Fransızcada Tarte Bourdaloue olarak adlandırılan bu klasik Armut Frangipane Tartı, Fransız şekerleme sanatının bir klasiğidir. Hatta pasta şefleri için yapılan devlet sınavına bile dahil edilmiştir. Lezzetli bir sonbahar ve kış tatlısıdır. Ve benim de en sevdiğim tart olduğunu söyleyebilirim.
Çıtır hamur işleri, kremalı bademli frangipane ve ağzınızda eriyen baharatlı armutlar… Bourdalou tartının 3 ana bileşeni vardır: Çıtır hamur, frangipane kreması ve şurupla pişirilmiş armut. Şimdi bu aşamaların her birini tarifimizde ayrıntılı olarak inceleyeceğiz.
MALZEMELER
Hamur için;
Tereyağı 150 gr
Şeker pudrası 95 gr
Badem unu 30 gr
Un 250 gr
Yumurta 1 adet
Tuz bir tutam

Badem kreması için;
Tereyağı 50 gr
Şeker 50 gr
Badem unu 50 gr
Un 10 gr
Yumurta 1 adet
Vanilya
Armutlu şurup için;
Su 350 gr
Şeker 170 gr
Tarçın çubuğu 1 adet
Karanfil 2-3 adet
Limon suyu 2 adet limon
Vanilya
YAPILIŞI
Tartımızı yapmaya hamuru hazırlayarak başlayalım. Yumuşak tereyağını pudra şekeriyle pürüzsüz hale gelinceye kadar karıştırın. Yumurta, badem unu ve tuzu ekleyin.
Hamuru karıştırın ve iki pişirme kağıdı arasına yayın. Hafifçe açıp buzdolabında 2 saat bekletin.
Şimdi badem kremasını yapalım. Bir kapta yumuşak tereyağı ve şekeri karıştırın. Yumurtayı ve birkaç damla vanilya ekleyip tekrar karıştırın. Ardından badem unu, un ekleyin ve karıştırın. Bu kremayı streçle kaplayın ve buzdolabına koyun.
Sıra geldi armutlara… Bir tencereye su, limon suyu, şeker ve vanilyayı, tarçın çubuğunu ve birkaç karanfili dökün. Bu karışımı orta ateşe pişirin.
Bu arada armutları soyun ve iki parçaya bölün. Yarımları zaten kaynayan şurup içine yerleştirin. Şeffaf olana kadar kısık ateşte pişirin. Ve tamamen soğuyuncaya kadar şurup içinde bırakın.
Hamuru çıkarıp merdaneyle açıp kalıba dağıtalım ve 20 dakika dondurucuya koyalım. Armutlar tamamen ve hamur iyice soğuduğunda tartı toplayın.
Tartın hazırlanması: Hamuru çıkarın, badem kremasını tabana yayın (yaklaşık 5 mm - yükselecek), kesilmiş armut yarımlarını üstüne koyun. Badem yapraklarını serpin. Önceden 170 derecede ısıtılan fırında 40-50 dakika iyice kızarıncaya kadar pişirin.
Turtayı çıkarın. Soğurken, armut şurubu içeren tavayı orta ateşte kaynamaya bırakın. Şurup koyulaştığında hazır hale gelmiştir.
Bir fırça veya kaşık kullanarak tartın üzerini şerbetle kaplayın. Şeker ve armutun içindeki pektin sayesinde şurup soğuyarak parlak bir sır haline gelir.
Ve en önemlisi yavaş yavaş hazırlıyoruz ve eğleniyoruz. İnanın sonunda ortaya çıkan lezzetli tart çabalarınızın ödülü olacak.
Afiyet olsun…

Portakal nasıl sıkılmalı?
Mutfakta hem işinizi kolaylaştıracak hem de gıdaların bozulmasını önleyecek pratik yöntemlerden bazılarını paylaşmak istiyorum. * Havucun 15 gün buzdolabında bekleterek besin değerini arttırabilirsiniz. * Hardalın tazeliğini korumak için bir miktar limon suyu ya da sirkeyi bir tutam toz şekeriyle karıştırıp ekleyin ve iyice karıştırın. * Portakalın suyunu tamamen çıkarabilmek için sıkmadan önce yarım saat kadar soğuk suda bekletin. * Pörsümeye başlayan domatesleri yarım saat tuzlu su dolu kabın içinde buzdolabında bekletirseniz daha güzel görünür. * Elinizdeki sarımsak kokusunu gidermek için limon suyuyla ovalamanız yeterli. * Turp alırken kök kısmına dikkat edin, eğer kararmış ise önceden bıçakla kesilmiş demektir.

