Kahveyi, tiramisuyu ve İtalya’yı gerçekten çok seviyorum. Bir gezide İtalya’da aile restoranında kahve içmiştim. Küçük ve turistik olmayan bir yerdi. Burada kahveli bir tatlı ikram edildi. İlk tadımda hemen en sevdiğim noktaları yakaladım. Kahve ve mascarpone. Çok hafif bir tatlıydı. Bir fincan kahvenin yanında mükemmel oldu. Tarifini çok merak ettim.

Restoranın şefiyle görüştüm ve rica ettim. Şef, beni kırmadı ve kahveli rulo pastanın tarifini paylaştı. Gerçekten çok basit ve hızlı bir tarif ama kesinlikle unutulmayacak kadar lezzetli. Kahveli rulo pastayı yapmaktan büyük keyif alacaksınız. İkram edeceğiniz aile fertlerinin ve arkadaşlarınızın da çok beğeneceğinde hiç şüpheniz olmasın.

Malzemeler

Kahveli pandispanya için;

Yumurta 220 gr

Şeker 120 gr

Un 100 gr

Kabartma tozu 8 gr

Nescafe 4 gr

Vanilya 1 paket

Krema için;

Mascarpone 250 gr

Krema 100 gr

Şeker pudrası 100 gr

Espresso 30 gr

YAPILIŞI

Kahveli rulo pastamızı yapmaya başlayalım. Yumurtaları hafif ve kabarık olana kadar bir karıştırıcı ile çırpın, yavaş yavaş şeker ekleyin.

Ardından kahve ve vanilyayı ekleyin. Unu kabartma tozu ile eleyin ve parçalar halinde yumurta kütlesine ekleyin.

Hamurun kabarık kalması için bunu mikser olmadan yapmak daha iyidir. Her şeyi hafifçe karıştırın ve 30x40 cm ölçülerinde bir fırın tepsisine dökün.

Hamuru aynı kalınlıkta olacak şekilde düzleştirip pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine koyalım.  Tepsiyi önceden 180 derecede ısıtılmış fırına yerleştirelim.

Şimdi dikkatlice izlemeniz ve pandispanyayı fazla kurutmamanız gerekiyor. Yaklaşık 12 dakika pişirin.

Bitmiş sıcak pandispanyayı fırından çıkarıp hemen üstüne bir pişirme kağıdı ile kapatıp ters çevirelim ve soğumaya bırakalım. Bu sayede pasta tabanı yumuşak, kabarık, sulu ve yumuşak kalacak ve büküldüğünde kırılmayacaktır.

Kreması için kahveyi demleyin ve soğumaya bırakın.

Mascarpone, krema ve pudra şekerini pürüzsüz ve yoğun olana kadar bir karıştırıcı ile çırpın.

Soğuk kahveyi ekleyin ve bir spatula ile hafifçe karıştırın, krema hazır ve ruloyu toplamaya başlayabiliriz.

Rulo tamamen soğuduktan sonra pişirme kağıdını alıp tüm yüzeyine eşit şekilde kremayı sürelim ve sıkıca sarın.

Bitmiş ruloyu pişirme kağıdına saralım ve 6 saat stabilize olması için buzdolabına koyalım.

Bu rulo pastayı dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Ben üzerine kakao serpip biraz çikolatalı krema ekledim.

Afiyet olsun.

MUTFAKTA TASARRUF

Tasarruf, günümüzün olmazsa olmaz gereksinimlerden biri haline geldi. Gelin pek bilinmeyen tasarruf yöntemlerine bir bakalım…
* Yemek yapacağınız malzemeleri su dolu bir kapta yıkayın. Böylece suyu boşa akıtmamış olursunuz.
* Fırında pişen yemeği kontrol etmek için fırının lambasını kullanın.
* Yemekleri fırının üst raflarına koyun. Böylece, pişirme süresi yüzde 20 azalacak.
* Fırında pişireceğiniz yemekler için seramik veya cam kap tercih edin. Isıyı diğer malzemelerden daha iyi ilettiğinden dolayı daha düşük ısıda (20°C) aynı sonucu alacaksınız.
* Ev temizliğinde su püskürtmeli mop kullanarak kovalarca su tasarrufu sağlayabilirsiniz.
* Sıcak su deponuzu ve borularınızı yalıtım malzemesiyle kaplatın.
* Musluk suyunu içilebilir hale getiren arıtma cihazı kullanın.
* Ev içi aydınlatmada hareket dedektörleri kullanarak aç/kapa düğmelerine basmaya gerek duymadan enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.
* Konutunuz ve yaşadığınız bölge uygunsa, solar çatı panellerini  tercih ederek güneş enerjisinden faydalanın.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...