Çalışmak için uygun ortam koşulları konusunda ‘’Doğru Yer’’imizi nasıl belirleyebiliriz ve nasıl bir planlama yapabiliriz konusuna güzel bir giriş yapıp bir eylem planı oluşturma konusunu geçen hafta konuşmuştuk.

Sevgili yolcu,

Yeniden merhaba!

Peki, ya ofisten veya evden çalışma gibi bir seçeneğiniz olmadığında ne yapmanız gerektiğini hiç düşündünüz mü? 

Bugün de biraz bu konu üzerine konuşalım!

Çevrenizi Optimize Edin

 1.ODAKLANMANIZI koruyun. Çevrenizdeki insanlara konsantre olduğunuzu ve onlarla o sırada konuşma & aktivitelere katılamayacağınızı belirten işaretler oluşturun (örneğin, kulaklık, "rahatsız etmeyin" vb. kabul edilebilir bir sinyal).

2. ODAK ZAMANLARINIZI ve dikkati dağıtan unsurlara toleransınızın olmadığını belirtin.

3. TAKVİMİNİZİ HERKESİN GÖREBİLECEĞİ şekilde paylaşın ve ekibinizden konsantre bir şekilde çalışacağınız zaman dilimlerinize saygı göstermelerini isteyin.

4. TOPLANTILARI SINIRLAYIN "toplantısız" günler tanımlayın ve her toplantı için net bir gündemle amacınız olsun.

5. Eğer evde çalışıyorsanız, BİR ÇALIŞMA ALANI oluşturun ve derinlemesine çalışma sürelerinizde başka hiçbir şey yapmama alışkanlığı edinin.

6. FİZİKSEL KARMAŞAYI (kalem, kablolar, bardaklar vb.) azaltın.

Bu stratejiler, ofiste veya evde çalışma şartlarında dikkatinizi odaklanmış ve dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak tutmak için kullanılabilir. Odaklanmanızı korumak ve verimliliğinizi artırmak için çevrenizi optimize etmeniz önemlidir. Bu şekilde, çalışma alanınızı etkili bir şekilde düzenleyebilir, toplantıları sınırlayabilir ve takımınızla iletişim kurarak dikkati dağıtan unsurlara toleransınızın olmadığını belirtebilirsiniz. Evde çalışıyorsanız, bir çalışma alanı oluşturarak ve bu alanda sadece derin çalışma yapma alışkanlığı edinerek verimliliğinizi artırabilirsiniz.

Fiziksel karışıklığı azaltarak da odaklanmanızı kolaylaştırabilirsiniz.

Teknolojik Dikkat Dağıtıcıları Ortadan Kaldırın:

Akıllı telefonlar ve benzeri cihazlar, dışsal dikkat dağıtıcılar arasında en başta gelenlerdendir. Bildirimler nedeniyle yaşanan herhangi bir dikkat dağılması, size görevinize tekrar odaklanmanız için 15 ila 25 dakika kadar vakit kaybettirir (ve görev ne kadar karmaşıksa, tekrar odaklanmak o kadar zor olur bu da o görevi erteleme ihtimalinizi arttırır).

Telefonunuza göz atmanız bile (örneğin, saate bakmak için) sosyal medya veya diğer uygulamalarda sonsuza kadar kaybolmanıza neden olabilir.

Bu nedenle, aşağıdaki adımları izleyin:

• Akıllı telefonunuzdaki bildirimleri kapatın.

• Telefonunuzu saate bakmak için kontrol etmekten kaçınmak için bir saat takın.

• Odaklandığınız zaman dilimlerinde telefonunuzu daha uzağa koymak için bir alışkanlık edinin.

Bu adımlar, teknolojik dikkat dağıtıcıları ortadan kaldırmanıza yardımcı olacak önlemlerdir. 

Akıllı telefonunuzdaki bildirimleri kapatmak, dikkatinizi dağıtacak uyarılardan uzaklaşmanızı sağlar. Ya da kolunuza bir saat takmak, telefonunuzdan saat kontrolü yapmanızı engelleyerek zamanı takip etmenizi kolaylaştırır. Ayrıca, odaklandığınız zaman dilimlerinde telefonunuzu daha uzağa yerleştirmek, telefonla ilgili dikkat dağıtıcıların etkisini azaltmanıza yardımcı olur.

Dikkat dağıtıcılar ve nasıl ortadan kaldırabileceğimiz üzerinde durduk. Fakat bazen dikkat dağıtıcıları ortadan kaldırmak yeterli olmaz ve bir sonraki adım da kasıtlı olarak can sıkıntısı yaratmak olur. Haftaya bu konuyu inceleyelim.

Varlığın ve bu haftaki yolculuğumuzda bana eşlik ettiğin için teşekkür ediyorum. Hep var ol! Sağlıcakla kal.