığında 20 dakika bekletin.

Krep tavasını iyice ısıtın. Biraz ayçiçeği yağı ekleyin. İnce krep yapmak için tavaya biraz hamur dökün.

Kreplerden sonra peynir dolgusunu da birlikte hazırlayacağız. Bunun için ricotta veya kaşarlı lor peyniri kullanıyorum.

Tereyağı dışındaki tüm malzemeleri karıştırın. Dolguya kuru üzüm ekleyebilirsiniz.

Krepleri birkaç küçük parçaya bölün. Her parçaya birer kaşık iç harçtan ekleyip yuvarlayın.

Fırını 160 dereceye açın. Seramik bir kap veya borcama alın. Altına birkaç parça tereyağı koyun.

Hazırlanan mulileri bir daireye yerleştirin. Üzerine biraz daha tereyağı sürün. Kalan krepleri her katmana tereyağını dağıtarak yerleştirin. Kapağı kapatın ve önceden ısıtılmış fırında 30 dakika bekletin.

Krepleri sıcak servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Krepkutu

KREP YAPMANIN PÜF NOKTALARI

Mükemmel bir krep yapmak için dikkat edilmesi gereken bazı hususlara dikkat çekmek istiyorum. Yapışmaz tava kullanmak en iyisidir. Tavayı hafifçe yağlamak yeterli. Yüksek ateşte başlayıp orta ateşe düşürmek kreplerin yanmadan pişmesini sağlar. Hamuru dökerken tavayı hızlıca çevirerek eşit şekilde yayılması sağlanmalı. Çevirme zamanı doğru yapılmalı. Krepin üstü göz göz olup matlaşınca ve altı hafifçe kızarınca çevirmeye hazırdır. Spatulayla kenarını kontrol edin, rahatça kaldırılıyorsa çevirebilir demektir. Krepler sıcak yenildiğinde daha lezzetlidir. Çok sayıda yapıyorsanız, üst üste koyup temiz bir havlu ile örterek sıcak tutabilirsiniz.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...