Lefkoşa tarihi yerleri

Ermeni Kilisesi

 Ermeni Apostolik Kilisesi Ya da Notre Dame de Tyre olarak da bilinen Ermeni Kilisesi, Lefkoşa’da Ermenilerin ibadet için kullandığı bir kilisedir. Şehrin kuzeyinde bulunan Arabahmet Mahallesi’nde, eski adıyla Victoria Sokağı’nda yer alır. Meryem Ana’ya adanan bu yapıtın dekorunda gotik figürler kullanılmıştır. 

Osmanlılar Kıbrıs’ı fethettikten sonra Ermeni Kilisesi haline getirilmiştir. Kıbrıs’ın fethi sırasında Osmanlılara yardımcı oldukları için Ermenilere hediye edilmiştir. Ermeni Kilisesi’ne dönüştürülmeden önce Benediktinler tarafından kullanılan bir manastırmış. Kilisenin ana binası hala Lady Tyre Benedict Katedrali olarak bilinir. 

Laleli Cami

Abdiçavuş Mahallesi’nde yer alan caminin Hristiyan şapelinden camiye dönüştürüldüğü çok net anlaşılmaktadır. Ali Ruhi Efendi’nin düzenlediği restorasyon çalışmaları sayesinde minare, minber ve mihrap eklenmiştir. Cami, lale ismini minarede bulunan lale motifinden almıştır. 

Dikdörtgen şeklindeki cami enlemesine doğu-batı yönüne uzanmaktadır. Caminin doğusu yarım daire şekline sahiptir ve minaresinin yapımında kesme taş kullanılmıştır. 

Kumarcılar Hanı

Kumarcılar Hanı Asmaaltı Meydanı’nda bulunan bir kervansaraydır. Tam olarak inşa edildiği tarih bilinmemektedir. Ancak 17. yüzyılın sonlarında inşa edildiği düşünülmektedir. Büyük Han ile kıyaslandığında çok daha küçük ve mütevazıdır. Diğer kervansaraylara benzer şekilde, girişinde 56 oda vardır. Haşmet Muzaffer Gürkan’a göre, kervansarayın kapısı Latin binalarında kullanılan bir tarza sahiptir.

Hanın isminde çok değişiklik yapılmıştır. Osmanlı ordusu bu hana Kumbaracılar Hanı ismini vermiştir. Bir süre bu isimle kullanıldıktan sonra Küçük Han olarak haritalarda yerini almıştır. 1936 yılında ise Gezici Müzisyenler Hanı ismi verildi. Son olarak Ocak 2018 tarihinde restore edilen bu hamam Kumarcılar Hanı ismini alarak içerisine kafe, restoran ve yerli halkın el yapımı ürünlerini satan küçük dükkanlar eklenmiştir.

Milli Mücadele Müzesi

Lefkoşa Kent Surları üzerinde bulunan burçlardan on birinci Musalla Burcu üzerine kurulmuştur. İstanbul Caddesi’nde bulunan Mücahitler Sitesi’nde yer almaktadır. Müze içerisinde 1878 yılından beri toplanan Kıbrıs Adası’nın Milli Mücadele belgeleri, savaş esnasında kullanılan teknik aletler ve silah örnekleri sergilenmektedir.

Büyük Hamam

Büyük Hamam, Kuzey Lefkoşa’nın Korkut Efendi Mahallesi’nde bulunan bir Türk hamamıdır. Hamamın bulunduğu yerde 1309 yılında St. George Kilisesi inşa edilmiş ve büyük şenlikler ile açılmıştır. Kilise, 10 Kasım 1330 tarihinde Pedieos Nehri’nin taşması sonucu yıkılmış ve sonrasında restore edilerek tekrardan ibadete açılmış. Adada 1571-1590 yılları arasında Osmanlı Devleti’nin Kıbrıs’ı fethetmesi sonucu St. George Kilisesi, Türk hamamına dönüştürülmüş. 

Hamam “Soyunmalık” ve “Sıcaklık” olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. “Soyunmalık”, müşterilerin kıyafetlerini çıkardıkları salondur. Haşmet Muzaffer Gürkan’a göre, “Soyunmalık” bölümü, Latin kilisesinin orijinal kalıntılarını taşımaktadır. Hamamın ana bölümü olarak kabul edilen “Sıcaklık” salonunda büyük bir kubbe ve merkezi masaj platformu bulunmaktadır. Kesme taş ile inşa edilen bina tek katlıdır. Girişte bulunan kemer eski Latin kilisesinden kalmıştır. “Soyunmalık” bölümündeki pencereler Gotik kabartmalara ve dekoratif unsurlara sahiptir.

 Devamı yarın…