Çin'de herkes biraz şair

"Çin, bir şiir ve şarkılar ülkesidir" diyebiliriz. Köklü, yaygın ve çok etkilere dayanan (İ.Ö. 1050), bir şiir ve müzik geleneğinin egemen olduğu Çin'de, her Çinli kendini biraz şair sayar. Çinlilerin hemen hepsi birer "halk şairi"dir.

Din ya da felsefe kurucu önderlerin (Konfüçyus gibi), siyasal önderlerin (Mao Zedung gibi) aynı zamanda iyi birer şair olarak edebiyata girmeleri, bunun en inandırıcı örneğidir. Çin Edebiyatı'nın baş yapıtı sayılan "Şarkılar Kitabı" bu savı doğrulamaktadır. Bu eserde, Çin halkının toprağa bağlı insanlarda görülen bilgeliği, sevdası, sabrı ve olgunluğu anlatılır. 1956'daki "Yüz Çiçek Açsın Harekatı" ve 1962'de başlayan "Kültür Devrimi"  bu yapılanma üzerine inşa edilmiştir. Tiannanmen Meydanı'ndaki çiçekleri sulayan yaşlı Çinli'nin şarkı söyleyerek çalışması bundandır. Anhui Eyaleti'ndeki Hefei kenti yakınlarındaki pirinç tarlasında çalışan kızların, Şair Mao Ze Tung'un şu dizeleri eşliğinde dans etmeleri, onların şiir ve müziğe olan  yanlarının dışa vurumu değil mi? Haydi, şiir tarlasında türkü söyler gibi hasat yapalım!..

"...Dağlar

Hep eğerin üstünde kamçılıyorum atımı

Dönüp bakıyorum: Hayret!

Gökyüzünün üç ayak, üç parmak yanındayım

Gökyüzü bel verir

Dağlar onun desteği..." 

Çin mutfağı ve diyeti

Şankay'da Penis Lokantasının vitrini, sizi korkutmasın. Hemen her yerde Uygur mantısı ve balık yemekleri bulabilirsiniz. Pekin Ördeği, Pekin'de yenir. Bunu sakın unutmayın. "Ekmek yoksa, pirinç yiyin! " Bu söz, Çin Mutfağı'nın ana felsefesini oluşturuyor. Dünyada en çok beğenilen Çin Mutfağı'nın en önemli özelliği, yemeklerin çabuk pişirilmesidir. Yüksek ateşte pişirilen yemeklerde, baharat ve soslarla aromalı tatlar yaratılıyor. Kaşık ve çatal terine, iki çubukla yenilen bu leziz yemeklerde, tatlı ve şarabın yeri ayrı. Türk insanının damak tadına uymayan ama kısa sürede alışılan bu yemek kültürü, Çinlilerin sağlıklı beslenmesine ve uzun ömürlü olmalarına katkıda bulunuyor.

Tamamen diyet içeren Çin yemeklerinden benim tadabildiklerim ve tadı damağımda kalan bazıları şunlar: Çiğ balık (sashimi), Çin salatası, Çin usulü sazan balığı, etli pırasa, denizanası yemeği, kelebek karides ve Çin usulü pirinç mucveri...

Enerji veren Çin diyeti, batılı uzmanlarca da uygulanmaktadır. Yin ve Yan. Ateş ve gücü temsil eden bu iki sözcük, Çin Mutfağı'na girmiş. Örneğin: Yin peynirde, sebzede ve meyvede bulunuyor. Yan ise, baharatlarda ve soslarda. İdeal kiloya ve forma kavuşmak için, dengeli beslenme, en az yağ alımı, sınırlı karbonhidrat ve sebzenin yanı sıra, toprağa ve suya bağlı dişi enerji içeren yiyecekler alınmalıdır.

Yin tipi, bir günlük diyet şöyle olmalıdır. Kahvaltıda: Tarçınlı çay, 1 bardak pirinç sütü ve 3 etimek. Öğle: Sebzeli pirinç pilavı, soya soslu tavada sebze. İkindi: 1 meyve. Akşam: Buharda pişirilmiş pilav ve safranlı dana eti ya da balık, fırında domates, 3 haşlanmış erik.

Afiyet olsun...  Yarasın...

Bilmediğimizi keşfettik, öğrendik. Not defterimiz, beynimiz ve gönlümüz doldu. Karnımız da doydu. Bize yol göründü. Yitik zaman ışığında ve ateşli al atların yelesinde yollardayız yeniden...

Devamı yarın…