Lefkoşa tarihi yerleri

Kuzey Lefkoşa, Kuzey Kıbrıs’ın fiili devletinin başkenti ve en büyük şehridir. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak ikiye bölünmüştür. Lefkoşa ilinin kuzeyi Türk Cumhuriyeti egemenliği altındadır. 

Lefkoşa tarihi ve kültürel özellikleri sayesinde Kuzey Kıbrıs’ın ekonomik ve politik merkezidir. Sarayönü Meydanı’nda bulunan tarihi surlarla çevrili şehir, birçok tarihi yapıya ev sahipliği yapmaktadır.

Selimiye Camii

Selimiye Cami adada bulunan en güzel gotik yapıtlardan birisidir. Latin Başpiskopos Eustorge de Montaigu tarafından inşa edilmiştir. Kıbrıs Adası’nda Fransız mimarisinin özelliklerini yoğun bir şekilde barındıran tek camidir. İlk yapıldığında Roma Katolik Katedrali olarak hizmet vermiştir. Günümüzde Kıbrıs Adası’nda yer alan en büyük camidir.

Bedesten

Bedesten, Selimiye Camii’nin hemen yanında bulunan Selimiye Mahallesi’nde yer alan tarihi bir yapıdır. Bin yıldan fazla süren uzun ve karmaşık bir tarihe sahiptir. İlk olarak 6. yüzyılda bir kilise olarak inşa edilmiş, 12. ve  13. yüzyıllar arasında genişletilip restore edilmiştir. Günümüzde bir kültür merkezi olarak kullanılmaktadır.

Osmanlı İmparatorluğu’ndaki diğer bedestenlerden çok farklıdır. Bizans ve Gotik mimarinin karışımı dekorasyona sahiptir. Sonrasında Lüzinyanlar tarafından eklemeler yapılmıştır. Aynı zamanda Rönesans, Venedik ve İspanyol mimari tarzlarının unsurlarını da içermektedir. Bizans stiline ait haç biçimli bir strüktür stili kullanılmıştır. Ancak Gotik mimariye ait yüksek tavanlı bir nef içermektedir. Giriş kapısına daha sonraki zamanlarda İtalyan Rönesans mimarisinin unsurları ve St. Nicholas heykelciği ile alakalı gotik figürler eklenmiştir.

Yeni Cami

Ortaçağ kilisesinin kalıntılarından inşa edilmiş yeni bir camidir. Cami, eski bir Müslüman mezarlığının güneydoğu tarafında yer almaktadır. Mezarlığın merkezinde, ortaçağ kilisesinin güney-batı köşesinden oluşan bir blok kalıntı bulunmaktadır. 

Yeni Cami’nin, açık bir koridor olarak binanın sağ tarafına da uzanan dört Gotik kemerin oluşturduğu basit bir giriş holü vardır. Caminin tavanı üç kemerle desteklenmektedir. Kemerli giriş kapısı üzerinde bir yazıt bulunur. Eski minare 1979 yılında tehlikeli durumundan dolayı yıkılmış ve daha sonra tarihi Türk dini temeli Evkaf tarafından yeni bir minare inşa edilmiştir. 

Sarayönü

Atatürk Meydanı Sarayönü olarak da bilinen bu yer, Kuzey Lefkoşa’da bir meydanın adıdır. Lefkoşa şehrinde sadece Türklere özel açılan bir meydandır. Yüzyıllar boyunca Kıbrıs Adası’nın idari merkezi olmuştur. Kıbrıs Türk Merkezi Hukuk Mahkemeleri, Lefkoşa Postanesi, Emniyet Müdürlüğü ve birkaç banka Sarayönü’nde yer alır.

Büyük Han

Büyük Han Kıbrıs Adası’nda bulunan en büyük kervansaraylardan birisidir. Ayrıca adada bulunan en güzel binaya sahip olduğu iddia edilir. Tarihi kayıtlara göre bina, 1572’de Kıbrıs’ın ilk Osmanlı valisi Muzaffer Paşa’nın himayesinde inşa edilmiş ve Bursa’da bulunan Koza Han’a benzer bir şekilde dekore edilmiştir. 

Sürekli farklı amaçlar doğrultusunda kullanılan bu bina iki katlıdır ve kare şeklindedir. Ön tarafı çapraz tonozlu odalarla çevrili geniş bir avluya sahiptir. Özel iç avlu mescit olarak kullanılır. Mescidin güneybatısında bir mezar yer alır. Bu mezar hanın içerisinde ibadet ederken ölen bir kişiye aittir. Her iki katta da 68 oda vardır. Odaların tamamında bulunan şömineler altıgen veya sekizgen taş bacalara sahiptir. Günümüzde zemin katta bulunan odalarda tarihi ve otantik eşyalar satan dükkanlar yer alır. Birinci katı ise konaklama amaçlı kullanılmaktadır. Hanın doğu ve batı yönünde iki tane giriş kapısı vardır. Doğu kapısı Büyük Han’ın ana kapısıdır ve Asmaaltı Meydanı’na açılır.

Devamı haftaya…