Fransız mutfağının meşhur yemeklerinden Kiş Loren ya da orijinal adıyla ‘Quiche Lorraine’i mutlaka denemelisiniz. Almanca Lothringen'de, Fransızca Lorraine adı verilen ‘Kiş Loren’ hamur israfını önleme düşüncesiyle ortaya çıktı. Yemek pişirme sürecinde artan hamurlar atılıyordu. Bu israfı önlemek için artan ürünlerin değerlendirilmek istenmesiyle yeni bir tarif oluştu.

‘Kiş Loren’ilk olarak 16. yüzyılda Almanya sınırındaki Fransa'nın Lorraine bölgesinde yapıldı. Başlangıçta, bu mucize yemeğin adı Kuchen idi, ancak zamanla Quiche Lorraine olarak değişti. Hamurdan bir sepet yapan aşçılar, yemek hazırlarken artan ürünleri de üzerine koydu. En üstüne de süt ve yumurta karışımı döküp bunu pişirdiler.

Kiş Loren’in ana özelliği çok yönlü olmasıdır; soğuk ya da sıcak yenilebilir. Pikniğe ya da misafirliğe giderken götürülebilir. Farklı ülkelerdeki şefler, kiş lauren'i değişik şekillerde servis ediyor. Örneğin Fransızlar kahvaltıda servis etmezler, öğle veya akşam yemeklerinde yer. Önemli bir özelliği de çıtır ve sıcak değil, oda sıcaklığında olmasıdır.

Malzemeler

Hamur için

Soğuk tereyağı 150 gr

Un 300 gr

Yumurta sarısı 30 gr

Soğuk su 65 gr

Tuz 7 gr

İç dolgusu

Ispanak 500 gr

Zeytinyağı 1 yemek kaşığı

Yumurta 2 adet

Süt 125 gr

Krema 125 gr

Kaşar peyniri 100 gr

Tuz, şeker, karabiber

YAPILIŞI

Kiş hamurundaki ana şey; soğuk malzemelerden hazırlamak ve uzun süre yoğurmamaktır. Ardından hamur ufalanır ve çıtır olur.

Tereyağını küçük küpler halinde keselim ve 10 dakika dondurucuya koyalım. Daha sonra suyu, yumurta sarısını, tuzu aynı kaba koyup iyice karıştıralım. Sonra dondurucuda 5-10 dakika soğumaya bırakalım.

Her şey soğuduğunda hamuru hazırlamaya başlayabiliriz. Dondurucudan aldığımız tereyağını una ekleyelim ve her şeyi kırıntı haline gelinceye kadar öğütelim. Bu işlem tereyağının erimeye başlamaması için hızlı bir şekilde yapılmalıdır.

Su ve yumurta sarısını bu karışıma ekleyelim ve hamuru bir dakika yoğuralım.

Hamur toparlanınca iki yağlı kağıt arasında hafifçe yuvarladıktan sonra 1 saat buzdolabında bekletelim. Sonra fırın kabımızın büyüklüğüne göre ayarlayıp kalıba koyun ve 1 saat daha buzdolabında bekletelim.

Hamur buzdolabında dinlenirken, kişimizin içini hazırlayalım. Yıkanmış ıspanakları zeytinyağında hafifçe kavuralım. Yumuşadığı anda bir süzgece aktararak fazla suyunu boşaltıp soğumaya bırakalım.

Dolgu için yumurta, süt ve kremayı karıştıralım, tuz, karabiber ve peynir ekleyelim, her şeyi karıştırdıktan sonra soğutulmuş ıspanağı ekleyelim.

Artık kişi pişirmeye başlayabiliriz. Fırını 180 derecede ısıtalım. Kalıba aktardığımız hamuru fırına koyalım. 10 dakika pişirelim. Kiş biraz pişirilmelidir. Daha sonra fırından alıp ıspanaklı karışımımızı ekleyip tekrar fırına koyalım. Kiş kızarıp dolgusu piştiğinde (yaklaşık 20-30 dakika) fırından çıkarıp soğumaya bırakalım. Harika lezzetin tadını çıkarabilirsiniz.

Afiyet olsun.

MUTFAKTA TASARRUF

Gıda tüketimi her geçen gün artıyor. Her yıl üretilen gıdaların üçte biri çöpe gidiyor. Hem israfın önüne geçmek hem de bütçemizi korumak için gıda tasarrufu yapmamız gerekiyor. Gıda harcamalarında en önemli kalem, yanlış alımlardan kaynaklanıyor. Alışveriş listenizi günlük, haftalık ve aylık olarak yapın. Ekmek gibi ürünler günlük, peynir, yumurta, sebze, meyve haftalık, temizlik ürünleri ve yağ aylık alışverişe uygundur.

Listenin dışına çıkmayın, kampanyalı diyerek gerekenden fazlasını satın almayın. Bir ürün bitmeden yenisini almayın. Gıda tüketimi ve dayanıklılığı konusunda ne kadar çok bilgi sahibi olursanız tasarruf konusunda o kadar başarılı olursunuz.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...