Yumuşak, çok hafif, tadını ve tazeliğini uzun süre koruyan bir ekmek yapmak ister misiniz? Sizler için hamurunda tangzhong yöntemini kullandığım bir ekmek tarifi yazdım. Bu yöntemi merak edenlere küçük bir açıklama yapayım; Tangzhong Japon mutfağından gelen bir yöntemdir.

Bu yöntemde hamuru aşırı ıslatmadan ve işlenmesini zorlaştırmadan daha fazla su katmanızı sağlar. Temel taktik, unun bir kısmıyla suyun bir kısmını pişirip suyun jelleşmiş nişasta tarafından hapsedildiği bir tür puding oluşturmaktır. Böylece hamurun fazla gevşememesini sağlanır. Bu karışım, hamurun geri kalanıyla birleştirilip yoğurulur. Ekmek piştiğinde harika bir şekilde nemli ve yumuşak hale gelir. Ben ekmeği çikolatalı yaptım. İsteyen sade, peynirli, pesto soslu, tuzlu ya da tuzsuz yapabilir.

Lezzetini çok beğeneceğiniz bu ekmeği üzerine bir şey sürüp yiyebilirsiniz. Bu ekmek ile sandviç ve tost da harika oluyor. Günlerce yumuşak, kabarık ve taze kalabilen bu ekmek, özellikle kahvaltıda ilk tercihiniz olacak.

MALZEMELER

Tangzhong (bulamaç) için;

Süt 60 gr

Su 60 gr

Un 20 gr

Mayalı karışım

Toz şeker 2gr

Süt 40 gr

Yaş maya 9 gr

Ana hamur için

Tangzhong hamuru

Mayalı karışım

Un 200 gr

Toz şeker 20 gr

Tuz 1 gr

yumurta 1 adet

Tereyağı 20 gr

Kakao 2 yemek kaşığı

Çikolata 40 gr

Çikolatalı fındık ezmesi

Süt (Üzerine sürmek için)

YAPILIŞI

Tangzhong hamurunu hazırlamak için su, süt ve unu küçük bir sos kabı içerisine koyup orta ateşte macun kıvamına gelene kadar pişirin. Sonra kenara bırakın.

Mayalı karışımı hazırlamak için sütü ve şekeri bir dakika kadar ısıtın. Kesinlikle sıcak olmamalı mayayı bozar. Sadece oda sıcaklığından biraz daha ılık olması yeterlidir.

Mayayı ekleyin ve karıştırıp kenara alın.

Artık ana hamuru hazırlamaya başlayabiliriz. Bunu yapmak için mayalı hamur ile tangzhong hamurunu birleştirmeniz gerekir. Şeker, un, tuz ekleyin ve her şeyi yoğurmaya başlayın.

Hamuru yoğurmaya önce en düşük seviyede başlayıp 3 dakika kadar yoğurun. Yumuşak ve elastik bir hamur kıvamına gelene kadar 7-8 dakika kadar yoğurma işlemine devam edin.

Tereyağı ekleyin ve her şeyi tekrar iyice yoğurun. Hamuru iki eşit parçaya bölün.

Bir parçası da 1-2 yemek kaşığı kakao ekleyip 2-3 dakika kadar yoğurun.

Hamurları iki ayrı kaseye alın ve üzerini streç filmle kapatarak 45 dakika kadar oda sıcaklığında mayalandırın.

(Soğuk mayalama yapmak isterseniz, bir gece önceden hamurları hazırlayıp buzdolabına koyun. Ertesi gün buzdolabından çıkarıp oda sıcaklığına gelene kadar bekleyip devam edebilirsiniz.)

Hamur kabarıp iki katına çıktığında ekmeği şekillendirmeye başlayabilirsiniz. Öncelikle beyaz kısmı dikdörtgen şeklinde açın, kakaolu hamuru ayrı ayrı biraz daha küçük boyutta açın ve üst üste koyun.

Kombine hamuru hafifçe dar bir dikdörtgen şeklinde açın. Artık hamuru çikolata ezmesiyle yağlayabilir ve üzerine çikolata parçalarını yerleştirebilirsiniz. Rulo gibi yuvarlanın ama sonuna kadar değil. Geri kalanını şeritler halinde kesin ve rulonun üzerine yerleştirin (fotoğrafa bakın)

Kalıbı tereyağıyla yağlayın, hafifçe un serpin ve ekmeği yerleştirin.

Üzerini bir mutfak beziyle örterek oda sıcaklığında 30-40 dakika kadar mayalandırdıktan sonra üzerine bir fırça yardımıyla süt sürün ve önceden 175 derecede ısıtılmış fırında 20-25 dakika kadar pişirin.

Fırından aldığınız çikolatalı ekmeği bir soğutma teli üzerine alarak oda sıcaklığına gelmesini bekleyip servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun

GİYİMDE TASARRUF YÖNTEMLERİ

Giyim harcamalarımız bütçemizi ciddi etkileyen önemli bir kalemdir. Ancak, birkaç yöntemle bu harcamayı kontrol altına alınabilir. Bunun için gardırobu açıp bir bakalım. Önce uzun süre giyilmeyen artık uymayan ya da eskiyen kıyafetleri ayıralım. Böylece gardırobunuzda ihtiyacınız olmayan kıyafetlerin sayısını azalır. Ayrıca ayırdığınız kıyafetleri farklı şekilde değerlendirerek fayda sağlayabilirsiniz. Kıyafet alırken de online satışlardaki fırsatları, outlet mağazaları ve kampanyaları takip etmeniz gerekiyor. Ancak en önemlisi satın almadan ‘gerçekten ihtiyacım var mı?’ sorusuna cevap vermelisiniz. Cevabınız ‘evet’ ise iyi araştırma yaptıktan sonra satın alınız. Kıyafetlerin doğru yöntemle uygun şekilde yıkanması da ömrünü uzatır. Kıyafetleri, etiketlerinde yazan talimatlara göre yıkarsanız ömrünü uzatmış olursunuz. Gerektiğinde kıyafetlerdeki tamir işlerini kendiniz yapın. Dikiş ve tamir işlerini öğrenmek bütçenizi korumanıza yardımcı olur.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...