
Yaz tatlıları temasına devam ediyoruz. Bu kez bir tart hazırlayacağız. Tatlı ve tuzlu çeşitleriyle, görünümleriyle iştah kabartan tartları herkes sever. Genelde büyük boy yapılan tart, porsiyon şeklinde de yapılıp servis edilebilir.
Hem mevsimi hem de fiyatı uygun olduğu için şeftalili tart yapacağız. Hamuru çıtır, içinde sulu şeftali, limon kokusunu buluşturan tartın üzeri bezeyle taçlanıyor. Pratik bir tatlı yapmak istenince akla ilk tart gelir. Tart yapımı hızlı ve kolaydır.
MALZEMELER
Tart hamuru için:
300 gr un
1/4 çay kaşığı tuz
200 gram tereyağı
1 yumurta sarısı
60 gr soğuk su ve birkaç damla sirke
İç dolgusu için:
3 adet şeftali
1 adet limon
Mereng için:
150 gr yumurta akı
250 gr şeker pudrası

YAPILIŞI
Tart hamurunu hazırlamak için fırını önceden 190 derecede ısıtın.
Mutfak robotunda unu ve tuzu karıştırın. (Ben kullanmıyorum ama isteyen 100 gr şeker pudrası ekleyebilir.)
Küp küp kestiğiniz soğuk tereyağı ekleyip minik bezelye büyüklüğünde parçalar haline gelene kadar karıştırın.

Yumurta sarısı, soğuk su, sirke ekleyin ve biraz daha karıştırın
Bir yağlı kağıdın üzerine hamuru döküp yuvarlak bir top hale getirin.
Üzerine bir yağlı kağıt daha koyun ve top halindeki hamuru bastırarak yayın.

Hamur düz bir hale geldikten sonra buzdolabında en az 2 saat dinlendirin.
Dinlendirme sırasında malzemeler eski soğukluğuna döner, hamura eklediğimiz tereyağı katılaşır.
Dinlenme süresi sonrasında hamuru tart kabınızın ölçüsü kadar açın.
Tart kabına yerleştirdikten sonra tekrar buzdolabına koyun.
Şimdi şeftalileri dilimleyin. Üzerine limon kabuğu rendeleyin ve limon suyu dökün.

Bu işlemi yaptıktan sonra buzdolabındaki tartı alıp içine bunları yerleştirin.

Tartı, ısıttığınız fırına koyun. Ortalama 30 dakika hamur kızarana kadar pişirin.
Tartı fırına koyduktan 20 dakika sonra mereng hazırlamaya başlayın.

Mereng için yumurta aklarını ve şeker pudrasını bir kapta 10 dakika çırpın.
Pişen tartı fırından alın. Üzerine sıkma torbasıyla merengi sıkın.
250 dereceye ayarladığınız fırında sadece üst kısmını pişirin.
Merengi de pişirdikten sonra tartı fırından alıp soğumaya bırakın.
Sonra dilimleyip servis edebilirsiniz.

Not: Şeftali çok sulu bir meyve olduğu için pişirme sonrası çok fazla su bırakıyor. Bu da hamurun çıtırlığının kaybetmesine neden oluyor. Bunun için daha ince dilim kesebilirsiniz ya da az şeftali koyabilirsiniz. Şeftali ve mereng tatlı olduğu için ben hamura şeker koymadım, isteyen hamura şeker ekleyebilir.
MUTFAKTA TASARRUF
DAHA İYİ BİR DÜNYA İÇİN MUTFAKTA NE YAPABİLİRİZ?
Çevreyi korumakla para biriktirmek birbirleriyle ilişkilidir. Bunun için aşağıdaki önerileri ne kadar uygulayabilirseniz doğanın korunmasına o kadar yardımcı olursunuz.

- Mutfakta çok tüketilen kâğıt havlu yerine mutfak havlularını kullanmak.
- Bulaşık makinesi kurutmaya geldiğinde makineyi kapatıp kapağını açarak doğal olarak kurumasını sağlayın.

- Sebze ve meyveyi mevsiminde almak, mevsiminde yemek. Örneğin mısır, topladıktan 1 gün sonra tatlılığı yüzde 25 azalır.

- Fırında yemek pişirirken fırın birkaç dakika erken kapatıldığında içerideki ısı yemekleri pişirmeye devam edecektir. Aynı yöntem yemek ocakta kaynarken de uygulanabilir.
- Buzdolabında en verimli sıcaklık 2°C ve 5°C derece arası, dondurucu bölümünde ise -18°C derecedir.
- Sıcak yemek koymak buzdolabının fazla güç kullanmasına neden olur. Oda sıcaklığında soğuduktan sonra yemekleri koyarsanız hem buzdolabını daha uzun süre kullanırsınız hem de faturalarınızı azaltmış olursunuz.
