Fransız mutfağının en güzel örneklerinden biri elmalı turtadır. Hem göze hem damağa hitap eden bu tatlı, ince hamuru ve karamelize elma dolgusuyla öne çıkar.

Bu kadar sevilen bir tatlı olmasında ince ve kıtır hamurun, karamelize elmanın ve tarçının etkisi büyüktür.  Hamur işlerinde elmayı kullanmayı severim. Fırında pişirilen elma ve tarçından yayılan büyülü kokusu etkileyicidir.  Yılın herhangi bir zamanında elmalı turta pişiriyorum. Bugün sizin için Fransızcadan tercüme ettiğim bir tarifim var. Harika bir elmalı turta oldu, ailece çok beğendik. Çoklu katmanlardan korkmayın, hazırlanması kolay. Bu özel tarifi deneyerek Fransız mutfağının zarafetini sofranıza taşıyabilirsiniz.

1000125430

MALZEMELER

Hamur için;

Tereyağı 90 gr

Un 150 gr

Şeker pudrası 60 gr

Badem unu 30 gr

Yumurta 40 gr

Tuz 2 gr

Bademli kreması;

Tereyağı 75 gr

Şeker 75 gr

Badem unu 75 gr

Yumurta 75 gr

Un 10 gr

Vanilya

Elmalı sosu;

Elma 3-4 adet

Şeker 50 gr

Limon suyu

Tarçın

Vanilya

1000125451

YAPILIŞI

Hamuru hazırlayarak başlayalım. Yumurta hariç tüm malzemeleri pürüzsüz hale gelinceye kadar karıştırın. Son olarak yumurtayı ekleyin ve birleşene kadar karıştırın.

Hamurun çıtırlığını kaybetmemesi için uzun süre yoğurmayın. Hamuru iki pişirme kağıdı arasında açın ve buzdolabında en az 1 saat bekletin.

Hamur soğurken elma katmanını hazırlayacağız. Elmayı soyun ve küçük küpler halinde kesin.

Şekeri tavada karamel rengine gelene kadar eritin ve elmaları ekleyip karıştırın. Limon suyu, tarçın ve vanilyayı ekleyin. Yumuşak olana kadar her şeyi birlikte pişirin. Tamamen soğuyuncaya kadar bir kenara koyun.

Bu aşamada badem kremasını hazırlayacağız. Bunu yapmak için oda sıcaklığındaki tereyağını yumurta dışındaki tüm malzemelerle karıştırın. Sonunda yumurtayı ekleyin ve her şeyi dikkatlice karıştırın.

Artık her şey hazır olduğuna göre fırını 180 derecede ısıtın. Hamuru tart kalıbına paylaştırın. Badem kremasını hamurun tüm yüzeyine yayın. Elmalı dolguyu kremanın üzerine yerleştirin.

Daha fazla aroma için elmaları ince ince dilimleyip tartın üzerine yerleştirdim. Tartı fırında yaklaşık 35-40 dakika kadar pişirin. Hazır olduktan sonra biraz soğumaya bırakın ve servis yapabilirsiniz.

Bu eşsiz tatlı, hafif ılık olarak servis edildiğinde tüm lezzetini ortaya çıkarır. Yanında bir top vanilyalı dondurmayla sunulduğunda tam anlamıyla bir Fransız pastanesi deneyimi yaşatır.

Afiyet olsun…

Dorusum1

MUTFAKTA GERİ DÖNÜŞÜMLE KAZANIN

Mutfağınızda geri dönüşüm yapmak hem çevreye hem de bütçene katkı sağlar. Mutfakta atıkları en aza indirerek çevreye ve bütçenize katkı sağlayabileceğiniz yöntemleri 5 başlıkta toparladım. Organik atıkları değerlendir: Sebze ve meyve kabukları, çay posası gibi atıkları kompost yaparak bitkiler için doğal gübre elde edebilirsiniz. Plastik, cam ve kağıdı ayrıştır: Plastik şişeleri, kapları ve poşetleri geri dönüşüm kutusuna atın. Cam kavanozlar ve şişeler tekrar kullanılabilir. Yağları lavaboya dökme: Kullanılmış kızartma yağlarını bir şişede biriktirip geri dönüşüm merkezlerine teslim edebilirsiniz. Tekrar kullanılabilir alternatifler tercih et: Tek kullanımlık plastik yerine cam veya paslanmaz çelik saklama kapları kullanın. Kağıt havlu yerine bez mutfak havluları kullanarak atıkları azaltabilirsiniz. Fazla gıdayı değerlendir: Artan yemekleri farklı tariflerle yeniden değerlendirebilirsiniz. 

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...