Şehrin insanı! Bahar geldi haberin var mı? Sen o kalabalık şehirde; beton binaların arasında farkına varmıyorsundur belki ama bahar geldi haberin olsun.

Her sene baharı görmek ömrün aldı armağandır. Kaz Dağlarının eteklerine bahar birdenbire geliyor. Hiç ummadığınız yerlerde çıkıyor karşınıza. Dağlarda, bahçelerde, sokaklarda başınızı döndüren renklerle karşılıyor bizleri. Bayramiç Pazarı birden sümbüllerle, dağ laleleriyle doluyor. Bazı pazarlarda öyle çok çiçek oluyor ki kokudan başınız dönüyor.

Çoktan büyük bir dönüşüm başladı doğada. Sarı, kırmızı, mavi, yeşil bir halıya dönüşmek üzere üzerinde yaşadığımız toprak. Basmaya kıyamayacağınız yüzlerce çiçekle donanıyor doğa. Sırt üstü uzandığınızda o renk cümbüşünün üstüne sanki ipekten uçan bir halıdaymış gibi hissediyorsunuz kendinizi.

Şeftaliler çiçek açmak üzere, elmalar kabardı, erikler, bademler çoktan açtı çiçeklerini. Hatta erken açanlar soğuk havaya dayanamayıp kavruldu. Çok kısa bir süre sonra baktığınız her yer pembe beyaz renklerle kaplanacak.

Pazara Ege otları geliyor. Hindiba, Turp Otu, Limon Otu ve daha adını öğrenemediğim bir çok ot satılıyor pazarlarda. Satılıyor derken ticari anlamda bir alım satım değil elbette ama bu durumu karşılayacak sözcüğü de bulamıyorum. Kocaman bir poşeti dolduruyor Yörük teyzeler; kaç para diye sorunca ‘’beş lira’’ diyorlar. Şöyle önlerindeki otlara bakıyorsunuz hepsini satsalar 50 bilemediniz 60 lira kazanacaklar. İçinizde ince bir sızıyla, içinize sığmayan bir hüzünle uzaklaşıyorsunuz oradan.

Artık tezgahlarda bekleyen sümbüller, laleler de geçirmiyor içinizde dolanan hüznü.

Bahar her dönemde, her toplumda yeniden hayata dönüş olarak algılanmış ve bu şekliyle de mitlere, destanlar girmiş. Doğanın uyanması, canlanması törenlerle kutlanmış. Yeraltına giren tanrıça yeniden yeryüzüne çıkmış.

Hepimiz çok sıkıldık biliyorum. Covid denen beladan, kısıtlamalardan, dört duvar arasında kalmaktan çok sıkıldık. Biraz da bunun için bu yazı. Hayata dönüş olarak yorumlanmış ya bahar, yani umut olmuş, sevinç olmuş işte tam da bunun için bu yazı. Buradan fotoğraflarla, buranın çiçekleriyle, bahçeleriyle yenilenelim diye.