
Bugün tuzlu kek yapmayı denemenizi istiyorum. Bu tarif, aniden misafir geldiğinde yemek yapacak kadar vakti kalmayanlar için kurtarıcı olabilir. Ayrıca çalışan, eve yorgun dönen, fırının başında uzun süre duramayacak olanlar için de tercih edebilecekleri bir tarif.
Tuzlu keki yapmak için istediğiniz bir dolguyu kullanabilirsiniz. Peynirli ıspanak, soğanlı mantar, hatta ton balık. Ben bu kekin lahanalısını çok seviyorum. Bundan dolayı benim kekim lahanalı olacak, size de lahanalısını denemenizi tavsiye ederim.
MALZEMELER

Dolgu malzemeleri:
Lahana 250-300 gr
Kuru soğan 1 orta boy
Sıvı yağ (kızartmak için az miktarda)
Tuz ve şeker (birer tutam)

Hamur için malzemeler
Kefir 450 gr
Yumurta 2 adet
Tuz 1 çay kaşığı
Toz şeker 1 tatlı kaşığı
Karbonat 3 gr
Kabartma tozu 2 gr
Sıvı yağ 40 gr
Beyaz un 400 gr

YAPILIŞI
Kekimizi yapmaya lahana ile başlayalım. Lahana ve soğanı ince ince dilimleyip zeytinyağı ile bir tavada hafifçe kızartalım.
Tuz, karabiber ve bir tutam şeker ekleyelim. Ara sıra karıştırarak orta ateşte pişirelim. Lahana yumuşamalıdır. Piştikten sonra lahanayı soğuması için bir tabağa alalım.

Hamur çok kolay ve hızlı hazırlanıyor, bu nedenle hemen fırını 180 derecede açın.
Kalıbımızı sıvı yağ ile yağlayalım. Büyük bir kapta kefir, yumurta ve bitkisel yağı karıştıralım. Bunu mikser olmadan da yapabilirsiniz. Malzemeleri karıştıralım, tuz ve şeker ekleyelim.

Başka bir kapta un, karbonat ve kabartma tozunu karıştıralım. İyice karıştırmak için her şeyi eleyin ve sıvı karışıma ekleyin.
Şimdi hamurumuzu iyice karıştırmamız gerekiyor.

Hamurun 3’te 1’ini kalıba koyalım, ardından üzerine lahana dolgusunu eşit şekilde yayalım. Kalan hamuru da üstüne koyalım.
Hamurun tamamını kalıbın yüzeyine yayalım. Kekimizin üzerine susam serpip önceden 180 derecede ısıtılan fırına koyalım. 40-50 dakika pişirelim.
40 dakika sonra kekin hazır olup olmadığını kontrol edelim. Boyutu iki katına çıkmalı ve hoş bir açık kahverengi renge dönüşmelidir.

Yapımı çok basit, pişirmesi çok kolay olan lezzetli tuzlu kekimiz hem yetişkinlere hem de çocuklara hitap edecek.
Afiyet olsun…
MUTFAKTA TASARRUF
Mutfakta tasarruf köşemi takip eden okurlarımdan e-postalar alıyorum. Bugün bir soruyu cevaplayacağım.

SORU: Tek yaşıyorum, satın aldığım gıdaların büyük bölümü bozulduğu için çöpe gidiyor. Bu duruma çok üzülüyorum. Bu israfın önüne nasıl geçebilirim? (Ayşegül Çelikel)
CEVAP: Küçük porsiyonlar yalnız yaşayanlar için pratiktir. Buzluğunuza barbunya, bezelye, fasulye gibi sebzeleri birer pişirimlik koyabilirsiniz. Fazla yemek yapsanız da problem değil. Fazlasını porsiyonlara ayırıp dondurulabilir ve sonra tüketilebilirsiniz. Sıfır derecede; süt ürünleri, sebzeler gibi hassas gıdalar daha uzun süre tazeliğini kaybetmeden muhafaza edilebilir. Tek yaşayanların en önemli masraf kalemlerinden biri de kahvaltılıklardır. Kahvaltılıklarınızı az almak, bozulmadan tüketmenizi sağlar. Bunları uygulayarak hem israfın önüne geçebilir hem de tasarruf sağlayabilirsiniz.
Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...