Dondurma

Dünyaca ünlü Roma dondurmasını yerinde yemeden de olmaz. Roma’da dondurmanın her çeşidini bulabilirsiniz. Fakat katkı maddesi içermeyen dondurmaları yemek istiyorsanız, mekan tercihi de oldukça önemli. Roma dondurmalarının iyisini rengine göre anlayabiliyorsunuz. Eğer dondurmalar aşırı parlak ve çok renkli ise, çok büyük bir ihtimalle katkı maddesi içeriyormuş. Bu yüzden dondurmacı seçerken çok parlak renkte olmayanları tercih etmeye çalışın.

Nerede yenir? Otaleg veya Neve di Latte’yi tercih edebilirsiniz.

Allesso di Bollito

Sığır etinden yapılan Allesso di Bollito, Roma’nın klasik et yemeklerinden biri. Doyurucu bir akşam yemeği olmasa da, öğle yemeği ya da geçiştirme için tercih edilebilir.

Bu et yemeği genel olarak sandviç şeklinde servis ediliyor ve Testaccio Pazarı’ndaki Mordi E Vai, Alleso di Bollito için en ünlü adres.

Pizza al taglio

Roma, İtalya’nın genelinde olduğu gibi en iyi pizzaları yiyebileceğiniz şehirlerden bir tanesi. Ancak Roma’ya özel bir pizza denemek isterseniz, ‘Pizza al Taglio’yu kesinlikle tavsiye ederim. Hem dilim olarak hem de bütün olarak satın alabiliyorsunuz. Sebzeli, etli, sade gibi birçok seçenekte pizzalar var.

Nerede denemeli? Bu pizza için en ünlü yer Bonci Pizzarium adlı pizzacıdır.

Maritozzi

Maritozzi, daha çok kahvaltıları süsleyen lezzetlerden biri. Tatlı olarak da tüketilebilen bu çörekleri şehirdeki cafelerin ve pastanelerin büyük bir bölümünde bulabiliyorsunuz.

Üzüm ve çam fıstığı ile süslenmiş ya da fırında sade bir tatlı olarak servis edilen Maritozzi, daha çok espresso ve cappuchino ile tercih ediliyor. Kahveyle aranız iyiyse, mutlaka bu ikiliyi deneyin deriz.

Nerede denemeli? Mekan tavsiyesi olarak da şehir merkezindeki Roscioli Caffe’yi önerebilirim.

Roma Hakkında Bilgiler

Başkent Roma, İtalyan Yarımadası’nın batısında, Tiber Nehri üzerinde konumlanmış Avrupa’nın en çok ziyaret edilen şehirlerinden bir tanesi. Yaklaşık 2500 yıllık tarihi boyunca sırasıyla Antik Roma Krallığı, Roma İmparatorluğu ve Roma Cumhuriyeti’ne başkentlik yapmış. Hareketli bir Akdeniz şehri olan Roma, Avrupa tarihinde önemli bir role sahip olduğundan dolayı da ‘Eternal City’ (Ölümsüz Şehir) olarak da biliniyor. Geçmişi günümüze taşıyan birbirinden değerli mimari yapıları, muhteşem yemekleri, yapılacak birbirinden güzel aktiviteleri ve turistik noktalarıyla hafızalara kazınacak bir gezi deneyimi sunan Roma, en az Milano ve Paris kadar canlı bir alışveriş şehri.

Modern Roma’da 280 çeşme ve 900’den fazla kilise var

Her yıl Roma’daki Trevi Çeşmesi’ne yaklaşık 700.000 Euro değerinde madeni para atılıyor. Elde edilen gelir, ihtiyacı olanlara yardım etmek için Caritas’a bağışlanıyor.

Antik Roma’da, yalnızca özgür doğan erkeklerin Roma vatandaşlığının bir işareti olan toga giymelerine izin verilirdi. Kadınlar, ketenden yapılmış toganın kadın versiyonu olan stolalar giyerlerdi.

Roma’nın maskotu, Roma’nın mitolojik kurucuları olan Romulus ve Remus kardeşlere bakan dişi bir kurttur.

İlk alışveriş merkezi Roma’da MS 107 ile 110 yılları arasında İmparator Trajan tarafından yaptırılmış.

MS 1303’te kurulan Roma’nın ilk üniversitesi La Sapienza, Avrupa’nın en büyüğü ve dünyanın ikinci en büyüğüdür.

Roma’nın tamamen makarnaya adanmış bir müzesi var.

Vatikan Şehri içindeki Aziz Petrus Bazilikası, şimdiye kadar yapılmış en büyük kilisedir.

Roma, dünyada 1 milyonluk nüfusa sahip ilk şehirdi. İlk nüfus sayımı MÖ 2. yüzyılda yapılmıştır. Bu bir milyonluk insan kitlesi 3 farklı kıtadan geldi: Avrupa, Asya ve Afrika

Roma, 700 yıldan fazla bir süre Avrupa’ya hükmetti.

Roma’nın doğum günü, MÖ 1. yüzyılda Varro tarafından ilk kez bahsedilen MÖ 21 Nisan 753’tür.

Roma, içinde başka bir ülkenin bulunduğu dünyadaki tek şehirdir. Vatikan, sadece 44 hektarlık bir alanı kaplayan, dünyanın en küçük bağımsız devletidir; Roma’nın tam kalbinde yer almaktadır. Papa tarafından yönetiliyor ve 800’ün biraz üzerinde bir nüfusa, kendi ordusuna, kendi para birimine ve kendi postanesine sahip!

Roma ilk hukuk sistemine sahipti. On İki Levha Kanunu olarak bilinir ve ilk olarak MÖ 5. yy’da yazılmıştır. Modern Roma şehrinde yaşayan birçok kişinin doğrulayabileceği gibi, Romalılar bürokrasinin babaları olarak adlandırılabilir.

Ne zaman gidilir ?

Roma’yı ziyaret etmek için en iyi zaman, turist kalabalığının çoğunun dağıldığı ve oda fiyatlarının daha düşük olduğu ekim-nisan ayları arasıdır. Eğer turist kalabalığına alışkınsanız ve geniş bir bütçeyle seyahat ediyorsanız mayıs-eylül ayları da en ideal zaman. Fakat bu aylarda otel fiyatları daha pahalı olduğu gibi Roma gezilecek yerler listesindeki cazibe merkezlerini görmek için de uzun kuyruklara girmek zorunda kalabilirsiniz.

Not: Roma’da cep telefonu çekmektedir. Gereksiz kullanmayınız. Toplu taşım araçlarında ve alış veriş yerlerinde yabancı uyruklu cepçilere dikkat ediniz ve taksi başta olmak üzere mutlaka pazarlık ediniz... Otelde ve eğlence yerlerinde korunmayı unutmayınız... Roma’da geceleri sokaklarda önünüze çıkacak pasaportsuz Arnavut göçmen kızlara pas vermeyiniz... (Üçüncü sınıf konaklama yerlerinde) otel odalarının kapısını dinleyen görevlilere dikkat ediniz... Sanatın, kültürün, inancın ve tarihin turizm olarak sunulduğu İtalya’nın başkenti Roma; Akdeniz turizm pastasından oldukça büyük pay almak için, elinden geleni yapıyor... Ya biz?

Başka farklı coğrafyaları ve kültürleri merakla keşfetmek, belgelemek ve tanıtmak için yollardayım, yeniden...

Son…