Fırından yeni çıkan turta gibisi yoktur. Tarçın ve hamurunun mis kokusu eve dağılır. Her mevsim tüketilebilen turta, sonbaharda kokulu elmayla daha da lezzetli olur. Atıştırmalık olarak tüketebileceğiniz turta, beş çaylarının da vazgeçilmez lezzetidir.

Dünyada en popüleri elmalı turtadır. Turtanın tadı, kıvamı görünümü daha zengin olması için elmanın yanında üzüm ve file badem de kullandım. Her mutfakta bulunan malzemeleri kullanarak kolayca yapılabilen turta tarifini sizlerle paylaşıyorum.

MALZEMELER

Hamur için;

Un 250 gr
Tereyağı 150 gr
Yumurta 1 tane
Su 2 çorba kaşığı
Tuz

Dolgusu için;

Elma 2-3 adet
Üzüm 100 gr
File badem 100 gr
Tereyağı 100 gr
Toz şeker 70 gr
Tarçın

YAPILIŞI

Turtayı yapmaya önce hamurunu hazırlayarak başlıyoruz. Çünkü turtanın çıtırlığını kaybetmemesi için hamurunu biraz soğutmak gerekiyor.

Önce soğuk tereyağı, un ve tuzu ince kırıntılar oluşana kadar karıştırın.

Ardından yumurtayı ve soğu suyu ekleyip hamuru hızlı bir şekilde yoğurun. (Uzun süre yoğurmanıza gerek yok. Fazla yoğrulduğunda çıtırlığını kaybeder ve sert olur.)

Hamuru streç filme sarıp beklemesi için buzdolabına koyun. 30-40 dakika bekletin.

Hamur soğurken iç harcı hazırlamaya elma ile başlayalım. Elmaları ince dilimler halinde keselim. Renk değiştirmemesi için elma dilimlerinin üzerine biraz limon suyu sıkalım.
(Ben tadını sevdiğim için ekşi elma tercih ediyorum. Sizler tatlı elma da kullanabilirsiniz.)

Üzümü yıkayalım. (Bu turtada kuş üzümü kullandım.)

Soğuyan hamuru buzdolabından alalım ve ince bir şekilde açalım. 

Hamuru 26-28 cm çapındaki bir kalıba yerleştirelim. (Hamurun içinde yağ olduğundan kalıba yağ sürmeye gerek yok.)

Hamurun üzerine önce üzüm ve yaprak bademleri serpelim.

Elma dilimlerini üstüne bir kat dizelim. Üzerine de şeker ve tarçın serpelim.

Sonra bir kat daha aynı şekilde yapalım. Bu son kata bütün malzemeleri kullanıyoruz. Kalan badem parçalarını da üstüne serpin.

Küp şeklinde kestiğiniz tereyağını üzerine yayın.

Önceden 170 derecede ısıtılmış fırına koyun. 30-40 dakika sonra rengi pembeleşince turtamız hazır demektir.

Turta, yanına konulan bir top vanilyalı dondurma ile de servis edilebilir.

Afiyet olsun.

MUTFAKTA TASARRUF

Ahşap kesme tahtaları

Ahşap kesme tahtalarınızı gereken bakımı yaparak uzun yıllar boyunca kullanabilirsiniz. Bulaşık makinesinde yıkamayın. Belli aralıklarla mutfağınızda kullandığınız sıvı yağ ile yağlayın.

Geri dönüşüm köşesi

Mutfakta, kullanmadığınız bir bölüme birkaç büyük kutu yerleştirerek geri dönüşüm köşesi yapabilirsiniz. İsterseniz birkaç raf ve perde ile burası saklama alanınız da olabilir.

Yemekleri hızlı pişirmek

Elektrikli ocaklar ısıyı doğrudan ocak üzerindeki tencere veya tavanıza iletirler. Isı kaybı olmayacağından yemeklerinizi daha hızlı pişirir.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...