"Tarih tekerrürden ibarettir" sözünün eski İngiltere Başbakanı Sir Winston Churchill'e ait olduğunu söylerler. Ama bu sözün kıssadan hisse olarak en güzel ve anlamlı kullanılışı r milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’a ait olsa gerek:
“Geçmişten adam hisse kaparmış... Ne masal şey!
Beş bin senelik kıssa yarım hisse mi verdi?
"Tarih"i "tekerrür" diye tarif ediyorlar;
Hiç ibret alınsaydı, tekerrür mü ederdi?” (Safahat: Yedinci Kitap)
Gücüm kuvvetim yerinde olsaydı, geniş çaplı bir tarama ve kıyaslama yapmak isterdim. Ama, Cumhuriyet dönemi Türk Tarihinde DP yıllarının ocak şubat ve mart aylarını göz ucuyla tarama fırsatını buldum. Günümüzle kıyas çıkarmaya çalışsam, yaşımın ve bünyemin kaldıramayacağı ithamlara maruz kalacağım. Ben örnekler vereyim, siz yalnız, geçmişe nostalji yapınız.
1954 yılının mart ayında, Gazeteciler Cemiyeti ve Gazeteciler Sendikası; , Meclise ve DP Genel Başkanlığına çektikleri bir telgrafla, Meclis'te yaptığı bir konuşmada Yazı İşleri Müdürleri için "baldırı çıplak" deyimini kullanan DP İzmir Milletvekili Halil Özyörük'ü protesto etmişler. Aynı yıl, Yayın yoluyla suç işleyenlere ağır cezalar getiren yasa, Meclis'ten çıkmış.
1954’de Millet Partisi kapatılmış. Din esasına dayanan ve amacını gizleyen bir parti olduğu iddia edilmiş, yöneticileri de birer gün hapis ve 250'şer kuruş para cezasına çarptırılmış.
7 Mart 1954’de Basın ve radyo yoluyla işlenecek suçların kapsamının genişletilmesi ve cezaların arttırılması hakkındaki kanun tasarısı, Mecliste görüşülmüş. Tasarı, gazetecilere iddialarını ispat hakkı tanımıyormuş.
19 Mart 1955 - Agence France-Presse'in (AFP) Ankara temsilcisi Erol Güney, Türkiye yurttaşlığından çıkarılmış.
2 Mart 1956’da Cumhurbaşkanına hakaretten sanık Ulus gazetesi yazarı Şinasi Nahit Berker, 1 yıl hapse mahkûm olmuş.
15 Ocak 1956’da Uluslararası Basın Enstitüsü, Türkiye'de basına baskı yapıldığını açıklamış.
7 Ocak 1957’de sağ görüşlü Millî Türk Talebe Birliği, "rock and roll" ve striptiz"in yasaklanmasını istemiş. 7 Mart 1957’de gece sinemasından çıkan gençler, Bulvarda rock and roll yapmaya başlayınca zabıta tarafından durdurulmuşlar. 10 Şubat 1958’de İstanbul Valisi Mümtaz Tarhan, gece kulüplerinde striptiz yapılmasını yasaklamış.
1958’de İstanbul’da 25 kişi, komünizm propagandası yaptıkları gerekçesiyle tutuklan Vatan Partisi'nin kurucularına ilişkin dava 1959’da başlamış. Hikmet Kıvılcımlı ile 47 kişi, komünizm propagandası yapmakla suçlanmış. Savcı sanıklar için 5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiş.
1958(de, Akis dergisi toplatılmış; derginin satışı sekiz saat sonra serbest bırakılmış.
21 Ocak 1959’da Ulus gazetesinin Yazı İşleri Müdürü Ülkü Arman ve Yakup Kadri Karaosmanoğlu birer yıl hapse mahkûm olmuş. Gazete bir ay süreyle kapatılmış. Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun "Nalıncı Keseri" başlıklı yazısı dava konusu olmuş.
22 Ocak 1959’da İzmir Toplu Basın Mahkemesi, Demokrat İzmir gazetesi Yazı İşleri Müdürü Şeref Bakşık'a 15 gün, gazetenin sahibi Adnan Düvenci'ye ise, 1 yıl mahkûmiyet cezası vermiş.
Mart 1959’da Menderes, basını eleştiren bir konuşma yapmış, "Bu gazeteler demokrasi devriminin matbuatı olmak vasfına sahip değildir" demiş. Basını, gerçekleri değiştirmek ve DP iktidarını alaşağı etmeyi düşünmekle suçlamış.
23 Mart 1959 - Ankara'da yayınlanan Öncü gazetesi, süresiz olarak kapatılmış.
25 Mart 1959’da Necip Fazıl Kısakürek, Büyük Doğu dergisinde yayımlanan "Menderes'in Kalesi" başlıklı yazısında, Fuad Köprülü'ye yayın yoluyla hakaret ettiği iddiasıyla bir yıl hapse mahkûm olmuş. Büyük Doğu dergisi de bir ay süreyle kapatılmış.
Vatan gazetesi Başyazarı Ahmet Emin Yalman, "Pulliam" davasından aldığı 15 ay 16 günlük hapis cezasını çekmek üzere cezaevine girmiş.