Çanakkale’de gezilecek yerler

Go╠Êkc╠Ğeada-1

Gökçeada

Ülkemizin en büyük adası, eski ismiyle İmroz, bizim bildiğimiz ismiyle Gökçeada. Her adada olduğu ulaşım feribotla sağlanıyor. Gökçeada için Gelibolu Yarımadası’nda Kabatepe’deki limana gitmeniz gerekiyor. Bozcaada’ya rağmen biraz daha meşakatli ulaşması. 1 saat 15 civarında bir feribot yolculuğu ile ulaşıyorsunuz. Gökçeada’da 1 ilçe merkezi ve 10 köy bulunuyor. Bunlardan 5’i Rum köyleri: Dereköy, Tepeköy, Zeytinliköy, Eski Bademli ve Kaleköy. Diğerleri ise Cumhuriyet dönemi ile kurulan köylerdir. Adaya gezmek için geldiğinizde bütün Rum köylerini mutlaka görmelisiniz. Taş evler adeta tarih kokuyor. Köylerde Rum mutfağına özgü cicirya, frappe gibi aparetif tatlarıda denemelisiniz.

Aynı zamanda bir Cittaslow şehri Gökçeada yani sakin şehir. Su kaynakları açısından da Dünyanın en zengin adalarından birisidir.

Geyikli

Geyikli

Herkesin Eyvah Eyvah filmiyle tanıdığı ya da adını daha çok duymaya başladığı bir beldedir. Çanakkale Ezine’ye bağlı olan Geyikli, kültürü, yemekleri, şivesi ve plajıyla son yıllarda Çanakkale sevenlerin listelerinde üst sıralarda yer almaya başladı. Bozcaada feribotlarının kalktığı Odunluk İskelesine de 5 km uzaklıkta olan Geyikli, pansiyon ya da kiralık yazlıklarıyla çeşitli konaklama imkanlarına da sahip.

Alexandria Troas Antik Kenti

Alexandria Troas Antik Kenti

Alexandria Troas, Çanakkale Ezine’nin Geyikli Beldesi’ne bağlı Dalyan Köyü sınırları içerisinde bulunan bir antik kenttir. Ulaşımın oldukça kolay olduğu alan, Çanakkale il merkezine yaklaşık 65 km uzaklıktadır.

Her şey Büyük İskender’in Babylon’da ölmesiyle başladı. Sınırları Makedonya’dan Hindistan’a uzanan imparatorluğu, geride hiç varisi olmadığı için İskender’in komutanları arasında paylaştırıldı. Kurucusu komutan Antigoneia idi. Buraya da kendi ismini vermişti. Antigoneia, çevredeki Neandria, Larissa, Hamaxitos, Kebren, Skepsis ile diğer yeni yerleşimcileri yeni kurulan bu kente göçe zorladı. Bu göç, ekonomik ve stratejik açıdan güçlü bir kent oluşturmak içindi. Amacına da ulaşmıştı. Ancak daha sonra kent bir başka komutan Lysimakhos’un kontrolüne girdi. İsmi de Büyük İskender’in anısına Alexandria Troas olarak değiştirildi.

Apollon Smintheus TapıNag̏ı

Apollon Smintheus Tapınağı

Çanakkale’den 94 km mesafede Gülpınar’da Apollon Smintheus Kutsal Alanı bulunuyor. Tapınak, hamam, Erken Bizans Dönemi kalıntıları, demirci atölyesi ve kilisesiyle, Aziz Paulus ve antik yolun bir parçasıyla görülmeye değerdir.

İçerisindeki küçük kazı evinde bir zamanlar tapınağı süsleyen frizlerin anlattıkları, tapınağın bulunduğu coğrafyaya son derece uygundur. Bunlar Troya mitolojisinde karşımıza çıkan sahnelerdir. Akhaları bulaştırdığı veba ve ciltteki yaralara karşı koruyan tanrı olarak karşımıza çıkan Apollon’un fare kültüyle karşımıza çıkar. Bunun bir tapınakla ölümsüzleştirilmesi ise son derece önemlidir.

Devamı haftaya…