Bugün tüm kafelerde bulunan bol çikolatalı, narin ve lezzetli bir kek tarifi paylaşacağım. Kekin ortaya çıkışıyla ilgili ilk bilgi 1933 yılına ait bir yemek kitabında yer alır. Amerika’da 1930’lu yıllarda köylüler, olgunlaşan muzu ziyan olmaması için kekin içine koydu. O fakirlik zamanlarında ortaya çıkan kek, çok popüler oldu. Hatta bu kek nedeniyle 23 Şubat Ulusal Muzlu Ekmek Günü olarak kabul edildi.

Banana Bread, evde unutulmuş, olgunlaşmış muzları tüketmenin de güzel bir yolu. Çok sevilen, çok lezzetli bir kektir. İçi yumuşak ve hafif nemlidir. Kek için mutlaka olgun muzları tercih etmelisiniz. Yapmaya başlarken de fırınınızı çalıştırıp ısınmasını sağlayın. Baton kek kalıbınıza kekin yapışmaması için yağlı kağıt yerleştirin. Bu bilgilerden sonra keki yapmak için mutfağa geçelim.

MALZEMELER

• Yumurta (1 adet)

• Esmer şeker (150 gram)

• Un (160 gram)

• Kabartma tozu (15 gram)

• Bitter çikolata (120 gram)

• Eritilmiş tereyağı (140 gram)

• Kakao (50 gram)

• Tuz (1 tutam)

• Olgun muz (3 adet)

YAPILIŞI

Fırınımızı 170 derecede çalıştıralım.

Dikdörtgen baton kek kalıbına yağlı kağıdı serelim.

Üç adet muzu, şekeri ve yumurtayı mikserle püre haline getirin.

Tereyağını eritip hazırlayalım.

Un, vanilya, kabartma tozu ve tuzu bir kaba koyun. Hepsini elekten geçirin.

Bu kuru karışımı muzlu karışımla aynı kapta birleştirelim. Üzerine eritilmiş tereyağını ekleyelim.

Bitter çikolatamızı kırıp küçük parçalar haline getirelim. Sonra diğer karışımın bulunduğu kaba koyalım.

 Tüm malzemeyi mikserle iyice karıştıralım ve yağlı kağıt koyduğumuz kalıba aktaralım.

 Kalıbımızı ısıttığımız fırına koyalım. İçinde muz olduğundan dolayı acele etmeyin pişmesi uzun sürecektir. 60 – 70 dakika pişme süresi olacaktır. 

Pişirdikten sonra keki tahta çubukla kontrol edin. Çubuk temiz çıkarsa kek pişmiştir. Islak çıkarsa pişirmeye kontrol ederek devam edin.

Kekimiz piştikten sonra hemen yemeyi düşünmeyin. Yoğun lezzetli olması için soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra kalıbın üzerini streçle kapatın ve buzdolabında 3-4 saat bekletin.

Buzdolabından aldıktan sonra muzlu browni gibi bir tadı olacak.

Afiyet olsun…

MUTFAKTA TASARRUF

Tasarruf hayatımızda her zaman olmuştur. Bugün paylaştığım tarifte de neredeyse bir asır önce Amerika’da köylüler olgunlaşmış muzları kek içine koyarak değerlendirmişler. Hem meyvenin ziyan olmasının önüne geçmişler hem de lezzetli bir kek yapmışlar. Ratatouille turta tarifimde de 18’inci yüzyılda Fransız köylülerin artan sebzeleri kaynatarak yaptığı lezzetli bir yemeğe değinmiştim. Sebzeli yemeği turtayla birleştirmiştim.

Yumuşamış meyveleri değerlendirmek için ince ince dilimleyip kurutabilirsiniz. Kuru meyvelerle hoşaf yapabilirsiniz. Yapımı kompostoyla aynıdır.

Kullandığınız limonu kabuğuyla blenderden geçirip tane tane hale getirin. Buzdolabı poşetine koyup buzlukta saklayın. Kek, kurabiye veya zeytinyağlı yemeklerde kullanabilirsiniz. Kullanılan limonu bulaşık makinesine koyup hem bulaşıkların parlak olmasını sağlar hem de makinenin içindeki kötü kokuyu engellersiniz.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...