Dünyada et, yumurta veya süt ürünü yemeyenlerin sayısı giderek artıyor. İnsanları; hayvanları öldürmemeye, yememeye ve doğaya saygı duymaya çağıran veganlar, sadece yeşillik, meyve, sebze ve tahıl ürünleri yiyerek yaşam tarzlarını değiştiriyor. Bitkisel ürünlerden de pek çok yiyecek yapıyorlar. Bu yaşam tarzını tercih edenler için güzel bir vegan kek tarifim var.

Her zaman evde bulunan malzemeler ile yapılabilecek hamuru yumuşak, hoş kokulu ve haşhaş çıtırlığıyla harika bir kek. Hiç kimse limonlu, haşhaşlı vegan kekin içinde süt, yumurta, tereyağı kullanılmadığını anlayamaz. Bu kekin yapılışı da çok kolay, miksere bile ihtiyaç duymuyorsunuz. Hatta bu keki çocuklar bile yapabilir.

MALZEMELER

Un 550 gr
Toz şeker 400 gr
Haşhaş 80 gr
Kabartma tozu 10 gr
Karbonat 5 gr
Limonun kabuğu 2 adet
Limon suyu 100 gr
Su 350 gr
Sıvı yağ 120 gr

YAPILIŞI

Vegan keki yapmaya un, karbonat ve kabartma tozunu derin bir kabın içine koyup karıştırmakla başlayalım. Karıştırdıktan sonra bunu elekten geçirin.

Şeker, limon kabuğu ve mavi haşhaşı bir kapta karıştıralım. Bunu un karışımına ekleyip tekrar karıştıralım.

Su, limon suyu ve bitkisel yağı önceki karışıma ekleyelim. Her şeyi iyice karıştıralım. Su yerine maden suyu da kullanabilirsiniz. (Ben su ve maden suyunu birlikte kullandım.)

Hamuru koymadan önce kalıbı hazırlayalım. Bitkisel yağı fırça yardımıyla kalıbın içine sürelim. Üzerine un serpelim. Kalıntı kalmaması için kalıbı ters çevirip hafifçe silkeleyelim.

Hamuru kalıba yerleştirelim ve önceden ısıtılmış fırına (180 derece) koyalım. Yaklaşık 45-55 dakika pişirelim. Kontrol ettiğinizde tahta çubuk kuru çıkarsa kekimiz pişmiş demektir.

Keki fırından çıkaralım ve 15 dakika kalıbın içinde bekletelim. Sonra ters çevirelim ve soğumaya bırakalım.

Ben üzerine pudra şekeri serptim. Siz pudra şekeri ile limon suyunu karıştırıp üzerine dökebilirsiniz.

Afiyet olsun…

MUTFAKTA TASARRUF

Sebze ayıklarken kabuklarını, soğanın dışını veya havuç köklerini atmayın. Buzdolabı poşetinde toplayıp kaynatın. Bu karışımı sebze suyu olarak dilediğiniz tarife ekleyebilirsiniz.

Maydanoz, dereotu, nane gibi bitkiler de pahalandı. Bunların saplarından da istifade edin. Et suyu ya da tavuk suyu hazırlarken içine ekleyin.

Artan ya da uzun süre durup bayatlayan kuruyemişleri bir kavanozda toplayın. Bunları iki yumurta, bir fincan süt ve bir su bardağı mısır gevreğiyle karıştırıp hamur yapın. Ceviz büyüklüğünde toplar halinde yağlı kağıdının üzerine dizip 20 dakika 175 derecelik fırında pişirin.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...