Dünyanın en popüler kurabiyeleri arasında yer alan Sable Breton kurabiyesi, ilk olarak 1670'te Fransa’nın mimari, doğal ve kültürel açıdan zengin kenti Sable-sur-Sarthe'de üretildi. Kaynaklara göre kurabiye, Prens Conde'nin verdiği parti için yapıldı. Partinin davetlileri arasında bulunan Fransız yazar Marquise de Sable'ın onuruna, kurabiyelere ‘Sable’ adı verildi. 

Sable ayrıca ‘kum’ anlamına gelir. Bu ilginç bir tesadüfle, yapımında tuzlu tereyağı ve yumurta sarısı kullanılan hamurun kumlu kıvamını da ifade eder.  Sable, az malzemeyle kolayca yapılabilir ama dikkat, gevrek ve hassas yapısı nedeniyle ufalanır. Deniz tuzu da kurabiyeye özel bir lezzet katar. Harika tadı olan bu kurabiyeleri çok seveceksiniz. Bir fincan sıcak kahve veya çay ile servis edebilirsiniz.

MALZEMELER

Beyaz un 185 gr

Badem veya fındık unu 35 gr

Pudra şekeri 70 gr

Kabartma tozu 3 gr

Tuz (Varsa Fleur de sel / deniz tuzu tavsiye ederim) 1 gr

Tereyağı 100 gr

Yumurta sarısı 35 gr

Vanilya veya portakal / limon kabuğu

YAPILIŞI

İlk olarak beyaz un, badem unu, pudra şekeri, kabartma tozu, tuzu derin bir kaba koyup karıştırın.

Soğuk tereyağını küp küp kesin ve bu karışıma ekleyin. İnce kırıntılar oluncaya kadar orta hızda karıştırın.

Soğukken aklarından ayırıp oda sıcaklığında beklettiğiniz yumurta sarılarını da bu karışıma ekleyin.

Hamuru pürüzsüz olana kadar yoğurun, top haline getirin.

Hamuru iki yağlı kağıt arasına koyup istediğiniz kalınlıkta açın.

Açtığınız hamuru buzdolabına koyun. En az 1 saat buzdolabında bekletin.

Hamuru istediğiniz büyüklükte ve şekilde kurabiye kalıbıyla kesin.

Kestiğiniz hamurları fırın tepsisine dizin. 

Kesme işlemi sırasında hamur yumuşayacaktır, bu yüzden kesme işlemi sonrası tepsiyle tekrar buzdolabına koyun.

20-30 dakika buzdolabında beklettikten sonra tepsiyi 175-180 derecede ısıttığınız fırına koyun.

İsteyen klasik tarifteki gibi kurabiyenin üzerine yumurta sarısı ve krema karışımını fırçayla sürüp çatalla çapraz çizgi yapabilir.

Kurabiyenizin boyutuna göre pembeleşene kadar 10 ya da 15 dakika pişirin.

(Not: Bu hamuru beğeneceksiniz. Cheesecake ve tart yapmak için de kullanabilirsiniz.)

Afiyet olsun…

MUTFAKTA TASARRUF

Pişirirken kapak koyun
Yiyecekleri kaynatırken, buharda pişirirken veya kızartırken tavaya kapak koyarsanız, pişirme süresini kısaltır ve dolayısıyla enerji faturanızı düşürürsünüz.

Düşük sıcaklıkta yıkayın
Giysilerinizi 30 derece gibi düşük bir sıcaklıkta yıkamak, üreticilerin uzun zamandır önerdiği bir yöntem. Düşük ısı, yüzde 40'a kadar daha az enerji tüketmenizi sağlayacaktır.

Buzlanmaya izin vermeyin
Buzdolabınızın ve derin dondurucunuzun verimli çalışmalarını sağlamak için buz tutmamasına dikkat edin. Buzu çözmek zor bir iş gibi görünebilir, ancak bir kez başlattığınızda en fazla birkaç saat sürer.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...