
Kurabiye, turta, keklerden sonra sizleri karamel sevenlerin yüzünü gülümsetecek çok hafif bir tatlıyla tanıştıracağım. Dokusu pürüzsüz hem vanilyalı hem de karamelli olan bu tatlımızın adı Karamelli Flan. Fransız mutfağına ait olduğu bilinse de İspanya da sahipleniyor.
Yapısı cheesecake gibi görünse de bu daha hafif bir tatlı. Flan yapılışı zahmetli gibi gelebilir ancak aslında pratik bir tatlıdır. Biraz dikkat ve pişirme sıcaklığı iyi takip edilirse güzel sonuç alınır. İçine çikolata, kahve, limon kabuğu ekleyerek farklı tatlar ortaya çıkarılabilir.

MALZEMELER
Karamel için
Toz şeker 100 gr

Flan için
Labne 230 gr
Şeker pudrası 70 gr
Yumurta 4 adet
Süt 380 ml
Süt kreması (yüzde 35) 150 gr
Toz şeker 20 gr
Limon kabuğu 1 adet
Vanilya
Pandispanya için
Yumurta 2 adet
Toz şeker 60 gr
Beyaz un 60 gr

YAPILIŞI
Tatlımızı yapmaya karamelle başlıyoruz. Orta ateşte şekeri eriterek altın sarısı rengine getirin. Karamelini seri bir şekilde bir cam kaba dökün ve tüm tabana yayın. Bunu bir kenara koyalım.
Şimdi flanı hazırlayalım. Krema, süt ve limon kabuğu rendesi, vanilya ve şekeri bir tencereye koyup ısıtın.
Kaynamaya başlayınca ocaktan alın ve 40 dereceye kadar soğuması için bir kenara bırakın.
İstenen ısıya düştüğünde limon kabuklarını ayırmak için süzgeçten geçirin.

Labne ile pudra şekerini bir kaba koyun. Her seferinde bir yumurta ekleyerek pürüzsüz bir kütle elde edene kadar iyice karıştırın.
Sütlü karışım ile peynirli karışımı aynı kaba koyun. Hepsini tekrar karıştırdıktan sonra tabanına karameli yaydığımız kalıbımıza dökün.
Sıra geldi pandispanyayı hazırlamaya. Yumurtaları şeker ile köpük olana kadar mikserle çırpalım.
Unu ekleyin ve yavaşça ancak bu kez kaşıkla karıştıralım.

Bu hamuru da kalıptaki karışımın üstüne dikkatli bir şekilde yavaş yavaş koyun.
Flan kalıbını biraz daha büyük bir kalıbın içine koyalım. Büyük kalıbı kaynar suyla dolduralım.
Bu şekilde önceden 160 derecede ısıtılmış fırına koyalım. Fırının alt ve üst ısıtması çalışacak, fanı çalıştırmayın.
20 dakika sonra fırındaki sıcaklığı 150 dereceye düşürün ve 40 dakika daha pişirin.
Pişirme işlemi tamamlandıktan sonra soğumaya bırakın ve üzerini streç film ile örtüp 6 saat buzdolabında bekletin.
Servis yapmadan önce bir bıçak ile kenarlarını kalıptan ayıralım.

Üzerine bir tabak koyup kalıbı ters çevirelim. Sonra kalıbı dikkatlice çıkaralım.
Tadına doyamayacağınız tatlımız hazır.
Afiyet olsun.
TASARRUF ETMENİN YOLLARI
Harcamalarınızı mutlaka yazın. Aylık harcamayı takip ettiğinizde gereksiz harcamaları net görür ve önlem alabilirsiniz.
Kendinize para biriktirme hedefi belirleyin. Böylece, paranızı gereksiz şeylere harcamaktan kaçınmanız kolay olur.

Saatte 15 lira kazanıyorsanız, almak için 30 lira ödeyeceğiniz kahvenin bu süreye değip değmeyeceğine karar verin.
500 liradan pahalı bir ürünü satın almadan önce bir gün bekleyin. Bu süreçte fikrinizi değiştirebilir ya da ürünü unutabilirsiniz.
Sürekli küçük şişe sular almak yerine bir matarayı doldurup onu yanınızda taşıyın.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...