Dünyayı yeniden keşfetme ve alternatif turizm potansiyellerine gidip, görerek siz kıymetli meraklı gezginlere yeni yol haritaları sunmak için yollardayım yine…

Gittiğim 99 ülkenin ve Anadolu coğrafyasının insan, kültür ve doğa manzaralarını tanımak, belgelemek ve korunmasını sağlamak ve zengin turizm varlıklarını yaşatma bilinci gelişmesine katkım için yollardayım… Yoleri Gezgin Derviş’in yolu bu kez Akdeniz turizm pastasından hakkını alamayan Kuzey Kıbrıs’ın gezip, tanıtacağım. Kuzey Kıbrıs’ın başkenti Lefkoşa başta olmak üzere, Magosa, Dipkarpaz, Zafer Burnu, Beşparmak Dağları, Girne, Güzelyurt ve Lefke gezim başlıyor… Rehber arkadaşım Fadıl Oktay ile Kuzey Kıbrıs gezim başlıyor…

En güzel “Barış ve Sevda” şiirini yazmak için, esin kaynağım Akdeniz (Ortadeniz)’in narenciye kokulu, hellim ve yeşil ceviz reçeli damak tadında; Cervantes ve Namık Kemal’e şiir yazdıran zindanın büyüsü ile sırdaş adanın yaşam alanlarındayım, Kuzey Kıbrıs’tayım, yeniden… Yaşama dokunmak ve yaşamı yaşamak için, Dursun hiç durmasın diye, yollardayım yine… 

Lefkoşa gezilecek yerler

Başkent Lefkoşa’nın her noktasına gitmeye çalıştık ve buranın nerdeyse her yerini keşfettik. Yani sizi sağlam bir Lefkoşa gezilecek yerler listesi bekliyor. Adım adım haritadaki konumlarına göre yazdığım Lefkoşa’daki gezilecek yerleri eminim ki siz de çok seveceksiniz. Biz özellikle buranın tarihi dokusuna ve nostalji kokan sokaklarına bayıldık.

Lefkoşa bence başkent havasına sahip olduğunu fazlasıyla hissettiriyor. Tam da hafta içi gezerken memurlar ve devlet binalarını görmek bize başkent ruhunu hissettirdi. Yine de özellikle tarihi dokusuyla Lefkoşa çok özel bir yer. Burayı özel yapan hatta dünyada başka örneği olmayan bir durum var. Lefkoşa şu an için 2 ayrı ülkeye başkentlik yapan dünyadaki tek şehir. Bir tarafta Türkler diğer tarafta ise Rumlar var. Yani Lefkoşa hem Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine hem de Güney Kıbrıs Rum Kesimine başkentlik yapıyor. Bu durumu başkentte özellikle Sur İçi (Old Town) kısmında fazlasıyla hissediyorsunuz. Çünkü arada kocaman bir sınır var.

Güney Kıbrıs her ne kadar uluslararası dünya tarafından “Kıbrıs Cumhuriyeti” olarak lanse edilse de gerçekte kocaman bir Türk varlığı adada her zaman olacak. Umarım adada Türk varlığı kabullenilerek her iki taraf için en ideal çözüm ilerleyen zamanlarda bulunabilir. Şimdi gelelim Lefkoşa gezilecek yerler listesine. Evet Lefkoşa’da gezilecek yerler genel olarak aşağıdaki haritadaki gibi. Haritada gördüğünüz üzere gezilecek yerler birbirine oldukça yakın konumda. Yani yürüyerek bu yerleri kolayca gezebilirsiniz. Bu yerlerin neredeyse hepsi (Barbarlık Müzesi ve Kıbrıs Araba Müzesi hariç) genelde Sur İçi bölgesinde bulunuyor.

Sur İçi Bölgesini Old Town olarak düşünebilirsiniz. Neredeyse tüm yerler burada. Birinden çıkıp diğerine giriyorsunuz. Yani işiniz ulaşım açısından oldukça kolay. Sadece Lefkoşa için araç kiralamaya gerek yok bence ama genel Kıbrıs’ı gezecekseniz araç kiralama bence mantıklı olur.

Haritadaki gezilecek yerleri birbirine yakınlık durumuna göre sıraladım. Siz de gezerken bu sıralamayı takip edebilirsiniz. Bunun dışında gezilecek yerlerin detayını aşağıda yazacağım. Listemdeki bu yerlerin çoğu tarihi yerler. Bu tarihi yerler ve Lefkoşa’nın sokakları çok güzel uyum yakalamış. Lefkoşa’nın tarihi sokakları gezerken burada bulunan birbirinden güzel kafelerde mola vermeyi unutmayın. Bizim mola yerlerinde en sevdiğimiz yer Büyük Han oldu şimdiden belirteyim.

Devamı yarın…