Yaz mevsimi tatlılarına Pavlova ile devam ediyoruz. Bu zarif tatlı, 1926 yılında Yeni Zelanda ve Avustralya turnesine çıkan ünlü Rus balerin Anna Pavlova’nın onuruna kaldığı otelin şefi tarafından yapıldı. Balerinin beyaz tütüsünden etkilenen şef, hafif, kırılgan ve narin bir tatlı yapar.

Dışı çıtır, içi yumuşacık olan bu tatlı çok beğenilir ve zamanla Rus balerin kadar popüler olur. Hatta Yeni Zelanda ve Avustralya’da da milli tatlı olarak kabul edilir.

İçinde un ve yağ olmayan, her türlü meyve ve sos ile uyumlu bu zarif tatlıyı yapmaya hazır mısınız? İşte tarifim…

Malzemeler

Yumurta akı - 125 gr (oda sıcaklığında)

Pudra şekeri - 250 gr
Mısır nişastası - 2 çay kaşığı

Limon suyu veya sirke - yarım tatlı kaşık

Krem için;

Krema - 400 ml (yüzde 35 yağlı)

Pudra şekeri -  50 gram

Çilek, yaban mersini veya tercih ettiğiniz meyve - 300 gr

YAPILIŞI

Yumurta akını derin bir kabın içinde mikserle çırpın. Bu işlemi kabarıncaya kadar yapın.

İyice beyazlayıp kabardığında elenmiş pudra şekerini 10 dakika boyunca çırpamaya devam ederek yavaş yavaş ekleyin. Çırpma işlemini mikserle yapıyorsanız orta ayarda çalıştırmak en iyisidir.

En son nişasta ve birkaç damla limon suyu veya sirkeyi ekleyin.

Yukarıdaki asitlerin tümü proteinleri stabilize eder ve sitrik asit ayrıca hafif ve hoş bir ekşilik katacaktır.

Fırını 150 derecede ısıtın.

Bir fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve üzerine 20 cm'lik bir daire çizin. Kağıdı ters çevirin.

Hazırladığınız karışımı çizdiğiniz dairenin içine döküp yayın. Ortasına çukur oluşması için hafif bastırın. Kenarlarını balerin elbisesinin tütüsüne benzetmek için bir çatalla kabartın ve üzerine ince çizgiler çizin.

Tepsiyi fırına koyun ve sıcaklığı 80-90 dereceye düşürün. (Fırınınızın ısıtma gücüne göre dereceyi ayarlayın. Önemli olan bezenin beyaz kalmasıdır.)

Fırının kapağını hiç açmadan yaklaşık 2 saat pişirin.

2 saat sonunda fırını kapatın. Kapağı açmadan bezeyi fırında soğumaya bırakın.

Şimdi kremasını hazırlayalım.  Kremayı katılaşıncaya kadar çırpın. Pudra şekerini ekleyin kabarıp katılaşıncaya kadar çırpmaya devam edin.

Fırında soğuması için bıraktığımız bezenin içini bu krema ile doldurun.

Üzerini de sevdiğiniz meyvelerle süsleyin.

Pavlovamız hazır, artık bu nefis tatlının tadını çıkarabilirsiniz.

Önemli not: Hazırladığınız bezeye kremayı servis edeceğiniz zamana yakın koyun. Böylece dışı çıtır, içi kıvamlı kalır. Ayrıca aynı gün tüketmeniz gerekiyor. Pavlova porsiyonlar halinde de yapılabilir.  Küçük yapmak isterseniz fırında pişirme süresini 1.5 saate ayarlayın.

Afiyet olsun…

MUTFAKTA TASARRUF

YEMEK ÇEŞİDİNİ AZALTIN

Ev kirası, faturalar, ulaşım derken birçok gider kalemi ortaya çıkıyor. Bunlardan biri de gıda masrafı. Harcamalarımızı azaltmalıyız. Buna yemek çeşidini azaltarak başlayabiliriz. Eğer çorbanız varsa sulu yemek yapmayın. Sulu yemeğin yanında salata, pilav veya makarna yapmak yeterlidir.

PİŞİRİLEN SEBZEYİ ATMAYIN

Börek yaparken pişirdiğiniz ıspanak fazla gelirse atmayın. Bu ıspanağı birçok yerde kullanabilirsiniz. Salatanın içine atabilir ya da yumurtalı ıspanakla sabah kahvaltınızı çeşitlendirebilirsiniz.

OCAĞA UYGUN TENCERE
Yemeğin olmazsa olmazıdır tencere. Büyük tencerelerin ısınma süresi yüksektir. Ocağınıza göre tencere tava kullanın. Ocağınıza uygun olanı kullanırsanız daha az gaz tüketirsiniz.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...