Dünya mutfağının en eski lezzetlerinden biri olan cheesecake’in fıstıklısını yapacağız. Ancak önce cheesecake’in nasıl ortaya çıktığına bir bakalım.

4 bin sene önce de yenildiğine inanılan cheesecake’in tarihi antik Yunan’a kadar uzanır. Düzenlenen ilk olimpiyat oyunlarında sporculara küçük cheesecake’ler verildiği hatta düğün pastası olarak da hazırlandığı biliniyor. Roma İmparatorluğu’nun Yunanistan’ı işgaliyle birlikte tarifi Romalılara geçen bu lezzet, dünyaya yayılıyor. İlk olarak 1545 yılında yazılan yemek kitabında cheesecake; un bazlı bir tatlı olarak belirtilmiş. Ancak 7’nci Henry’nin şefi, parçalara böldüğü peyniri üç saat sütte beklettikten sonra, yumurta, şeker ve tereyağı ekleyerek tarife yeni bir yorum katar.

Cheesecake'leri ve ayrıca Antep fıstıklarını gerçekten çok seviyorum. Bu iki güzel şeyi buluşturup fıstıklı bir cheesecake yapalım.

Malzemeler

Cheesecake tabanı;

Kurabiye 250 gr

Tereyağı 100 gr

Antep fıstığı 70 gr

Toz şeker 40 gr

İç harcı;

Labne 600 gr

Toz şeker 110 gr

Yumurta 2 adet

Krema (yüzde 35) 100 gr

Fıstık ezmesi veya toz Antep fıstığı 90 gr

Öncelikle cheesecake kalıbını (18cm-20cm) hazırlayın. Kalıbın tabanını pişirme kağıdıyla kaplayın ve kenarlarına tereyağı sürün.

Kurabiyeleri rondoda kırıntı haline getirin. Eritilmiş tereyağı, şeker ve doğranmış Antep fıstığını ekleyin. Her şeyi karıştırın ve kalıbın tabanına yerleştirin. Düz olması için de üzerine boş bardakla iyice bastırın.

Önceden 160 derecede ısıtılmış fırına kalıbı koyun. 10 dakika pişirin ve kalıbı fırından çıkarın.

Fırının sıcaklığını 130 dereceye düşürün. Kurabiye kalıbı soğurken peynir katmanını hazırlayalım.

Bunun için tüm ürünler oda sıcaklığında olmalıdır. Kütle havaya doymuş olduğundan ve pişirme işlemi sırasında dışarı çıkıp çatlaklar oluşturacağından karıştırıcı kullanılmasını önermiyorum.

Labneyi şekerle karıştırın. Yumurtaları birer birer ekleyin ve her şeyi iyice karıştırın. Son olarak kremayı ve öğütülmüş Antep fıstıklarını una ekleyin.

Her şeyi iyice karıştırdıktan sonra peynir karışımını kurabiye kalıbının tabanına dökün. Fırının alt kısmına sıcak su dolu bir borcam, orta rafa ise cheesecake içeren kalıbı yerleştirin.

Cheesecake'i sadece ortası hafif sallanıncaya kadar 90-120 dakika pişirin.

Bu sürenin sonunda fırını kapatın ancak cheesecake'i çıkarmayın. Cheesecake’i fırında soğumaya bırakın. Bundan sonra cheesecake'i en az 6 saat buzdolabına koyun.

Soğuma tamamlandıktan sonra Cheesecake'i kalıptan çıkarmak için kenarlarına sıcak bir bıçak gezdirin.

Üzerini labne, krema ve pudra şekeriyle süsleyebilirsiniz. Dilerseniz Antep fıstığı da koyabilirsiniz.

Afiyet olsun…

HAYATIMIZ TASARRUF

Mutfağımızda üretme konusuna devam ediyoruz. Katkı maddelerinden kurtulup güvenilir gıdaya ulaştığımız gibi tasarruf da sağlamış oluyoruz. Ben güvenilir üreticiden süt alarak yoğurdu evde yapıyorum. Yoğurt yapmak ekmek yapmaktan daha kolay olduğunu belirteyim. Önce sütü kaynatalım. Sonra hızlı soğuması için kavanozlara koyun. Parmağınızı yakmayacak kadar soğuyunca kavanozun boyutuna göre bir-iki çay kaşığı maya koyup karıştırın. Kavanozları ılık fırında kapaksız halde 6-7 saat bekletin. Bu süre sonunda kavanozların kapaklarını kapatıp buzdolabına koyun. 24 saat geçtikten sonra doğal yoğurduğunuz hazır.,

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın..