Tiramisu kelimesi İtalyanca ‘al beni’, ‘al götür beni’ anlamına gelir. Tarihi kayıtlara göre tiramisu 1800 yılında İtalya’nın kuzeyinde Treviso şehrinde ortaya çıkmıştır.
Elektrik yaygınlaşmadan ve buzdolabı icat edilmeden önce, uzun süre saklanamadığı için tiramisu sadece Treviso şehri ve çevresinde yenirdi. Günümüzde modern tatlıların en güzel örneği olarak kabul edilir. Birlikte tiramisu pasta yapacağız. Bazen misafirlerin beğeneceği şekilde hızlı, lezzetli bir pasta yapmanız gerekirse tiramisu pasta tam da bu şartlara uygundur. Klasik bir pandispanya hazırladıktan sonra kahveye batırıp mascarpone ve krema ekleyeceğiz.
MALZEMELER
Pandispanya keki için;
Yumurta 4 adet
Şeker 120 gr
Un 140 gr
Tuz bir tutam
Kahveli şurubu
Kahve 250 ml
Krema 50 gr
Krema için;
Maskarpone 400 gr
Krema (% 35 yağ) 250 gr
Şeker pudrası 100 gr
YAPILIŞI
Pandispanya tabanı hazırlayarak başlayalım. Yumurtaların akını ve sarısına ayırın. Beyazları ve şekerin yarısını, kütle artıp beyazlaşana kadar bir karıştırıcıyla çırpın.
Sarıları kalan şekerle koyulaşana kadar çırpın. Şimdi her iki kütleyi de dikkatlice karıştırıp unu ekleyerek karıştırmanız gerekiyor.
Fırını 180 derecede önceden ısıtın. Hamuru fırın kabına alıp yaklaşık 30-40 dakika pişirin. (Ben 18 cm çapında bir pasta çemberi kullandım.)
Pişirdikten sonra fırından çıkarın.
Pandispanya tabanını soğuttuktan sonra streçle sarın ve olgunlaşması için 8 saat buzdolabında bekletin.
Kahveyi demleyin, kremayı ekleyip karıştırın. Ardından tamamen soğumaya bırakın. (Daha tatlı keklerden hoşlanıyorsanız kahvenize şeker ekleyebilirsiniz.)
Kreması için mascarpone, krema ve pudra şekerini çırpın. Pandispanyayı yatay şekilde üç eşit parça kesin. İlk pandispanya katını servis tabağına alıp kahveye batırın.
Daha sonra kremayı pastanın tüm yüzeylerine sürüp ikinci katla kaplıyoruz. Yine kahveyle iyice ıslatıp kremayı dağıtıyoruz. Son katı kapatın, kahveye batırın ve pastanın her tarafını kaplayın.
Bitmiş pastayı en az birkaç saat buzdolabında bırakın. Servis yapmadan önce üzerine kakao serpin.
Önerilerim: Hazır pandispanya kullanmayın. Bu pandispanya hamurunu kendiniz yapın, farkı hissedeceksiniz. En sevdiğiniz kahve türünü kullanabilirsiniz. Daha zengin bir çikolata tadı istiyorsanız katmanların arasına biraz çikolata ekleyebilirsiniz.
Afiyet olsun…
BALIK NASIL SAKLANMALI?
Balık alırken ne kadar dikkatli davranmak gerekiyorsa saklarken de aynı özeni göstermeliyiz. Balık, buzdolabında 3 gün dayanabilir. Eksi 18 dereceye kadar soğutabilen buzdolabının deep freeze bölümünde ise balığın cinsine göre dayanma süresi uzar. Hamsi, sardalya, istavrit gibi küçük balıklar 3 ay, çipura, lüfer, palamut gibi iri balıklar 5-6 ay, daha büyük balıklar 6-8 ay dayanır. Eğer eksi 25 dereceye kadar soğutuyorsa belirtilen sürelerin yüzde 50 üzerine çıkılabilir. Küçük balık temizlenmeden saklanabilirken, büyük balıkları temizlemek gerekir. Buzluktan alınıp çözdürülen balığın tekrar dondurulması doğru sağlıklı olmayacağından öncesinde parçalara bölerek dondurabilirsiniz.
Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...